Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΑΠΕ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

Μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια  νοιώσαμε ως κάτοικοι του Βραχασίου και του Σισίου όταν είδαμε πριν μερικές μέρες τον γνωστό και αγαπητό στο χωριό μας Jean Driessen να παρουσιάζει σε εκδήλωση στο μουσείο της Ακρόπολης τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Σισίου. Ο Jean Driessen είναι διευθυντής της Βελγικής αρχαιολογικής σχολής που εκτελεί ανασκαφές εδώ και αρκετά χρόνια στο Σίσι, όπου και έχουν αποκαλυφθεί πολύ σημαντικά ευρήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων.

Εκτός όμως από τη χαρά και την  υπερηφάνεια που νοιώσαμε δεν  μπορέσαμε να μη νοιώσουμε και  αγανάκτηση μπροστά στην υποκρισία  όλων αυτών που κόπτονται για την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οργανώνοντας με υπερηφάνεια φανταχτερές εκδηλώσεις και βγάζοντας πολύ συγκινητικά λογύδρια για την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, χωρίς όμως να κάνουν οτιδήποτε ουσιαστικό για την προστασία της.

Ακούσαμε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη να μας λέει ότι  «τα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού  κόσμου είναι διάσπαρτα παντού, παρά το πέρασμα των αιώνων και τη φθορά  από τους κατακτητές που πέρασαν». Και πράγματι έτσι είναι. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και λεηλασίες από διάφορους κατακτητές που πέρασαν κατά καιρούς από την πατρίδα μας.

Και σήμερα; Μήπως σήμερα τα μνημεία  μας κινδυνεύουν περισσότερο  από ποτέ να καταστραφούν εξαιτίας κάποιων άλλων κατακτητών ξένων αλλά και Ελλήνων, των λεγόμενων «επενδυτών»; Μπορεί να μας πει η κυρία Βαρδινογιάννη πως ακριβώς προστατεύει η πολιτεία τα μνημεία μας;  Μήπως με το να επιτρέπει να κατασκευάζονται θηριώδη έργα βιομηχανικών – ΑΠΕ σε απόσταση μόλις πεντακοσίων μέτρων από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους;  Μήπως με το να επιτρέπει να ισοπεδώνονται τα αρχαία μινωικά μονοπάτια και τα ιερά κορυφής στα βουνά μας για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά και υβριδικά;  Μήπως με το να καταργεί τις πρωτοβάθμιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας έτσι τους επενδυτές να ολοκληρώσουν το καταστροφικό για τον πολιτισμό μας έργο;

Ακούσαμε και τον πρέσβη του  Βελγίου, κύριο Μαρκ Βαν Ντε Ρικ  να λέει: «Πιστεύουμε εμείς στο Βέλγιο ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα. Χρειάζεται το θετικό μήνυμα. Χρειάζεται η αναγνώριση ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα, ότι χωρίς μια πολιτιστική διάσταση δεν υπάρχουν σχέσεις». Ελπίζουμε η κυρία Βαρδινογιάννη να κατανοήσει τη σημασία των λόγων του και να τα μεταφέρει και στον όμιλο Βαρδινογιάννη, που είναι ένας από τους μεγάλους «επενδυτές» που σχεδιάζουν φαραωνικά έργα βιομηχανικών – ΑΠΕ στην Κρήτη. Αν το κάνει αυτό τότε θα πιστέψουμε στην ειλικρίνεια των λόγων της. Όσο όμως η οικογένεια της παραμένει ένας από τους σύγχρονους κατακτητές που απειλούν με καταστροφή τον πολιτισμό μας, δεν μπορούμε να την χειροκροτήσουμε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ  ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.