Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Παρουσίαση της ζωής και του έργου του Στυλιανού Μ. Παπαδάκη την Τετάρτη 8 Αυγούστου και ώρα 8. μμ στην αίθουσα της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου,


“Στυλιανός Μ. Παπαδάκης
Βίος και πολιτεία ενός αγωνιστή, πολιτικού, διανοούμενου

Παρουσίαση της ζωής και του έργου του Βραχασώτη στη καταγωγή Στυλιανού Μ. Παπαδάκη, πρόκειται να γίνει την Τετάρτη 8 Αυγούστου και ώρα 8. μμ στην αίθουσα της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου, από τη κ. Μαρία Γ. Σεργάκη μέλος Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ και τ. Προϊσταμένη και οργανώτρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Λασιθίου.
Ο Παπαδάκης ήταν άνθρωπος της διανόησης και ταυτόχρονα αγωνιστής για πενήντα χρόνια, ξεκινώντας το 1864 με το Μοναστηριακό Ζήτημα. Γεννήθηκε στο Βραχάσι το 1840 και σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας Μαθηματικά και κατόπιν Νομικά. Υπήρξε πολλές φορές Πληρεξούσιος (βουλευτής) Μεραμβέλλου, Γενικός Διοικητικός Σύμβουλος Κρήτης (Υπουργός), ιδιοκτήτης εφημερίδας και συγγραφέας- δημοσιογράφος. Δίδαξε Φυσικομαθηματικά στο Βαρβάκειο Λύκειο της Αθήνας και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας, όπου παράλληλα παρουσίασε μεγάλη δημοσιογραφική δραστηριότητα. Όπου και αν έζησε ( Βραχάσι, Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα, Παρίσι, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) έχει να παρουσιάσει πλούσια και πολύπλευρη δράση. Ελάχιστοι μπορούν να συγκριθούν με τον Παπαδάκη για την προσφορά τους στην πατρίδα μας. Υπήρξε άνθρωπος μαχητικός , ανήσυχος , δυναμικός και καλός πατριώτης.
Η κ. Σεργάκη από χρόνια συγκεντρώνει υλικό, μέρος του οποίου θα παρουσιάσει στην εκδήλωση και το οποίο περιέχεται στην υπό έκδοση μελέτη της για το Στυλιανό Παπαδάκη.
Επισημαίνουμε ότι είναι η πρώτη φορά από του θανάτου του το 1914, που παρουσιάζεται σε συγκροτημένη και αναλυτική μορφή η ζωή και το έργο αυτού του τόσο σημαντικού συμπατριώτη μας. Δικαιωματικά του ανήκει διακεκριμένη θέση στο Κρητικό Πάνθεον των αγωνιστών και διανοούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.