Μία από τις εντυπωσιακότερες «πράσινες» επεμβάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πάτμο. Δύο από τους τρεις ανεμόμυλους της Χώρας του νησιού δεν θα αλέθουν πλέον αλεύρι, αλλά θα παράγουν πλέον «πεντακάθαρο» ηλεκτρικό ρεύμα. Το έργο ανατέθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε έμπειρη ερευνητική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από την αρχιτέκτονα Δάφνη Μπέκετ και τους ηλεκτρολόγους μηχανολόγους Νίκο Καμπάνη και Αντώνη Πλυτά. Η αναπαλαίωση των μύλων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες βραβεύτηκε με το πανευρωπαϊκό πολιτιστικό βραβείο EUROPA NOSTRA. Αρχικά, το έργο προέβλεπε μόνο την αναπαλαίωση των μύλων, όμως η ομάδα δεν έμεινε με τα χέρια «σταυρωμένα». «Ξεδίπλωσε» τις δυνατότητες των ανεμόμυλων, σε μια προσπάθεια να τους μετατρέψει σε σύγχρονες ανεμογεννήτριες. «Θέλαμε να ενσωματώσουμε τη νέα “πράσινη” τεχνολογία σε μια υποδομή που να ταιριάζει απόλυτα με το τοπίο της Πάτμου, για αυτό και επιλέξαμε τους ανεμόμυλους», δήλωσε στη Real planet η Δάφνη Μπέκετ, η αρχηγός του εγχειρήματος, συμπληρώνοντας: «Μια παραδοσιακή ανεμογεννήτρια γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή απ’ την τοπική κοινότητα και δεν προξενεί καμία ζημιά στο οικοσύστημα».
Η ερευνητική ομάδα δεν άλλαξε κανένα στοιχείο από τον πύργο του μύλου. Οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν ήταν η τοποθέτηση ενός ανθεκτικού υφάσματος στα πανιά της φτερωτής του ανεμόμυλου και η τοποθέτηση ενός μηχανικού φρένου στη δοκό κύλισης που κρατάει τη φτερωτή, προκειμένου να καταφέρνει ο χειριστής της γεννήτριας να σταματά την κίνηση της μπάρας και να της αλλάζει προσανατολισμό ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Παλαιότερα, η διαδικασία αυτή ήταν πολύ δύσκολη και συχνά έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χειριστή-μυλωνά, αφού για να φρενάρει τον ογκώδη μηχανισμό χρησιμοποιούσε μέχρι και άγκυρα.
Η γεννήτρια
Με την καινοτομία αυτή η διαδικασία απλουστεύτηκε. Η ιδέα του φρένου ανήκει στους δύο μηχανικούς της ομάδας. Αυτοί το τοποθέτησαν στη δοκό. Στο εξής, λοιπόν, η αλλαγή κατεύθυνσης της φτερωτής θα γίνεται με ασφάλεια. Πάνω στη δοκό υπάρχει ένας τεράστιος ξύλινος κύλινδρος-γρανάζι, ο οποίος μέχρι πρότινος κινούσε τον μηχανισμό και γυρνούσε τη μυλόπετρα ώστε να αλέθει το σιτάρι. Στη θέση της μυλόπετρας θα τοποθετηθεί μια γεννήτρια, ενώ ο ξύλινος δίσκος θα αντικατασταθεί από έναν σιδερένιο, που θα αποδίδει περισσότερη ισχύ. «Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σαν το δυναμό του ποδηλάτου: θα απορροφά ενέργεια και θα την αποθηκεύει σε μια μπαταρία», επισημαίνει ο Ν. Καμπάνης, υπογραμμίζοντας: «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται ισχύς έως και 15 κιλοβάτ, χωρίς να γίνει καμία απολύτως επέμβαση σε ολόκληρο το οικοδόμημα του μύλου. Μελλοντικά, αυτή η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την ισχύ του ρεύματος του ανεμόμυλου ακόμα και στα 30 κιλοβάτ».
Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται να αλλάξει ριζικά τη μορφή της ανεμογεννήτριας και να ανοίξει νέα πεδία έρευνας για τις δυνατότητες του ανεμόμυλου. Αλλωστε, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν 15.000 θέσεις ανεμόμυλων. Μερικοί από αυτούς έχουν ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ άλλοι έχουν ερειπωθεί. «Εάν το “πράσινο” εγχείρημα της Πάτμου εφαρμοζόταν σε όλους τους ανεμόμυλους της χώρας, θα είχαμε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η ισχύς του οποίου θα μπορούσε να φτάσει με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία έως και τα 225 μεγαβάτ», εξηγεί στην «R» ο Αντ. Πλυτάς.
Αναδημοσίευση από τη σελίδα agronomist.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.