Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τί έγινε στη χθεσινή Λαϊκή Συνέλευση στο Βραχάσι


Πλούσια σε συμμετοχή κόσμου, σε συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, σε συζήτηση, σε εντάσεις, σε αποφάσεις και σε υποσχέσεις μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή Λαϊκή Συνέλευση στη Δημοτική Κοινότητα Βραχασίου.

Πολίτες από το Βραχάσι, τη Μίλατο και το Σίσι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της πρώην Κοινότητας Βραχασίου και απαίτησαν απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα θέματα της περιοχής από το δήμαρχο Αγ. Νικολάου Α. Ζερβό και από την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη που ήταν παρόντες. Το παρόν επίσης έδωσαν ο περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Θραψανιώτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύσωμμο το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινόττηας Βραχασίου, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των άλλων φορέων της περιοχής.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το πιο  δύσκολο θέμα, αυτό του δημοτικού σχολειου και του γηπέδου. Μια ομάδα κατοίκων εδώ και καιρό  είχε προσεγγίσει το δήμαρχο Αγ. Νικολάου και είχε ζητήσει να αλλάξει η χωροθέτηση του νέου δημοτικού σχολείου και ουσιαστικά να ακυρωθεί τελείως η δημιουργία του, και απλά να βρεθεί τρόπος για επέκταση του υπάρχοντος σχολικού συγκροτήματος στο κέντρο του Σισίου, για  να φτιαχτεί ποδοσφαιρικό γήπεδο εκεί που είχε σχεδιαστεί να γίνει το νέο σχολείο (στο παλιό γήπεδο).

Αυτή όμως η πρόταση συνάντησε πολλές αντιδράσεις στη χθεσινή συνέλευση και ακολούθησε μακρύς διάλογος με πολλές τοποθετήσεις και εντάσεις.

Τελικά προέκυψε μία συμβιβαστική πρόταση που έγινε δεκτή από όλους, να γίνει προσπάθεια για αγορά διπλανού οικοπέδου, έτσι ώστε να χωροθετηθούν και να γίνουν στον ίδιο χώρο και το Δημοτικό Σχολείο και το γήπεδο, ενώ θα χρειαστεί να γίνει και τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ για το χώρο.

Το επόμενο θέμα ήταν αυτό του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίου, που εδώ και ένα μήνα έχει κλειστεί από παρακείμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η διαδικασία ακύρωσης   απόφασης του πρώην ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Δεικτάκη που ακύρωνε το χαρακτήρα του διανοιχθέντος το 1995 δρόμου. Για το θέμα υπήρξε τοποθέτηση και από δικηγόρο - εκπρόσωπο της ξενοδοχειακής επιχείρησης και από κατοίκους και από εκπροσώπους του πολιτιστικού συλλόγου Μιλάτου. Τελικά προτάθηκε να υπάρξει ψήφισμα από τη Λαϊκή Συνέλευση που να τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίου και να ζητά το άμεσο άνοιγμα του από τα μπάζα που έχουν τοποθετηθεί. Ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου διαφώνησε με την έκδοση  ψηφίσματος από  τη Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα ισχυριζόμενος ότι θα πρέπει να υπάρξει αναμονή για τη δικαστική απόφαση της υπόθεσης. Από την άλλη πλευρά κάποιοι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι δικαστικό και πρέπει να υπάρξει έγκρισης σχετικού ψηφίσματος από τη Λαϊκή Συνέλευση.
 Μετά από ένταση και αντιπαραθέσεις, διεξήχθη ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (περισσότεροι από 65 παριστάμενοι) το ψήφισμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης του παραλιακού δρόμου και το αίτημα για το άμεσο άνοιγμα του από τα μπάζα, ενώ η πρόταση του δημάρχου ήταν μειοψηφική με λιγότερες από 10 ψήφους.

Στη συνέχεια έγινε  ενημέρωση από το δήμαρχο και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας και για τα άλλα θέματα της περιοχής όπως τα Σχέδια Πόλης, η αποκατάσταση του λιμανιού Σισίου, η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, η παράνομη βόσκηση, οι Βιομηχανικές ΑΠΕ, η κατάσταση του οδικού δικτύου, η προοπτική δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού, τα θέματα ύδρευσης και άρδευσης. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της χωροθέτησης των υπηρεσιών της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου, όπου δήμαρχος προτείνει την εξ ανάγκης κοινή λειτουργία των γραφείων της κοινόττηας με το ΚΕΠ, σε νέο γραφείο στο Σίσι, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή ούτε από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινόττηας ούτε και από τους περισσότερους παριστάμενους στη Συνέλευση, που ζήτησαν να συνεχιστεί η αυτόνομη λειτουργία των 2 υπηρεσιών και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η κοινή λειτουργία να γίνει στο νυν γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας στο Βραχάσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.