Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

"Ανάπτυξη για ποιόν;" - Άρθρο του περιφερειακού συμβούλου Μ. Θραψανιώτη για το υβριδικό στο Αζιλακόδασος Βραχασίου

 του Μανόλη Θραψανιώτη

   Πόσο ειλικρινά μπορεί να αντέξει ένας τόπος όταν φορτώνεται με έργα τα οποία δεν ικανοποιούν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών  αλλά θυσιάζεται για αλλότρια;

           Δυο δεξαμενές χωρητικότητας,  1.200.000  κ μ. νερού η καθεμιά,  σε δασικές περιοχές που  καλύπτονται από  το Αζιλακόδασος   - ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς και το  μοναδικό στην Κρήτη - με αγωγούς, που τις συνδέουν μεταξύ τους διαμέτρου 2,4 μ. και  μήκους 2,7 χλμ. πάνω από την περιοχή των Μαλίων,  είναι το νέο εγχείρημα του success story   και το νέο μοντέλο  της πολυσυζητημένης "ανάπτυξης"  της  Κρήτης  που οραματίζονται οι   κυβερνώντες , το οποίο  ενέκρινε ....περιβαλλοντικά  το ΥΠΕΚΑ !

Το συγκεκριμένο υβριδικό  έργο , διασυνδεδεμένο με τέσσερα αιολικά πάρκα   συνολικής ισχύος 190,1 MW, υλοποιείται από την  Ύδρο αιολική Αιγαίου και   την Γαλλική ΕDF    ανοίγοντας  έτσι  τον δρόμο για την υλοποίηση του  " οράματος " . 

"  Η Κρήτη  μπαταρία της Ευρώπης ". ......

       Η έγκριση μιας τέτοιας "επένδυσης " χωρίς  περιφερειακό  ενεργειακό   και  χωροταξικό σχεδιασμό  που να στοχεύει  στην συνολική ανάπτυξη της Κρήτης ,  οδηγεί  μαθηματικά σε μη αναστρέψιμες  περιβαλλοντικές αλλοιώσεις, τόσο στον  τομέα της γεωργίας και της    κτηνοτροφίας όσο και στο ευαίσθητο τομέα του τουρισμού.


    Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού , διπλασίας περίπου ποσότητας από αυτήν της   χωρητικότητας των ταμιευτήρων, λόγω των υψηλών εξατμίσεων,  θα επιδράσει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής προκαλώντας υφαλμύρωση   στον ήδη βεβαρημένο  υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται. 

  Οι  αρνητικές επιδράσεις  από την κατασκευή και λειτουργία  του συγκεκριμένου έργου τόσο στην πανίδα και την χλωρίδα  αλλά και στο φυσικό  περιβάλλον,υποβαθμίζουν το νησί  και την πολιτισμική του ταυτότητα και  ακυρώνουν στην κυριολεξία το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης,  χαρακτηριστικά που απορρέουν από την γεωπολιτική  θέση την μορφολογία και την ιστορία  της.
 H  αποσπασματική , άναρχη και χωρίς προγραμματισμό εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, βορά στο βωμό της απληστίας, συμβάλει  στην κλιματική αλλαγή, και πλήττει ανεπανόρθωτα  την χώρα μας και  την Κρήτη. 

       Σαν περιφερειακή ενότητα Λασιθίου της  Ριζοσπαστικής  Συνεργασίας Κρήτης , είμαστε αντίθετοι σε τέτοια έργα, που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της , συντασσόμαστε με τα κινήματα και τους πολίτες που αγωνίζονται  για να μην περάσουν τέτοιου είδους σχεδιασμοί .ήμαστε υπέρ ενός στρατηγικού σχεδιασμού ,που θα συμβάλλει στη ανάπτυξη του Νησιού  παίρνοντας υπ όψη τις ανάγκες  της πλειοψηφίας των πολιτών , με σεβασμό στο περιβάλλον  και με υπευθυνότητα απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
       Για την 
  Π Ε Λασιθίου
 της Ριζοσπαστικής Σ Κ

Μανόλης Θραψανιώτης 
περιφερειακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.