Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Με ψήφους 5-4 ενέκρινε η Επιτροπή τo υβριδικό - Στα χέρια κάτοικοι της περιοχής με περιφερειακούς συμβούλους


Ακόμη και ... χειροδικίες προκάλεσε το "ναι" της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Υβριδικό Πάρκο στο Κράσι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, με ψήφους 5-4 άναψε το "πράσινο φως" στο έργο. Από τη συνεδρίαση - την τέταρτη στην οποία "έρχεται" το θέμα - δεν έλειψαν οι εντάσεις...

Πέραν της λεκτικής επίθεσης προς τον περιφερειακό σύμβουλο Ν.Ξυλούρη, στον οποίο αποδόθηκαν και χαρακτηρισμοί, εκτυλίχθηκαν σκηνές που θύμισαν ... στούντιο του ΑΝΤ1, καθώς κάτοικοι της περιοχής που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, εξοργισμένοι δε δίστασαν να εκσφενδονίσουν ποτήρια με νερό εναντίον των κ.κ. Καλογερή και Αλεξάκη, ενώ κατόπιν όταν μπήκε στη μέση ο Νίκος Ξυλούρης, επικράτησε ένταση, με τον περιφερειακό σύμβουλο και τους κατοίκους ... να πιάνονται στα χέρια!

Χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε πριν πάρει περαιτέρω έκταση.


"Ναι" στην επένδυση

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έδωσε ένα τελεσίδικο "ναι" στην «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» που σχεδιάζει την επένδυση στην περιοχή με 4 ακόμη συνοδά αιολικά πάρκα.

Η επιφυλακτική θέση των περισσότερων δεν κρύφτηκε ούτε στη συνεδρίαση, ωστόσο δεν μπόρεσε να βάλει φρένο στη φιλόδοξη επένδυση, που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική περιβαλλοντική ζημιά, αν δεν τηρηθούν ορισμένες προϋποιέσεις. Το βασικότερο στοιχείο που φαίνεται ότι επηρεάζει είναι οι μεγάλες εκσκαφές, η παρέμβαση με τις δυο δεξαμενές που ούτε...λίμνες θα είναι, ούτε...τάφρος-κάτι ενδιάμεσο!

Σύλλογοι της περιοχής μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.

Επίσης τονίζουν ότι εκτός των άλλων ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων.

Όπως τονίζουν, "τα δεδομένα δείχνουν ότι το έργο θα είναι πρωτίστως ζημιογόνο για τον τόπο και δευτερευόντως επικερδέστατο για την εταιρεία, καθότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα που η τοπική κοινωνία θα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση καρκινογενέσεων, νεοπλασιών κ.λπ.), και ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία".

Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος, απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών και αλλοίωση του κλίματος...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής, Ν.Καλογερής, εισηγήθηκε υπέρ της επένδυσης υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να γίνει δεκτή η επένδυση αρκεί να τηρηθούν κάποιοι όροι, που θα διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.

Ένταση λόγω ... Ξυλούρη

Ένταση προκλήθηκε όταν ξεκίνησε η τοποθέτηση των συμβούλων επί του θέματος. Συγκεκριμένα, όταν ο Νίκος Ξυλούρης τοποθετήθηκε, ουσιαστικά υπέρ της επένδυσης, αρκετοί αντέδρασαν, ενώ ακούστηκαν βαριές κουβέντες... Κάποιοι έκαναν λόγο για προδοσία, ενώ άλλοι είπαν ότι ο κ. Ξυλούρης είναι μέρος του συστήματος, ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

Ευτυχώς με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα...

Αναδημοσίευση από cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.