Με σειρά εκδηλώσεων και δωρεάν είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους γιορτάστηκε σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων.
Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης".
Στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάσθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσαν η πρεσβεία του Βελγίου και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, πρεσβευτές από διάφορες χώρες, ο διευθυντής του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής και πλήθος ανθρώπων των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.
Tα σύμβολα του παρελθόντος είναι η δυνατότερη έκφραση της πορείας μας προς το μέλλον, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Πρέσβυς Καλης Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο καθηγητής Γιαν Ντρίσσεν, διευθυντής της βελγικής Σχολής Αθηνών, παρουσίασε τα νέα ευρήματα από την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιεί στο Σίσι της Κρήτης.
Ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, έδωσε διάλεξη με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι»
Ενα νέο παλάτι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι.
Είναι το μεγαλύτερο (22.000 τ.μ.) και πιο λαμπρό παλάτι της μινωικής Κρήτης. Στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του κρυβόταν ο μυθικός Μινώταυρος.
Πέρα όμως από τον διάσημο τούτο κάτοικο του περίφημου παλατιού της Κνωσού - που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - ποίοι έμεναν στα δεκάδες δωμάτια του και ποίοι κάθισαν στο θρόνο του;
Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ένα νέο, μικρότερο σε διαστάσεις, αλλά πολύτιμο σε πληροφορίες παλάτι που έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι, τέσσερα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά από ένα άλλο σπουδαίο μινωικό παλάτι, εκείνο των Μαλλίων.
«Ελπίζουμε πως μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιος ήταν ο ρόλος του ηγεμόνα στη μινωική κοινωνία και πως λειτουργούσε η εξουσία», λέει ο κ. Γιάν Ντρίσεν.
Η ανάρτηση συντάχθηκε με πληροφορίες από τη σελίδα mega γεγονότα και από το ιστολόγιο Ημερολόγιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.