Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις, οι διαρροές και τα «σκαμπανεβάσματα» των κομμάτων...


Υπάρχουν κάποια κοινά δεδομένα που απορρέουν από τις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τις οποίες διενεργούν τα κόμματα. Ωστόσο το eklogika. gr, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ίδια τα κόμματα διαρρέουν στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτών επιλεκτικά για να εξυπηρετήσουν τους προεκλογικούς τους στόχους, δεν πρόκειται να τα δημοσιοποιήσει. (Αλλωστε κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά). Τα αξιοποιούμε όμως για να παρουσιάσουμε τις κυρίαρχες τάσεις του εκλογικού σώματος βγάζοντας συμπεράσματα τόσο από το σύνολο των αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών που διαρρέονται, αλλά και από στοιχεία που συγκεντρώσαμε από δεκάδες πηγές από το διαδίκτυο.

  • -Αναποφάσιστοι εξακολουθούν να δηλώνουν περίπου το 1/4των ερωτηθέντων, παρ΄ ότι αυξάνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να προσέλθουν στην κάλπη. Οι περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, λίγο πριν την κάλπη και αυτό το στοιχείο, με δεδομένη τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, καθιστά κάθε πρόβλεψη επισφαλή. Βέβαια η κάθε πλευρά ερμηνεύει τις προθέσεις των αναποφάσιστων όπως την βολεύει. Οι μεν θεωρούν ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δυσαρεστημένοι οπαδοί των δύο μεγάλων κομμάτων και ότι την τελευταία στιγμή αυτοί θα επανακάμψουν φοβούμενοι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και τις συνέπειές της. Οι δε, ότι πρόκειται για βουβά οργισμένους πολίτες που θα καταδικάσουν τα μνημονιακά κόμματα.
  • -Αρχίσαν να επανακάμπτουν κάποιοι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα και από αυτό το στοιχείο να μην προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα. Τα δύο κόμματα μαζί αναμένεται να μπορούν να λάβουν από 37 έως 43%. Η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη, καθώς εκτιμάται ότι στις δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνεται το μέγεθος της «επανάκαμψης» των παραδοσιακών ψηφοφόρων ή των επιπλέον διαρροών. Αυτό αποδίδεται στη «δυσκολία» να δηλώσουν οι ερωτηθέντες φανερά, ότι ψηφίζουν κόμματα που βρίσκονται «εκτός κοινωνικού ρεύματος τιμωρίας». Φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Ότι δηλαδή, υπάρχουν παραδοσιακοί ψηφοφόροι των δύο κομμάτων που θέλουν να τα τιμωρήσουν αλλά χωρίς να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με αυτά και έτσι δεν εκφράζονται.
  • -Πρώτο κόμμα θα είναι σίγουρα η Νέα Δημοκρατία, με 5-7 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ ενώ το σενάριο της αυτοδυναμίας δεν παίζει ούτε ως έκπληξη. Οι «λαϊκές» διαρροές της, είναι προς τη Χρυσή Αυγή και οι «αστικές» προς την Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δράση- Φιλελεύθερη Συμμαχία, ενώ οι απώλειες προς τους Ανεξάρτητους του Καμμένου, δείχνουν παγιωμένες. Δημοσκοπικά, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στη Β΄ Αθηνών, η ΝΔ φαίνεται να έρχεται τρίτο κόμμα και να καταγράφει μονοψήφιο αριθμό.
  • -Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 50 -60% μόλις, βαθμό συσπείρωσης των ανθρώπων που το ψήφισαν το 2009. Επίσης στη Β΄ Αθηνών βρίσκεται με μονοψήφιο αριθμό, στην πέμπτη θέση. Οι διαρροές του κατευθύνονται κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους και λιγότερο προς την Κοινωνική Συμφωνία.
  • -Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στην τρίτη θέση με διψήφιο αριθμό, ανερχόμενος μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δέχθηκε σύσσωμα πυρά και όλα θεωρούνται πιθανά. Είτε να σταθεροποιηθεί προς τα κάτω είτε να πλησιάζει ασφυκτικά το ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας τη δεύτερη θέση.
  • -Το ΚΚΕ, με διψήφιο ποσοστό, αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του (από το 7.54 % του 2009), αλλά φαίνεται να χάνει κατά πάσα πιθανότητα την τρίτη θέση, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο να την ανακτήσει στην κάλπη, λόγω των μικρότερων «κραδασμών» που μπορεί να υποστεί αφού διαθέτει συμπαγές εκλογικό του σώμα.
  • -Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δείχνουν να σταθεροποιούνται στα τελευταία δημοσκοπικά τους ποσοστά, αλλά πιθανόν κάτω από τα ρεκόρ τους.
  • -Η Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να βρίσκεται σε πτωτική τάση από τα αρχικά δημοσκοπικά της ρεκόρ, αλλά δείχνει τάσεις σταθεροποίησης και δεν θεωρείται απίθανο να ανακάμψει προς τα υψηλότερα δημοσκοπικά της ποσοστά.
  • -Η Χρυσή Αυγή έχει κατακτήσει δημοσκοπικά ποσοστά- ρεκόρ αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα νούμερα, καθώς η απολίτικη, τιμωρητική ψήφος προς το πολιτικό σύστημα που τη γιγάντωσε, παίρνει σταδιακά τη θέση του προβληματισμού από τις προκλήσεις νεοναζιστών και τις σύσσωμες επιθέσεις που δέχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο η είσοδός της στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.
  • -Ο ΛΑΟΣ, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου αγωνίζεται για να βρίσκεται και στο νέο Κοινοβούλιο χάνοντας δυνάμεις και προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προς τη Χρυσή Αυγή.,
  • -Οι Οικολόγοι Πράσινοι με νηφάλιες και σταθερές θέσεις ανακτούν δυνάμεις και αποκτούν μία δυναμική που δείχνει να τους εξασφαλίζει ποσοστό πάνω από το 3%.
  • Η Δημοκρατική Συμμαχία επίσης πασχίζει για το 3%, ενώ ανοδικές τάσεις δείχνει και η Δράση- Φιλελεύθερη Συμμαχία, καθώς δείχνει να προσελκύει συντηρητικούς ψηφοφόρους που θέλουν να τιμωρήσουν τον δικομματισμό και επιθυμούν άλλη πολιτική αλλά με επίκεντρο την ενίσχυση και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
  • Από τα υπόλοιπα κόμματα σημαντική αύξηση θεωρείται βέβαιο ότι θα καταγράψει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αναμένεται να τριπλασιάσει τα ποσοστά της.
Πολλά θα κριθούν την τρέχουσα εβδομάδα από τις εξελίξεις, τα ενδεχόμενα κρυφά ατού των κομμάτων και από αστάθμητους παράγοντες… Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων που εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι αλλά και το ενδεχομένως πολύ μειωμένο ποσοστό της αποχής μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.