Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Σας παίρνω δουλειές, συντάξεις, σπίτια….σας δίνω δωρεάν Wi-Fi !


του Σπύρου Βροντινού

Ενίοτε ο πρωθυπουργός προτιμούσε τις ‘αποστειρωμένες’ εμφανίσεις, δηλαδή χωρίς κοινό, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, με απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες και προκαθορισμένες ερωτήσεις. Βέβαια και ο κ. Πρετεντέρης απέφυγε να διαταράξει την μακάρια διάθεση του πρωθυπουργού, γνωρίζοντας ότι στις σπάνιες εμφανίσεις του, περιορίζεται σε ‘ασφαλείς’, τετριμμένες, ‘άκακες’, ανούσιες, κλισέ ερωτ-απαντήσεις ή ευτελές πολιτικό κουτσομπολιό, προκλητικότατα υποδεέστερα της κρισιμότητας των καιρών, όπως π.χ. ότι θα συνεχίσει να μας σώζει για 4 χρόνια θητείας του...ή ότι οι άλλοι φταίνε…κλπ.

Γιατί όμως τόση ‘αποστείρωση’; Μήπως ο κ. Σαμαράς πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων; από χαμηλή εμπιστοσύνη για το ‘μονόδρομο’ που υπηρετεί; έλλειψη προσωπικότητας; έλλειψη θάρρους; απαξίωση προς το λαό και τα προβλήματα του; αποστασιοποίηση από τους ιστορικούς θεσμούς της δημοκρατίας; βαριεστιμάρα; δεσποτισμό; επιδιώκει μήπως μάταια μια διαφοροποίηση από ΠΑΣΟΚ ή το παρελθόν; Δυστυχώς, από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, τίποτα καλό δεν μπορεί να σκεφτεί στην συμπεριφορά του: ούτε βοηθάει τους Έλληνες να καταλάβουν που το πάει, ούτε υπηρετεί την συνταγματική υποχρέωση του να ελέγχεται τακτικά, εμφανιζόμενος στη Βουλή, ούτε παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να είναι διεθνώς για κανένα.

Ταυτόχρονα, καθώς εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι άνεργοι-υποαπασχολούμενοι, αφόρητα πιεζόμενοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, με διαρκώς λιγότερη πρόσβαση σε εργασία, παιδεία και υγεία, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι χάνουν το χαλί κάτω από τα πόδια τους, δεκάδες χιλιάδες ήδη αυτοκτόνησαν ή πάσχουν κυριολεκτικά από χρόνια πολύ-επίπεδη ευρώ-κατάθλιψη, ενώ διαρκώς νέα χυδαιότερα μέτρα βαθύτερης αφαίμαξης υπογραμμίζουν αποτυχία σχεδιασμού και πολιτικής, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στο πλούσιο και πολυτελέστατο γραφείο του ολόχαρος, ενθουσιώδης, γεμάτος εμπιστοσύνη για την πορεία και κατάληξη της τραγωδίας που ο ίδιος και οι ‘κολλητοί’ του έφεραν στην χώρα.

Με εξοργιστική αφέλεια υπερασπίστηκε την σημερινή πολιτική γραμμή του λέγοντας ότι, αν και με τα Ζάππειο Ι-ΙΙ-ΙΙΙ απέδειξε ότι από τότε δεν την πίστευε, αναγκάστηκε δυστυχώς σε ‘κολοτούμπες’ γιατί παρέλαβε αμετάκλητο ‘μονόδρομο’ από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τι δηλαδή μας είπε ο ‘ποιητής’: σίγουρα είναι λάθος η γραμμή, αλλά αναγκαστικά ακολούθησε το λάθος του Γιωργάκη, όμως είναι και κεφάτος γιατί, ενώ όλα πήγαν πάρα πολύ χάλια και πατώσαμε άγρια, ειδικά εφέτος, το λάθος πάει γενικά καλά, ώστε σε λιγότερο από ένα χρόνο προβλέπει μια (ατεκμηρίωτη για πολλοστή φορά μεν, αλλά) ισχυρή ανάπτυξη αντί για επιπλέον νέα ύφεση.  Άψογη λοιπόν η αιτιολόγηση της εθνικής του πολιτικής….από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα!

Υποκριτικότατα επίσης, μας διαβεβαίωσε ότι καλύπτει πλήρως τον κ. Βενιζέλο, εμπνευστή του πολυαγαπημένου άρθρου 86 περί (αν)ευθύνης υπουργών, που επιτρέπει την χωρίς τιμωρία διαρκή, στο διηνεκές, λεηλάτηση της χώρας, γιατί λέει ‘οι εξεταστικές τον αθώωσαν’, αποσιωπώντας όμως ότι, παρομοίως και επανειλημμένως, αθωώθηκαν Τζοχατζόπουλος, Παπαντωνίου και άλλα πολλά λαμόγια. Βέβαια δεν εξέπληξε, αφού τα τόσα μύρια ‘τρελά’ τσιμπούσια, όπου ‘μαζί τα φάγατε’ μέχρι σήμερα, συνεχίζουν αναμφίβολα να εγγυώνται, μια απόλυτη, φυσική, μόνιμη αλληλο-κάλυψη και ιδεολογική ταύτιση των στελεχών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει…

Θεώρησε επίσης καλό ο κ. Σαμαράς να μοιραστεί μαζί μας ότι, το χειρότερο που του συνέβει στην πρωθυπουργία του, ήταν ‘το μάτι του’ και όχι η επιταχυνόμενη πλήρης φυσική και οικονομική εξόντωση εκατομμυρίων ιθαγενών υπηκόων του, υπό την ‘μακάρια’ σκοπιά του…. Τρέχα γύρευε…

Για τους νέους, που οι περισσότεροι είναι άνεργοι, πρότεινε Τεχνολογία μέσω χορηγιών ΕΣΠΑ, ανέκαθεν μια καλή πρόταση για την χώρα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα αποκλίνει σε όλες τις προς αυτό αναγκαίες προϋποθέσεις όπως ότι: α) αντί να διαλύεις ολοσχερώς, αντιθέτως οφείλεις να ενισχύεις ανελλιπώς τα υφιστάμενα ΑΕΙ και ΙΤΕ της χώρας, που παράγουν την γνώση, τα πειράματα και άρα την  τεχνολογία, β) για να φέρεις βιώσιμη μαζική απασχόληση στην Τεχνολογία πρέπει γίνει η χώρα ένα απέραντο, οργανωμένο, αξιοκρατικότατο εργαστήριο γνώσης-πειραμάτων όπου δεν θα χωρούν άλλες πολιτικές, γ) οφείλεις να εκμεταλλευτείς και εμπορικά τις ντόπιες ανακαλύψεις, εντός και εκτός της χώρας, αντί να τις ξεπουλάς για να επιστρέψουν εδώ πανάκριβες, μέσω κάποιας πολυεθνικής, δ) θα αφιερώσεις χρόνο, χρήμα και υπομονή μέχρι να καρποφορήσουν τέτοιες μαζικές προσπάθειες που κατ’ ελάχιστον σημαίνει, ορίζοντα 20ετίας. Πόσοι όμως θα δουλέψουν στην Τεχνολογία; Όλοι; Έμμεσα λοιπόν, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι η αύξουσα σημερινή ανεργία των νέων θα παραμείνει υψηλότατη και αναπάντητη για δεκαετίες…

Δυστυχώς απογοητεύτηκαν πλήρως όσοι περίμεναν να μάθουν κάτι ρεαλιστικά ελπιδοφόρο. Αποφεύγοντας ερωτήσεις ουσίας, η συνέντευξη επιβεβαίωσε την περιρρέουσα αντίληψη για τα πλήρη αδιέξοδα των μνημονίων και την γύμνια των επιχειρημάτων της σημερινής πολιτικής …γιατί άλλωστε να στενοχωρήσουν άδικα τον πρωθυπουργό; Τι θα άλλαζε αυτό; Δυστυχώς, ο συνδυασμός αδικαιολόγητου ενθουσιασμού-‘αποστειρωμένων’ συνεντεύξεων και οι συχνές αυταρχικές επιδρομές του στην δημοκρατία με τις ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’ μεταμεσονύχτιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, θέτει το ερώτημα: έτσι οφείλει να λειτουργεί ένας πρωθυπουργός που σέβεται, ακούει και υπηρετεί αποτελεσματικά μια χώρα;

Το δωρεάν Wi-Fi που ‘γενναιόδωρα’ υποσχέθηκε, δεν θα φέρει μπουκιά στα στόματα των πεινασμένων, δεν εξοφλεί το χρέος, δεν φέρνει βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα αποτρέψει την μεγάλη ‘αρπαχτή’ της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά ούτε και δωρεάν θα είναι, αφού κάποιοι θα πληρώνονται στο εξής πλουσιοπάροχα να το εγκαταστήσουν και να το συντηρούν….(λέτε νάναι πάλι η φιλενάδα τους η ΖΙΜΕΝΣ;). Άρα από πού θα έρθει η πολύ-υποσχόμενη ανάπτυξη που κάθε χρόνο μάταια και ‘πονηρά’ ανακοινώνεται ότι έρχεται, 4 χρόνια τώρα; Μήπως από την υπερφορολογία; τις κατασχέσεις ιδιωτικής περιουσίας πεινασμένων άνεργων μικροαστών; τα νέα φέσια και χαράτσια; τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; την επόμενη PSIώδη εξαφάνιση ταμείων, παροχών υγείας και παιδείας; τις νέες δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο; την κατάσχεση των καταθέσεων αλά Κύπρος; Από πού; Άπαντες γνωρίζουν ότι σε ένα καπιταλιστικό-καταναλωτικό σύστημα, οι πολιτικές υπερφορολόγησης δεν μπορούν να είναι ποτέ βιώσιμες και κάθε λογιστικό πλεόνασμα τους είναι αναγκαστικά φευγαλέο, εξατμίζεται από την επομένη κιόλας. Στο μεταξύ όμως αλλάζουν μαζικά οι τσέπες, ακριβώς όπως παλαιότερα στην μεγάλη αρπαχτή στο ΧΑΑ…..ξανά ίδια κόλπα-ίδια θύματα….

Για έξοδο από τον φαύλο κύκλο χρειαζόμαστε κυρίως μακροχρόνιες Δραστικές Αλλαγές στο Παραγωγικό μας Μοντέλο, που ούτε στο παραμικρό ξεκίνησαν. Σήμερα να αρχίζαμε, θα έπαιρνε δεκαετίες. Ούτε μια ερώτηση όμως γι’ αυτές…Ωστόσο, η τραγική πτώχευση κράτους και ιδιωτών, το ξεπούλημα και η μεταφορά πλούτου πολλαπλάσιου των χρεών, σε τρίτους, ουδόλως προεξοφλεί επιτυχή μετάβαση σε νέο Παραγωγικό Μοντέλο στο εγγύς μέλλον. Προεξοφλεί όμως ένα μακρύ μέλλον ένδειας-εξαθλίωσης χωρίς εθνικά ή ιδιωτικά στηρίγματα οικονομικής επιστροφής. Στην καλύτερη περίπτωση, καθιστά τον λαό όμηρο πολυεθνικών αφεντικών και τίποτε άλλο.

Σήμερα, αφού χαρίστηκε η κρατική περιουσία, χαρίζονται και οι περιουσίες και ζωές των ‘ιθαγενών’, ως αναθήματα στους τοκογλύφους-τραπεζίτες, τους σύγχρονους χρυσοπληρωμένους ‘παγανιστές-μάγους’. Εν γνώσει κυβέρνησης, τρόικας και ΔΝΤ, υποβάλουν την χώρα σε ένα παγανιστικό αιματηρό ‘χορό της βροχής’! Με κύριο τελετουργικό τον ‘μονόδρομο των μνημονίων’, υπόσχονται πονηρά ότι, όσο περισσότερο ‘αίμα’ αφαιμάξουν από εμάς, τόσο γρηγορότερα θα διώξουν την καταστροφή και θα φέρουν πίσω όλα τα, υπό εξαφάνιση εδώ, είδη: ευρώ, εργασία, υγεία, παιδεία, διατροφή, ανάπτυξη και βιωσιμότητα του απύθμενου πλέον χρέους…… και όπως οι γιατροί του μεσαίωνα, οι σύγχρονοι μάγοι προσπαθούν 4 χρόνια τώρα να μας πείσουν ότι κάθε αποτυχία τους σημαίνει μονοσήμαντα πως απαιτείται πρόσθετη αφαίμαξη……!  και εμείς δυστυχώς ακόμα τους κοιτάμε…..!

Χαράς τα κέφια σας λοιπόν κ. Σαμαρά…γλεντήστε όσο προλαβαίνετε την καταστροφή και το ξεπούλημα… χαρείτε με τα άλλα ‘πιράνχας’, την γεμάτη με δικό μας ‘αίμα’, ‘αποστειρωμένη γυάλα σας’….σύντομα θα πρέπει όμως να διαλέξετε ή Βραζιλία, παρέα με τον Γιάννο, ή δωρεάν διαμονή στον Κορυδαλλό, παρέα με τον Τσοχατζόπουλο…… εμείς μετά από εσάς και θα ξαναφτιάξουμε την ζωή που μας κλέψατε και θα τιμωρήσουμε-ακυρώσουμε δικαστικά, κάθε σας προδοσία….

Ο Σπύρος Βροντινός είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.