Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

"Κρανίου τόπος" σε Σίσι και Μίλατο λόγω της κακοκαιρίας

Λιμάνι Σισίου
Πρωτοφανείς καταστροφές υπέστησαν το Σίσι και η Μίλατος από τα τεράστια κύματα που κάλυψαν την παραλιακή ζώνη, καθώς η θάλασσα... κυριολεκτικά βγήκε στη στεριά!

Η τρομερή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή έχει προακαλέσει τρομερές ζημιές, οι οποίες συνεχίζουν να δημιουργούνται και σήμερα!

Λιμάνι Μιλάτου

Τα τεράστια κύματα που "καταπίνουν" Μίλατο και Σίσι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και σε δρόμους, με την πρόσβαση στους παραλιακούς δρόμους να είναι αδύνατη.Λόγω του μεγάλου κυματισμού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε τμήμα του παραλιακού δρόμου (ανατολικά) της Μιλάτου για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ από την πλατεία της Μιλάτου μέχρι το λιμάνι ο παραλιακός δρόμος έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία του και κυρίως στις άκρες όπου "εξαφανίζονται" κομμάτια ασφάλτου.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά, μεταφέροντας τεράστιες πέτρες και χαλίκια στον παραλιακό δρόμο της Μιλάτου, με μηχανήματα του Δήμου Αγίου Νικολάου να δουλεύουν χθες ασταμάτητα για τον καθαρισμό του δρόμου, ο οποίος "στρωνόταν" συχνά από πέτρες.

Σήμερα στην περιοχή βρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τις περιοχές Νεάπολης, Βραχασίου και Μιλάτου, Κώστας Κοκκίνης, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών.

Ωστόσο ένας πραγματικός απολογισμός δεν μπορεί να γίνει ακόμη, αφού η κακοκαιρία συνεχίζει να μαίνεται.

Μ'ίλατος

Οι ζημιές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές σε σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στην περιοχή, όπου καταστράφηκαν τα εμπορεύματα αλλά και η τζαμαρία του. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εστιατόρια πλημμύρισαν, ορισμένα εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης, αρκετά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο τους, σε πέργκολες, ξύλινες κατασκευές, τέντες κ.ά. Σε ό,τι αφορά τον παραλιακό δρόμο της Μιλάτου, «σε πλάτος 8 μέτρων έχουν υποχωρήσει τα δύο μέτρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοκκίνης.

Και στο Σίσι, αρκετά καταστήματα που βρίσκονται δίπλα από τη θάλασσα έχουν υποστεί ζημιές, όπως αποτυπώνεται και στο φωτογραφικό υλικό που μας απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Γιώργος Φθενάκης, του οποίου η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο μόλος, καθώς, όπως υποστηρίζει, κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση.

Σύμφωνα με τον κ. Φθενάκη, μάλιστα, τα καΐκια δεν μπορούν να προσεγγίσουν το μόλο σήμερα λόγω των καταστροφών.

Στις πληγείσες παραλιακές περιοχές έσπευσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κώστα Κοκκίνη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζερβός, άμεσα θα αποκαταστήσουν μέρος της ζημιάς στο μόλο του Σισίου ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στη προσέγγιση των τουριστικών σκαφών, από τη νέα τουριστική σεζόν.

Πάντως, για το ζήτημα του μόλου, αναζητείται οριστική λύση με την ανάθεση σχετικών μελετών για Σίσι και Μίλατο, καθώς όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με «μπαλώματα», «τσιρότα» σε έναν μεγάλο ασθενή.

Σε ότι αφορά στη κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του παραλιακού δρόμου της Μιλάτου, ανέφερε ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε πρόχειρες αποκαταστάσεις με μπετόν.

Σίσι
Αναφορικά, με τις ζημιές στα καταστήματα, ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι θα γίνει καταγραφή στις νόμιμες κατασκευές ώστε να αναζητηθούν πόροι για την αποζημίωση των επαγγελματιών.

Γεωργία Μακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.