Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Κρης ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ" στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου την Κυριακή 23/3 στις 19.00


O Στυλιανός Μ. Παπαδάκης, Μαθηματικός, Πολιτικός και Συγγραφέας έζησε και έδρασε την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Γεννήθηκε το 1840 και από τον τόπο καταγωγής του το  Βραχάσι του Μεραμπέλλου, μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα, το Παρίσι και την  ελληνική Αλεξάνδρεια. Παρών σε όλους τους αγώνες του κρητικού λαού, μοχθεί με όλες του τις δυνάμεις για την εθνική αποκατάσταση.

Συνεπής στα οράματα της Κρητικής κοινωνίας της εποχής του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια  των αγώνων, συγκρούεται με τοπικά και ευρύτερα συμφέροντα και υπηρετεί σε πολλές σημαντικές θέσεις, τις οποίες δεν διστάζει να εγκαταλείψει, όταν πιστεύει ότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της Κρήτης. 

Η συγγραφέας Μαρία Γ. Σεργάκη αναζητά τα ίχνη του στα μέρη που έζησε και σημάδεψε με το πέρασμά του και καταγράφει τα βήματά του από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το 1914. Στην ουσία όμως στις σελίδες του βιβλίου και μέσα από τη ζωή του, ξεδιπλώνεται, αναδεικνύεται και τελικά πρωταγωνιστεί η μαρτυρική πορεία  του κρητικού λαού, και ειδικότερα του λασιθιώτικου, κατά την πολύ ενδιαφέρουσα και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη ύστερη Οθωμανική περίοδο, τα γεγονότα της οποίας οδήγησαν την Κρήτη προς την εθνική της αποκατάσταση, στην πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

  • Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης,
  •  ο Μαθηματικός - Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου Ιωάννης Σταμέλος, 
  • ο Μεταδιδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης,
  •  ο Δημοσιογράφος - Συγγραφέας Χρίστος Χριστοδούλου 
  • και η συγγραφέας του βιβλίου, Φυσικός, τ. Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Ν. Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ Μαρία Γ. Σεργάκη.


Αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο,
την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 και ώρα 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.