Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ποιές είναι οι αυθαίρετες κατασκευές υπό κατεδάφιση στο Σίσι όπως δημοσιεύονται στον κατάλογο της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει


"Μαύρος" πρωταθλητής στις αυθαιρεσίες με θύμα τις παραλίες του νησιού αναδεικνύεται η ανατολική Κρήτη. Εκατό πέντε αποφάσεις κατεδάφισης αφορούν τους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου - 56 και 47 αντίστοιχα - ενώ μόλις έξι πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί για Ρέθυμνο και Χανιά - 4 και 2 αντίστοιχα.

Η συνολική αυθαίρετη δόμηση αγγίζει τις 24.000 τ.μ. και αφορά από την καθολική ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων έως πλωτές εξέδρες και ράμπες στην παραλία ή ακόμη και την κατασκευή λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα αναψυχής προκύπτει ότι έχουν δώσει "ρεσιτάλ" παρανομίας, "κατεδαφίζοντας" κάθε έννοια αιγιαλού και παραλίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αυθαιρεσίες τους εμποδίζουν την ομαλή και ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Σχεδόν το 80% των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αφορά στο συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων.

Ωστόσο, οι "μεγάλοι" παραβάτες, σε ό,τι αφορά την έκταση που καταλαμβάνουν οι αυθαιρεσίες, προέρχονται από τον κλάδο των ξενοδόχων. Τουλάχιστον δέκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Ηράκλειο, Λασίθι και Χανιά έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες κατασκευές, που υπερβαίνουν σε έκταση τα 13.000 τ.μ., δηλαδή ξεπερνά το 50% του συνολικού εμβαδού αυθαίρετων κατασκευών που έχουν καταγραφεί σε όλη την Κρήτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Μάλιστα, τμήμα των περιπτώσεων εστιατορίων και καφέ που έχουν ανεγερθεί σε αιγιαλό και παραλία ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι πιο κραυγαλέες σε έκταση περιπτώσεις αφορούν σε αυθαιρεσίες πάνω από 3.000 τ.μ. με την κατασκευή ύφαλων και έξαλλων κατασκευών στη θάλασσα ή την ανέγερση τοιχίων, μπαρ και ξύλινων εξεδρών. Μαζί με τους παράνομους ιδιώτες έκθετοι απέναντι στην κείμενη νομοθεσία βρίσκονται ακόμη και Δήμοι, όπως του Αγίου Νικολάου και της Βιάννου. Για την πρώτη περίπτωση έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία αφορούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Δημοτικής Επιχείρησης (π.χ. καντίνες), ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι αυθαιρεσίες αφορούν σε έργα οδοποιίας και λιμενικών έργων.

ΓΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ
Πρωτόκολλα κατεδάφισης στο... συρτάρι
Είναι εντυπωσιακό ότι ανάμεσα στις 111 καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυθαιρεσιών υπάρχουν δεκάδες για τις οποίες εδώ και χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Για κάποιες από αυτές δίνονται μια σειρά από εξηγήσεις που αφορούν στη γραφειοκρατία, ενώ για άλλες παραμένουν τα ερωτήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη λίστα, υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν δρομολογηθεί από το 2005, ωστόσο παράμεναν ανενεργά!

Ταυτόχρονα προκαλεί εύλογες απορίες το "χάσμα" που διαπιστώνεται στο διάστημα από το 2009 έως το 2011.Το 2010 χαρακτηρίζεται ίσως το πιο "ανενεργό" έτος, δίνοντας μια πλασματική εικόνα ότι δεν υπήρχαν αυθαιρεσίες τη συγκεκριμένη περίοδο. Για μια σειρά υποθέσεων της λίστας προκύπτει ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης δεν έχουν ενεργοποιηθεί, όχι με ευθύνη των υπηρεσιών, αλλά της δικαιοσύνης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις εκκρεμούν αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, στο οποίο έχουν προσφύγει οι θιγόμενοι, ενώ μέσω της ίδιας δικαστικής οδού άλλοι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών έχουν ανακόψει την εκτέλεση της κατεδάφισης, καταθέτοντας αίτηση αναστολής ενώπιον του ΔΕΧ. Πάντως, είναι γεγονός ότι, ακόμη και μετά την έκδοση απορριπτικών αποφάσεων των δικαστικών Αρχών, και πάλι δεν ενεργοποιήθηκε μια σειρά πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Αποφασισμένοι
Το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έχει αποφασίσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα - το αργότερο έως τις αρχές του 2014 - να έχει ολοκληρώσει την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων σε όλο το νησί και εφόσον έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Η ετοιμότητα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σε αρκετές από τις 111 περιπτώσεις έχουν εγκριθεί τα κονδύλια που απαιτούνται για τις κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με τη λίστα, το συνολικό ποσό που απαιτείται αγγίζει τις 230.000 ευρώ και στη συνέχεια βεβαιώνεται μέσω της εφορίας στους υπόλογους των αυθαιρεσιών που θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος της κατεδάφισης.  

Ανεπίτρεπτο
Χθες ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Ν.Κ." για την κάθοδο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, προκειμένου να επιβλέψουν τις πρώτες κατεδαφίσεις, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέμα αυτό είναι κάτι που μας προσβάλλει και δεν έχει κανείς το δικαίωμα σε δημόσιους χώρους να χτίζει.

Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει κανείς. Εμείς και σε αυτό το σημείο έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, μιας και έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις, και θα παρέμβουμε κατεδαφίζοντας όλους αυτούς τους παράνομους χώρους, με την παρουσία κιόλας εκπροσώπων του υπουργείου, που θα είναι εδώ: Σε δύο σημεία, ένα στη περιοχή της Αμνισού και άλλο ένα στην περιοχή του Σισίου. Αυτά που έχουν τελεσιδικήσει θα κατεδαφιστούν», κατέληξε ο κ. Δεικτάκης, επιβεβαιώνοντας τη βούληση να βγουν από την "πολιτική ναφθαλίνη" δεκάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης, των οποίων η εκτέλεση εκκρεμεί επί σειρά ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.