Φωτογραφία: Κατίνα και Μαρία Λεμπιδάκη, Ισμήνη Ιεραπετρίτη, Χρυσή Καρύδη, Χρήστος Ζουράρης, Γιώργος Συντηρητής, Δάφνη Χρονάκη, Μιχάλης Ασαριώτης. |
του Μιχάλη Σταυρακάκη
Παρακολουθώ τώρα και αρκετό καιρό την εξέλιξη αναστύλωσης του Αγίου Γεωργίου του Βραχασιώτη, από την αγαπητή φίλη και τέως συνάδελφο στα ΕΛΤΑ κα Ισμήνη Ιεραπετρίτη-Τσιλιβή καταγωγής Βραχασίου και κατοίκου Σισίου, Προέδρου επί 20ετία της Τοπικής Επιτροπής αναστύλωσης των ρημαγμένων Κελιών και του Ελαιοτριβείου και ένταξης του υπό κατάρρευση ιερού ναού σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τη δαπάνη Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Γεωτεχνικής μελέτης , προκειμένου να ολοκληρωθεί και υποβληθεί ο Φάκελος, επωμίσθηκαν οι αδελφοί Κωστής, Τάσος και Χρήστος Ζουράρης. Την επιμέλεια συλλογής στοιχείων και υποβολής του φακέλου είχε η Ισμήνη Ιεραπετρίτη.
Η συνέντευξη της συμπατριώτισσας Aρχιτέκτονα Μηχανικού της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Δάφνης Χρονάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ/ 22-7-14 συνέπεσε με την άφιξη στο Βραχάσι του ζεύγους Χρήστου Ζουράρη (Δικηγόρος, Aντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη) και Χρυσής Καρύδη ( τ. Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας). Ο Χρήστος από τα παιδικά του χρόνια ήταν λάτρης του Μοναστηριού και των γραφικών μονοπατιών που οδηγούν σ αυτό. <<Πρέπει να συντηρηθούν πριν κλείσουν και να διατηρηθούν. Είναι περπάτημα μιας ώρας από το Βραχάσι…>>. Αυτή του την αγάπη στο Μοναστήρι έκανε βίωμα της και η σύζυγος του, με συνέπεια να έχουν γίνει κατά καιρούς, οικογενειακά, οι αφανείς αλλά ουσιαστικοί χρηματοδότες και κυρίως οι προωθητήρες του εγχειρήματος στα πολυδαίδαλα γρανάζια του δυσπρόσιτου γραφειοκρατικού Αθηναϊκού Κέντρου. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 420.000 ευρώ, που θα αυξηθεί σε 490.000, με χρονικό όριο απορρόφησης τον Ιούνιο ή και τον Σεπτέμβρη του 2015. Τα κονδύλια αυτά τα διαχειρίζεται η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχει αναλάβει την αξιόλογη και πολύ δύσκολη εργασία της αναστύλωσης του Μνημείου, και τη συντήρηση-φύλαξη του αξιόλογου τέμπλου, που έχει μεταφέρει σε χώρους της, παρά την αναιτιολόγητη στο παρελθόν αντίδραση κάποιων.
Έκπληξη για μένα αλλά και την παρέα που συμμετείχα (οικογένεια Ζουράρη, Ισμήνη, Μαρία, Κατίνα) ήταν η πληροφόρηση από τον επικεφαλής τεχνίτη της αναστύλωσης κ. Μιχάλη Ασαριώτη, πως <σε μια ώρα θα είναι εδώ και η επιβλέπουσα Μηχανικός κα Δάφνη Χρονάκη>>.
Εν τω μεταξύ βγήκαν στο τραπέζι, κάτω από την αιωνόβια μουριά, κέϊκ από τα χέρια της Ισμήνης, τεμπελοτυρόπιτες από τη Μαρία Λεμπιδάκη (μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, συνιδρυτή με την κουνιάδα της Κατίνα Λεμπιδάκη του Μουσείου Βραχασιώτικο Σπίτι, Μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού), ντόπιο τυρί, καρπούζι, πεπόνι, τυρί, ρακί και δροσερό νερό, για όλους μας και το 4μελές συνεργείο συντήρησης. Η ξενάγηση στο Μνημείο, λίγη απ΄όλους, η επιθεώρηση του έργου από τη Δάφνη, και η επίλυση αποριών μας, έγιναν εγκάρδια, φιλικά, προσιτά και αποτελεσματικά. Προβλήματα γραφειοκρατίας, διαδικασιών προμηθειών και μετακίνησης των Τεχνιτών εκτέθηκαν για μια ακόμη φορά… χωρίς να επιλυθούν. Αχ αυτή η γραφειοκρατία. Ένα παλάγκο να μη μπορούν να αγοράσουν για το ανέβασμα των υλικών στο Καμπαναριό και την οροφή του Ναού… Αδυναμία κάλυψης της δαπάνης μεταφοράς των τεχνιτών από το Ηράκλειο μέχρι το χώρο εργασίας τους…
Κύριο μέλημα και στόχος της 13ης Ε.Β.Α. είναι να στεγαστεί ο δίκλητος Ναός πριν τα πρωτοβρόχια. Οι εσωτερικές εργασίες που θα ακολουθήσουν είναι πολλές και σημαντικές. Η συντήρηση της επίτοιχης εικονογράφησης, η αποξήλωση του πατώματος στο Ιερό μήπως βρεθούν και άλλοι εσωτερικοί τάφοι, μπορούν να ακολουθήσουν με άνεση. Η υποδειγματική αναστύλωση των πέριξ κελιών προδιαθέτει τον επισκέπτη ότι η όλη επισκευή του Μνημείου θα γίνει με άριστο τρόπο και υλικά, χάρις στις επιτυχείς επιλογές υλικών και της τεχνικής και την επίβλεψη της 13ης Εφορείας. Στόχος της Επιτροπής είναι να επισκευαστούν και τα υπόλοιπα Κελιά, για τα οποία ήδη υπάρχει σχετική μελέτη, και να γίνει επισκέψιμο το μνημείο από το κοινό, το συντομότερο δυνατό.
Η ώρα είχε πάει 11.00 και τα τζιτζίκια μας κατευόδωναν με τη γλυκιά μελωδία τους, από ένα ιστορικό χώρο, που το μεράκι και το όνειρο κάποιων Βραχασιωτών ανέδειξαν. Χαίρομαι γιατί το όνειρο, που πέρασε από τα στάδια της προβολής, της διεκδίκησης, των όποιων αντιπαραθέσεων από καχυποψία ή έμφυτη αντίδραση, μπήκε σε πρόγραμμα, αξιολογήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και πραγματώνεται. Χρήστο, Χρυσή, Ισμήνη, Μαρία, Κατίνα, που σήμερα βρεθήκαμε μαζί, η συνεργασία σας πολλά χρόνια τώρα με κάποιους άλλους που ήλθαν, απήλθαν, προστέθηκαν κλπ, απέδωσε καρπούς χάρις και στη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τους ανθρώπους της, που πασχίζουν για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μας.
Νιώθω ευτυχής που σας γνώρισα, που μου δώσατε την ευκαιρία να διαπιστώσω πως στον καιρό της γκρίνιας, κάποιοι λειτουργούν χωρίς οικονομικό όφελος και μάλιστα με οικονομική συνεισφορά τους για το κοινό καλό της τοπικής κοινωνίας, αν αγνοία της πολλές φορές, που όμως όταν το μαθαίνει, τους οφείλει ένα ευχαριστώ ή τουλάχιστον να τους αναγνωρίσει μια πολύχρονη και παραγωγική-αποτελεσματική ενασχόληση. Ηθικό, λογικό και πρέπον είναι πέραν της αναγνώρισης μιας επιτυχούς δράσης, να συμπράττει και να συμπαραστέκεται παραγωγικά ο καθένας μας σ αυτούς που πρωτοστατούν στην ανάδειξη του τόπου μας, τόσο στο Χωριό μας όσο και στο Νομό μας και την Κρήτη ολόκληρη.-
Άγιος Νικόλαος 8-8-2014Μιχάλης Σταυρακάκης
Πρόεδρος ΝΟΔΕ Λασιθιου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.