Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ελλάδα- Κύπρος: Οικονομική κρίση, αναστροφές, πορείες…



της Βασιλικής Σουλαδάκη


Κατά κανόνα, μια οικονομική κρίση είναι και πολιτική …πολλές φορές και το αντίστροφο. Στην Ελλάδα, ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, αφού εκτίναξαν έλλειμμα και χρέος (το 2004 το έλλειμμα κυμαινόταν στο 3,2 του ΑΕΠ και το 2009 στο 7,5 % του ΑΕΠ, ενώ το χρέος στα 184,5 ευρώ και το παρέδωσε στα 292 δις ευρώ), «άφησαν» τη διακυβέρνηση της χώρας, για να αποφύγουν την αντιμετώπιση της κρίσης, πετώντας την καυτή πατάτα στους επόμενους. Το ίδιο έκανε στην Κύπρο ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, παρόλο που εκεί, είχε ωριμάσει η κρίση.

Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, υιοθέτησε μια καθαρά αντιμνημονιακή ρητορική, χωρίς ν’ αφήνει σε χλωρό κλαρί ούτε μια μέρα το ΠΑΣΟΚ, για να κάνει τη γνωστή σε όλους στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών λίγο μετά τις εκλογές. Ακριβώς ότι κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΑΚΕΛ τώρα στην Κύπρο. Έχει κάποιες ομοιότητες το… κάδρο, γι’ αυτό φαίνεται, πρόσφατα, ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «ηράσθησαν» τον Καραμανλή!

Όμως αυτά δεν αρκούν μόνο ως σχόλια, όσο και αν επιχειρείται μια σύγκριση πολιτικά ισοδυνάμων ανδρών, του φευγάτου Καραμανλή και του… «φευγάτου» Τσίπρα, που περί αλλά τυρβάζει εκτός τόπου και χρόνου. Εδώ μπαίνουν ζητήματα πολιτικής ευθύνης και ικανότητας διαχείρισης κρίσεων, ανεξάρτητα από το βραχυπρόθεσμο κόστος.

Στην Κύπρο, ο Χριστόφιας πετούσε την… καυτή πατάτα, χάνοντας χρόνο, ονειρευόμενος λύσεις τύπου Αργεντινής, δάνεια από Κίνα, Ρωσία, φτάνει να μην λεκιάσει την «κόκκινη» ποδιά του ΑΚΕΛ.

Στην Ελλάδα, ο Καραμανλής πέταξε «λευκή πετσέτα» και τώρα την σηκώνει σαν λάβαρο ο Τσίπρας! Το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε όλες τις αμαρτίες και πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να το κηδέψουν ανεξομολόγητο και αλειτούργητο! Ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, με Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών τον Βαγγέλη Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ,με δύσκολους αλλά υπεύθυνους χειρισμούς, δεν οδήγησε τους πολίτες στα ΑΤΜ και σε πανικό. Φανταστείτε τις σκηνές απείρου κάλλους που θα είχαν εκτυλιχτεί στη χώρα μας, αν τα ATM σταματούσαν να δίνουν χρήματα ή φορολογούνταν τόσο υψηλά οι καταθέσεις των πολιτών… Τα μέτρα που πάρθηκαν τότε, όλοι όσοι τα κατηγορούσαν, τα θεωρούν και τώρα αναγκαία, ορισμένοι μάλιστα, επιχειρούν να οικειοποιηθούν το αποτέλεσμα των μέτρων, κατόπιν εορτής και από την «σιγουράντζα» της επιτυχίας!

Η χώρα σταθεροποιήθηκε οι καταθέσεις επιστρέφουν. Η κρίση βέβαια, δεν έχει ξεπεραστεί … έχει πολύ δρόμο μπροστά και δύσκολο, χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και βέβαια την συμπαράσταση του λαού που περνάει δύσκολα. Όμως σιγά, αργά, αλλά σταθερά, αναγνωρίζεται η συνδρομή του Βαγγέλη Βενιζέλου στην κυβέρνηση Παπαδήμου για την σταθεροποίηση της χώρας και είναι αρκετοί αυτοί, τουλάχιστον όσοι αντιμετωπίζουν με ευθύνη την πορεία της χώρας, που μετά την οργή και τα… αναθέματα κατά Βενιζέλου, όλο και περισσότερο αναγνωρίζουν ότι η υπευθυνότητα και η ικανότητα, επιτέλους σε αυτή τη χώρα άρχισε να αναγνωρίζεται.

*Η Βασιλική Σουλαδάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.

3 σχόλια:

  1. Κυρία Βασιλική, υποψηφία διδάκτωρ.

    Στην Ελλάδα η κυβέρνηση καραμανλή όντως άφησε τόσο το χρέος. Φυσικά η προηγούμενη κυβέρνηση σημίτη είχε καταφέρει επιμελώς να το κρύψει με τη βοήθεια της GSachs και των γνωστών swaps. Συνεπώς αν θέλετε να σας λαμβάνει κάποιος σοβαρά να αναφέρετε όλη την πραγματικότητα και όχι μόνο αυτά που σας βολεύουν.

    Αφήστε στην άκρη τις κατηγορίες για κωλοτούμπες, το προνόμιο αυτό το έχει η δική σας παράταξη. Η παράταξη που με τις μεθοδεύσεις της έφερε στη χώρα το ΔΝΤ με ύποπτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Η παράταξη που χάρισε τα μεταλλεία, που εν μια νυκτί υπέγραψε το νόμο για τις ΒΑΠΕ και των αναρίθμητων άλλων εγκλημάτων.

    Το κόμμα σας με τους ηλίθιους χειρισμούς του κατάφερε να φτάσει την ανεργία στο 30%, την ύφεση σε πρωτοφανή επίπεδα και τον κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια να φάει.

    Η υπεύθυνη πολιτική όντως δεν οδήγησε τον κόσμο σε ουρές στα ΑΤΜ, πολύ απλά γιατί η υπεύθυνη πολιτική, οδήγησε τον κόσμο στο να μην έχει λεφτά στο λογαριασμό του. Βέβαια οι καταθέσεις δεν φορολογήθηκαν κατά 30% ή 40%, μειώθηκε όμως ο μισθός κατά 50%, το ίδιο δεν κάνει ?

    Η χώρα βέβαια σταθεροποιήθηκε (στην ύφεση, πόσο πιο κάτω να πάει) και οι καταθέσεις ξαναγυρίζουν. Οι συντάξεις όμως δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν μετά το εγκληματικό PSI του Παπαδήμου με συμπαραστάτη Βενιζέλο, ούτε τα μαγαζιά που έκλεισαν και οι νέοι που έφυγαν ως μετανάστες.

    Δεν ξέρω αν το κείμενο το γράψατε εσείς, δεν ξέρω αν προαλείφεστε για κάποιο αξίωμα, στο γκρουπούσκουλο που πλέον ονομάζεται πασόκ, απλώς σαν ενημερώνω για τα παρακάτω:

    Μάθετε ότι έχετε τελειώσει. Ας αποφασίσετε να βάλετε πια την ταφόπλακα στο κόμμα σας καθώς και στους πιθανούς συριζαίικους μεταπασοκικούς σχηματισμούς που θα προκύψουν. Ερχόμαστε, και ερχόμαστε οργισμένοι προκειμένου να εξαλείψουμε τους γόνους αυτών που κατέστρεψαν αυτή τη χώρα και σήμερα βγαίνουν και μας κουνούν το δάκτυλο.

    Ο αγώνας μας θα είναι μέχρι τελικής πτώσης και θα περιλαμβάνει όποιο μέσο χρειαστεί, ενάντια στο καθεστώς σας και τους νεοφασίστες που προσφάτως έχει προσλάβει, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    Υποψήφιος Κάτοικος Βραχασίου.

    ΥΓ. Δημοσίευσε με αν όντως πιστεύεις αυτά που ευαγγελίζεσαι σε αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατάλαβα τί εννοείς με την τελευταία σου φράση, το υστερόγραφο. Μπορείς να διευκρινήσεις τι εννοείς;
      Τι ακριβώς ευαγγελίζομαι σε αυτό το blog και δεν το ξέρω;
      Το δικαίωμα οποιουδήποτε -υπαρκτού ή μη ονόματος- να βρίζει και να απειλεί;

      Διαγραφή
  2. Τίποτα, θεώρησε το λάθος. Ότι το υστερόγραφο γράφτηκε σε λάθος blog.

    Για τα υπόλοιπα θα επιμείνω. Δεν βρίζω, απλώς γυρίζω πίσω την προσβολή σε αυτούς που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Δεν απειλώ, απλώς προειδοποιώ να μην συνεχίσουν τις προσβολές.

    Κατά τα άλλα δικό σου είναι το blog, δικοί σου και οι φίλοι που θα επιλέγεις να γράφουν και αν θες μπορείς να μας επιτρέπεις να κρίνουμε για τα λεγόμενα τους.

    Το όνομα δεν έχει σημασία. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο. Φθενάκης, Μανδελένης, Ροβίθης, Πλατής κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.