Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: Πολιτική ήττα για το υβριδικό στο Αζιλακόδασος


Τα πάνω-κάτω έρχονται στο δήμο Αγίου Νικολάου σε σχέση με τις ΒΑΠΕ. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το προωθούμενο μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ του γαλλικού κολοσσού EDF, που περιλαμβάνει έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος 100 μεγαβάτ, στο Αζιλακόδασος Βραχασίου, στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και 4 μεγάλα αιολικά πάρκα, ισχύος 91 μεγαβάτ, σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Μπορεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου να ήταν από τους πρωτοστάτες στην προ διετίας μαζική προσφυγή δήμων και φορέων της Κρήτης κατά των ΒΑΠΕ... Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο, επί προηγούμενης δημοτικής Αρχής, να είχε πάρει ομόφωνη απόφαση κατά της επένδυσης της γαλλικής εταιρείας που, σημειωτέον, διαχειρίζεται ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια!.. Ωστόσο, κατόπιν πρότασης της νυν δημοτικής Αρχής που πέρασε απολύτως οριακά - δηλαδή με τη διπλή ψήφο του προέδρου του σώματος, μετά από απόλυτη ισοψηφία - στο προχθεσινό θυελλώδες Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος κάνει στροφή 180 μοιρών... Και δε θα συνυπογράψει τελικά την προσφυγή κατά της επένδυσης στο ΣτΕ, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη και στο τελικό στάδιο της υπογραφής πολιτών από όλο το νησί!

«Όχι» στην προσφυγή είπε επίσης χθες και ο Δήμος Χερσονήσου, με το σκεπτικό, εκ μέρους της δημοτικής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τη μη προσφυγή, πως πρόκειται για μια επένδυση με θετικά χαρακτηριστικά και οφέλη για την περιοχή.

Διχασμός

Ουσιαστικά έχουμε ένα σκηνικό... διχασμού μεταξύ των εμπλεκόμενων με την επίμαχη επένδυση δήμων της Κρήτης.

Το επενδυτικό πρότζεκτ έχουν ήδη αποφασίσει να μπλοκάρουν νομικά, συντασσόμενοι με τοπικούς φορείς, οι 3 δήμοι της δυτικής Κρήτης, Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Αγίου Βασιλείου, στα όρια των οποίων χωροθετούνται τα αιολικά πάρκα. Αντιθέτως, οι 2 δήμοι της ανατολικής Κρήτης, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, οι οποίοι εμπλέκονται με το κυρίως κομμάτι της επένδυσης ΒΑΠΕ, δηλαδή τον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, ακολουθούν διαφορετική πολιτική. Αποφασίζοντας τα τελευταία 24ωρα να μη συμμετάσχουν στο επιχειρούμενο νομικό μπλοκάρισμα της επένδυσης. Την οποία και είναι προφανές πως οι δυο δημοτικές Αρχές «αγκαλιάζουν», θεωρώντας πως θα είναι ωφέλιμη.

Το κόστος...

Η στάση, βεβαίως, των δημοτικών Αρχών Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου έχει ήδη ή θα έχει μελλοντικά πολιτικό κόστος. Πολιτικό κόστος, άλλωστε, στην περίπτωση του Δήμου Αγίου Νικολάου, που φάνηκε επιτόπου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε επικοινωνιακό-πολιτικό επίπεδο, για τη δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου και το δήμαρχο Αντώνη Ζερβό μιλάμε για «πύρρειο νίκη»! Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη νέα δημοτική Αρχή σε επίπεδο Κρήτης που δεν επιτυγχάνει πλειοψηφία σε πρότασή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κατάφερε να περάσει την πρότασή της από το... παράθυρο! Χάρη, μονάχα, στη διπλή ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου!


Παράλληλα, η προχθεσινή απόφαση έρχεται να "αδειάσει" προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, αλλά ταυτόχρονα "αδειάζει" απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βραχασίου, που είχε ταχθεί κατά της επένδυσης και υπέρ της προσφυγής στο ΣτΕ...

Στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση έπεσαν στο τραπέζι δυο τελείως αντίθετες προτάσεις. Από πλευράς της αντιπολίτευσης κατατέθηκε η πρόταση για συμπόρευση με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βραχασίου και άρα συμμετοχή στην προσφυγή που θα κατατεθεί άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της εγκριτικής υπουργικής απόφασης για το έργο.

Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός εισηγήθηκε τη μη συμμετοχή στην προσφυγή, με δεδομένο, όπως σημείωσε, πως η επένδυση έχει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά και δε θα πρέπει να «πολεμηθεί»...

Δεν πείστηκαν...

Μετά από έντονη συζήτηση, αντιπαραθέσεις και καμπανάκια από παρευρισκόμενους συμβούλους και εκπροσώπους φορέων, όπως ο κ. Μανουσάκης, από την Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου, προέκυψε... ντέρμπι! Η ψηφοφορία επί των 2 προτάσεων έβγαλε απόλυτη ισοψηφία με 14 ψήφους υπέρ της πρότασης του Αντώνη Ζερβού και επίσης 14 ψήφους υπέρ της πρότασης της μειοψηφίας. Την πρόταση του δημάρχου δε στήριξαν 2 σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα ο κ. Μουδατσάκης, ο οποίος μάλιστα καταχειροκροτήθηκε, και ο κ. Μασσάρος. Και οι δυο υπογράμμισαν πως πείστηκαν για την ωφελιμότητα της επένδυσης. Εν μέσω ισοψηφίας και αδιεξόδου, η λύση δόθηκε από τη διπλή ψήφο του προέδρου του Συμβουλίου υπέρ της πρότασης του δημάρχου για μη συμμετοχή του δήμου Αγίου Νικολάου στην προσφυγή.


Θέλουν το έργο με καθαρή πλειοψηφία - "Ναι" και από το Δήμο Χερσονήσου

Ανάλογη απόφαση, με καθαρή πλειοψηφία, πάρθηκε λίγες ώρες μετά, δηλαδή χθες το απόγευμα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου.

Εδώ βεβαίως δε μιλάμε για ανατροπή παλιότερης απόφασης. Διότι και παλιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου είχε ταχθεί εμμέσως υπέρ της επένδυσης. Στο ίδιο μοτίβο η πρόταση της δημοτικής Αρχής ήταν να μην εμπλακεί ο Δήμος στο θέμα της προσφυγής. Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αγωνία από εκπροσώπους φορέων, ανάμεσά τους και η Κική Αλεξάκη, εκ μέρους του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των ΒΑΠΕ. Ωστόσο, η απόφαση για τη μη προσφυγή πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης. Αντιτάχθηκαν οι παρατάξεις των κ. Χαλκιαδάκη και Παρθενιώτη, οι οποίοι έκρουσαν «καμπανάκι» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.


Φορείς προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της "επένδυσης" - Οι Δήμοι υπαναχωρούν, οι πολίτες υπογράφουν  

Εν μέσω πάντως των εξελίξεων σε επίπεδο δήμων, σε επίπεδο φορέων και απλών πολιτών, συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία των υπογραφών στην παγκρήτια προσφυγή που ετοιμάζεται κατά της γαλλικής επένδυσης...

Στο Ηράκλειο, όσοι θέλουν να προσυπογράψουν την προσφυγή μπορούν να προσέλθουν σήμερα, από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, στο συμβολαιογραφείο της Ευθυμίας Κουντάκη, Δαιδάλου 37, 3ος όροφος...

Εντωμεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί στα Χανιά η δίκη των 17 πολιτών για τα όσα είχαν συμβεί το 2010, στο πλαίσιο δυναμικής διαμαρτυρίας, στο Αποπηγάδι...

Επικίνδυνο σχέδιο: Τσιμεντένιες, γιγάντιες δεξαμενές νερού

Γιατί όμως το "καμπανάκι" και οι αντιδράσεις παρατάξεων, αλλά και περιβαλλοντικών φορέων, για το υβριδικό; Πέρα από το ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός χωροθετείται μια "ανάσα" από το όμορφο Αζιλακόδασος, «αγκάθι» αποτελεί η φιλοσοφία λειτουργίας του υβριδικού...

Το Υδροηλεκτρικό-Αντλητικό Σύστημα θα λειτουργεί χάρη σε 2 γιγάντιες δεξαμενές. Δεξαμενές χωρητικότητας από 1,2 εκατομμύρια κυβικά η καθεμία και μάλιστα τσιμεντένιες!

Η ποσότητα νερού είναι τεράστια και αποτελεί μείζον θέμα το από πού θα αντληθεί, με τους φορείς να φοβούνται πως θα «αδειάσουν», πέραν του βιολογικού, και οι δημοτικές γεωτρήσεις και πως θα υπάρξουν επιπτώσεις και σε μικρούς διπλανούς χείμαρρους.

Παράλληλα με τις 2 μεγάλες δεξαμενές, προβλέπονται τέσσερις υδροστρόβιλοι παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ, καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στην πάνω δεξαμενή...

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς φορείς, οι επενδυτές θα αποκομίζουν έσοδα αγοράζοντας και πουλώντας ρεύμα στη ΔΕΗ!

Πώς ακριβώς; Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ανάμεσά τους και ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Βροντινός, το νερό θα αντλείται προς την πάνω λιμνοδεξαμενή με κλασική, δηλαδή «βρόμικη», ενέργεια από τη ΔΕΗ. Στη συνέχεια, κατά την καθοδική ροή του νερού, θα παράγεται ενέργεια ισχύος 100 μεγαβάτ. Επειδή, όμως, θα είναι «πράσινο» το ρεύμα που η ΔΕΗ θα αγοράζει από την εταιρεία, η ΔΕΗ θα πληρώνει πολλαπλάσιο ποσό σε σχέση με το ποσό της αγοράς...

Με βάση τα παραπάνω περιγράφεται ένα «πλυντήριο» ενέργειας, από «βρόμικη» σε «πράσινη», που θα αποφέρει οικονομικά κέρδη στην εταιρεία. Βεβαίως, τελείως διαφορετική εκδοχή δίνει η πλευρά των επενδυτών, που υπογραμμίζουν πως πρόκειται για καθαρά «πράσινη» επένδυση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος στο νησί θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού, το οποίο θα παράγει ενέργεια στις περιόδους που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Μπάμπης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.