Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Συνεχίζεται τη Δευτέρα δίκη της εγκληματικής οργάνωσης για τα ναρκωτικά και τα όπλα


Σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη από κόσμο και την αστυνομία να έχει "ζώσει" κυριολεκτικά το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου ξεκίνησε την Τρίτη 11/3 η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε, αγόραζε και διακινούσε ναρκωτικές ουσίες και όπλα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να μην ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο οι απομαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις καθώς όπως τόνισαν παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις στη διαδικασία των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέως κ. Βλάχου σε σχέση με το υλικό το οποίο συνδέεται και με άλλη δικογραφία που αφορά την υπόθεση χασισοφυτείας στο Βραχάσι τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση. Η εισαγγελέας ωστόσο ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά το δικαστήριο εκφράζοντας την άποψη πως αν απο την ακροαματική διαδικασία προκύψει ότι η προανάκριση έγινε χωρίς τη σιωπηρή έγκριση εισαγγελικού λειτουργού θα επανέλθει.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση συνολικά 13 μαρτύρων, ενώ λίγο μετά τις 14.00 το Δικαστήριο διέκοψε. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 09.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Τί κατέθεσαν οι αστυνομικοί


Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας αστυνομικός που κατέθεσε για τις χασισοφυτείες που εντόπισε η αστυνομία και στις οποίες εμπλέκονται οι δράστες. Ο μάρτυρας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων απο τους δικηγόρους σε σχέση με τον τρόπο του στοιχειοθετήθηκε η δικογραφία. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επέμειναν στο γεγονός ότι ενώ η αστυνομία έχει στη διάθεσή της τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δεν προχώρησε την παρακολούθηση των εμπλεκομένων.

Παράλληλα οι δικηγόροι θέτουν ζήτημα καθώς κάποιοι αριθμοί τηλεφώνων αποδίδονται στα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης ωστόσο δεν προκύπτει οτι τους ανήκουν ενω ζήτησαν από τον αστυνομικό να εξηγήσει πως προκύπτει ότι οι άνθρωποι που έχουν καταγραφεί να μιλούν είναι οι κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι καταθέσεις των αστυνομικών δε έριξαν φως στην υπόθεση για το πως κινήθηκαν και πώς λειτούργησαν στο στάδιο της προανάκρισης. Ο τότε διοικητής της ασφάλειας στο Λασίθι που κατέθεσε για τον κατηγορούμενο αρχιφύλακα που είχε τότε ως υφιστάμενο, χαρακτηρίστηκε μάλιστα από την εισαγγελέα έδρας ως "καλόβολος" για τον κατηγορούμενο. Από την κατάθεσή του προκύπτει ότι ο ίδιος θεωρεί ότι οι πληροφορίες που φέρεται να έδωσε ο κατηγορούμενος τηλεφωνικά κινούνται στο πλαίσιο του δικτύου πληροφοριοδοτών που είχε. Κατέθεσε επίσης ότι είναι ένας ικανός αστυνομικός που στο παρελθόν έχει τιμηθεί και με έπαινο για τη δράση του στην υπηρεσία.

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε για τον αστυνομικό υποδιευθυντή που είναι επίσης κατηγορούμενος και είπε ότι τον γνώρισε όταν ανέλαβε καθήκοντα αστυνομικού υποδιευθυντή. Τον χαρακτήρισε άξιο αξιωματικό που πάντα λειτουργούσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Στο εδώλιο κάθονται 30 από τους συνολικά 32 κατηγορούμενους ενώ οι δυο απόντες παρίστανται μέσω των δικηγόρων του.

Σημειώνεται ότι από τους 32 κατηγορούμενους οι 19 είναι προφυλακισμένοι για την υπόθεση αυτή.

Πρόκειται κυρίως για κτηνοτρόφους που κατοικούν σε Σίσι και Καλό Χωριό, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και δύο αστυνομικοί που φέρονται ότι παρείχαν πληροφορίες στο ηγετικό πυρήνα της ομάδας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Απο νωρίς στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων προκειμένου να τους συμπαρασταθούν ενώ τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία ήταν δρακόντεια.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη περιφρουρούσε ολόκληρο το δικαστικό μέγαρο αλλά και την αίθουσα που διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία η πρόσβαση στην οποία γινόταν μέσω μια μαγνητικής πύλης που τοποθετήθηκε για λόγους ασφαλείας.

Στην αίθουσα λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας περνούσαν μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού των κατηγορουμένων, έξω παρέμενε συγκεντρωμένος αρκετός κόσμος ενώ δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες για τα μέτρα απο εκείνους που δεν τους επιτράπηκε να προσεγγίσουν την αίθουσα.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα  hxonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.