Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η επέτειος μνήμης της ηρωικής εξόδου των αμάχων του Σπηλαίου Μιλάτου


Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων για την ελευθερία τους από τον Οθωμανικό ζυγό των τεσσάρων αιώνων. Σε αυτήν συμμετείχε η Κρήτη από άκρου εις άκρον. Στη «Διακήρυξι των Πληρεξουσίων της Κρήτης» σημειώνεται: «Εν ονόματι της τρισυποστάτου θεότητος οι κάτοικοι της Νήσου Κρήτης, πλήρεις από υψηλόν και ευγενές της ελευθερίας αίσθημα, έλαβον κατά της Οθωμανικής τυραννίας τα όπλα, περί τας 14 του μηνός Ιουνίου εν έτει 1821...»

Ο νομός Λασιθίου παρών πάντοτε σε όλους τους αγώνες πληρώνει βαρύτατο τίμημα από τη μανία των Οθωμανών. Από το Νοέμβριο του 1822 ως το Φεβρουάριο του 1823 οι μάχες μαίνονται στο Οροπέδιο Λασιθίου και το Μιραμπέλλο. Η λήξη του αγώνα επέρχεται με ένα φοβερό έγκλημα στο σπήλαιο της Μιλάτου, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 2000 άμαχοι με λίγους οπλοφόρους. Για 15 ημέρες απέκρουσαν τις επιθέσεις, αλλά στη συνέχεια αναγκάσθηκαν να παραδοθούν. Οι Οθωμανοί κατέσφαξαν και εξανδραπόδισαν γυναίκες, παιδιά, γέροντες και τους ελάχιστους πολεμιστές.

Εις ανάμνηση εκείνου του ιστορικού γεγονότος, το οποίο δηλώνει τα πάθη του λαού μας προκειμένου να οδηγηθεί σε καθεστώς ελευθερίας και ανεξαρτησίας, θα αποδοθεί φόρος τιμής, την Κυριακή 12 Μαΐου , Κυριακή του Θωμά, όπως κάθε χρόνο.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας που θα τελεστεί στο εκκλησάκι του Σπηλαίου, η φιλόλογος κ. Άννα Μάμου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό, η Δημοτική Φιλαρμονική Νεάπολης θα παιανίσει προς τιμήν των νεκρών, στεφάνια θα κατατεθούν από τους εκπροσώπους των αρχών και θα προσφερθεί καφές στην παραλία Μιλάτου.

Χρέος όλων να παρευρεθούμε στον τόπο της θυσίας και να μνημονεύσουμε όλους εκείνους τους ανώνυμους σφαγιασθέντες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.