Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή της Β. Σουλαδάκη


Εκδήλωση με θέμα: «Let`s talk about Europe», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα  στο συνεδριακό χώρο του Lato Boutique Hotel, στο Ηράκλειο. Την εκδήλωση οργάνωσε Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης–Europe Direct Κρήτης. 

Τα σημεία που κυριάρχησαν στην εκδήλωση ήταν η ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις Ευρωεκλογές, το νέο ρόλο που θα διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους κόλπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Διεθνολόγος Βασιλική Σουλαδάκη η οποία είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Ελιά.

Στην ομιλία της τόνισε:

«Στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο φόβος επικράτησης λαϊκίστικων και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων είναι μεγάλος αφού μια ενδεχόμενη άνοδος τους είναι ικανή να μετατρέψει την Ευρώπη σε ένα «θερμοκήπιο ευρωσκεπτικισμού». 

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως οι λαϊκίστικες και ακροδεξιές ομάδες έχουν τη δύναμη να αποσταθεροποιήσουν την ομαλή πορεία της Ένωσης. 

Σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η ευρωσκεπτικιστική ταση είναι πολύ ισχυρή ενώ σε χώρες που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της τοτε ΕΟΚ αναδεικνύονται κόμματα έντονα εχθρικά προς την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των κομμάτων αυτών στο εσωτερικό των χωρών τους: ότι έχουν κατορθώσει να στρέψουν όλη τη δημόσια αντιπαράθεση σε γνώριμα εδάφη: τη μετανάστευση, την εχθρότητα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την προάσπιση της εθνικής ταυτότητας. 

Η οικονομική κρίση έχει πράγματι ενισχύσει τα λαϊκίστικα κόμματα σε όλη την Ευρώπη, από το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας και την ημέτερη Χρυσή Αυγή μέχρι το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και το βελγικό Vlaams Belang. 

Ευρωσκεπτικιστικα κόμματα διατηρούν ισχυρά ερείσματα στην Τσεχία, την Πολωνία, ενώ κερδίζουν έδαφος στη Δανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες, ενώ τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία κρίνονται άκρως ανησυχητικά. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης στην ΕΕ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center σε πολίτες σε Αγγλία , Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία τον Μάιο του 2013, μόνο το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η στάση τους απέναντι στην ΕΕ θετική ενώ Το 2007 το ποσοστό αυτό ήταν 68%. 

Παράλληλα στο ερώτημα εάν η οικονομική ολοκλήρωση έχει ενισχύσει τις οικονομίες τους μόνο το 37% απάντησε θετικά ενώ το 2009 το ποσοστό άγγιζε το 50%. 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και ποιες είναι οι ευθύνες της ίδιας της Ευρώπης και των πολιτικών που ακολουθούν οι ηγεσίες της; Παρα την ορατή βελτίωση η Ευρώπη εξακολουθεί να βιώνει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτό έχει ως συνέπεια το εντονο κυμα διαμαρτυρίας και καχυποψίας από την πλευρά των πολιτών. Ένας σημαντικός αριθμός των περιφερειών της ΕΕ παραμένει σε κατάσταση οικονομικής στασιμότητας. Παρατηρείται δε μια αυξανόμενη ανισότητα στα εισοδήματα. 

Η γενιά που ξεκινάει τώρα την καριέρα της μέσα σε συνθήκες απόλυτης απελπισίας και ανασφάλειας είναι και πιο επιρρεπής να υποκύψει στην γοητεία λαϊκίστικων πολιτικών. Μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης συγκροτήθηκε το φαινόμενο της «χαμένης γενιάς» στην Ευρώπη απότοκο της στρεβλής ολοκλήρωσης που έχει συντελεστεί στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν, καθώς και οι ηγεσίες της οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν στο ιδιο μότο αγνοώντας τα πραγματικά κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα των πολιτών. 

Είναι απαραίτητο να δείξουν ότι η ΕΕ αναπτύσσεται και μεταβάλλεται. Το πιο σημαντικό, δε που πρέπει να καταπολεμήσει είναι η ανεργία των νέων. Να δώσει δηλαδή όραμα σε αυτήν την απογοητευμένη γενιά που ενώ είναι η πιο μορφωμένη στην ιστορία της ΕΕ εντούτοις βλέπει να όνειρα της καθημερινά να καταρρέουν. 

Θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί να αντιληφθούν, πως αν συνεχιστεί η παρούσα πολιτική τότε η Ευρώπη, θα οδηγηθεί σε όξυνση αντιθέσεων, σε κρίση σε περιθώριο σε φτώχεια. 

Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν έρχεται μόνη της , οφείλεται κατά βάση στο ότι στην Ευρώπη έχουν κυριαρχήσει συντηρητικές αντιλήψεις, που ασχολούνται μόνο με την οικονομία, έχουν επικρατήσει οι απόψεις της αγοράς, έχει περιθωριοποιηθεί η κοινωνία, έχουν περιθωριοποιηθεί οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμετοχής και συναπόφασης, έχουν επικρατήσει εθνικές η ακόμα εθνικιστικές λαϊκιστικές οπτικές, που εν ονόματι μιας αόριστης αντίληψης περί ανταγωνισμού, έχουν περιθωριοποιήσει τις πολιτικές συνοχής και σύγκλισης των Ευρωπαϊκών οικονομιών. 

Οι Ευρωεκλογές δίνουν την δυνατότητα ενίσχυσης των δυνάμεων του σοσιαλισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας, να δώσουν φωνή και δύναμη σ εκείνους που έχουν ως μόνιμο και σταθερό κοινό στόχο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για όλη την Ευρώπη. 

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές; 

Οι μεταρρυθμιστικές προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να επιδιώξουν πολιτικές συνοχής και οικονομικής σύγκλισης, αναπτυξιακές,καταπολέμηση της ανεργίας, προώθησης ενός πανευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου. 

Πρέπει να προωθηθούν πολιτικές ενοποίησης, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της απόσβεσης αντιθέσεων και ανισοτήτων οικονομικού «βορρά» και οικονομικού νότου και της απάμβλυνσης των τάσεων δημιουργίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. 

Η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει από την αρχή « Το ευρωπαϊκό όνειρο». Διότι το ευρωπαϊκό όνειρο εστιάζει περισσότερο στην αειφόρο ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής και στην καλλιέργεια των κοινοτικών σχέσεων. 

Παρ’ολ’ αυτά και επειδή στο οτιδήποτε υπάρχει πάντοτε και η θετική πλευρά, ίσως αυτή η άνοδος του λαϊκισμού και ευρωσκεπτικισμου ενδεχομένως αφυπνίσει τις κοιμισμένες ελιτ της Ευρώπης και αναζητήσει το μέλλον της απελευθερωμένη από τη μονοδιάστατη προσήλωση στον οικονομικό νέο- φιλελευθερισμό. Το βέβαιον είναι ότι χωρίς αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο με κέντρο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς το εγχείρημα της Ευρώπης κινδυνεύει από τους ισχυρούς λαϊκίστικους κλυδωνισμούς. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν μας και κυρίως δεν συμφέρει τη δημοκρατία»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί, Στελέχη Υπουργείων, Εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Οργανισμών και Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.