Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Περί διαφάνειας στην Τοπική Κοινότητα Βραχασίου...

Όταν κάποιος απαιτεί συνεχώς και φορτικά διαφάνεια από τους άλλους φορείς, καλό θα είναι να έχει εξασφαλίσει ότι υπάρχει διαφάνεια και στο φορέα στον οποίο είναι ο ίδιος επικεφαλής (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα).

Παρά το ότι υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας οφείλει να μεριμνά για τη δημοσίευση των αποφάσεων του συμβουλίου τοπικής κοινότητας στο διαδίκτυο (" Με φροντίδα του προέδρου της τοπικής κοινότητας οι αποφάσεις του συμβουλίου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου"), δεν είδαμε ποτέ ούτε μία απόφαση του συμβουλίου τοπικής κοινότητας Βραχασίου δημοσιευμένη αυτό τον ενάμισι χρόνο που ήταν πρόεδρος ο Πετσαλάκης.

Μάλιστα όταν εγώ κάποια στιγμή ζήτησα αντίγραφα των αποφάσεων επικαλέστηκε φόρτο εργασίας της υπαλλήλου να να μην τα λάβω έγκαιρα, και έτσι κατέφυγα στο δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Χατζηδάκη για να μπορέσω να πάρω αντίγραφα των αποφάσεων, από τα οποία προέκυψε ότι άλλες αποφάσεις ελαμβάνονταν στις συνεδριάσεις και άλλες γράφονταν στα πρακτικά.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του συμβουλίου τοπικής κοινότητας που έγινε το Φλεβάρη του 2011, παρουσία δεκάδων πολιτών, στην οποία δεν ελήφθη ποτέ απόφαση για αίτημα διενέργειας διαχειριστικού οικονομικού ελέγχου στην Κοινότητα Βραχασίου, όμως στα πρακτικά γράφτηκε και υπογράφηκε ότι υπήρξε τέτοια απόφαση.

Όμως πέρα από το ζήτημα της λειτουργίας του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας, υπάρχει και το θέμα με τα διάφορα έγγραφα προς υπηρεσίες που έστελνε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου Μ. Πετσαλάκης με τη σφραγίδα της Τοπικής Κοινότητας χωρίς να έχει εκ του νόμου σχετικές αρμοδιότητες, όπως έγινε χαρακτηριστικά με τη γνωστή επιστολή σχετικά με τη ληξίαρχο της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου.

Οι επιστολές που έστελνε δεν ήταν αποτέλεσμα ή υλοποίηση καμιάς απόφασης του συμβουλίου τοπικής κοινότητας, αλλά αποτελούσαν υλοποίηση της στρατηγικής του ίδιου και του περιβάλλοντος του ενάντια σε όποιους ήταν αντίθετοι σε αυτούς.

Ο Δήμαρχος Δ. Κουνενάκης και ο νέος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου Γ. Φθενάκης οφείλουν κατά τη γνώμη μου να ερευνήσουν στο αρχείο της τοπικής κοινότητας το σύνολο των εγγράφων που έχουν σταλεί από τον Μ. Πετσαλάκη με τη σφραγίδα της τοπικής κοινότητας και αν προκύπτουν ενδείξεις παράβασης καθήκοντος και αντιποίησης αρχής να παραπέμψουν το θέμα στη δικαιοσύνη.

Επίσης στη δικαιοδύνη πρέπει να οδηγηθεί κατά τη γνώμη μου η αντιποίηση αρχής που επιτελέστηκε με τη διανομή σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Νικολάου πολυσέλιδου κειμένου που στο τίτλο ανέφερε ότι αποτελεί παρέμβαση του συμβουλίου τοπικής κοινότητας Βραχασίου, χωρίς να έχει ληφθεί ποτέ τέτοια απόφαση. Παρά το ότι δημοσιοποιήθηκε το σοβαρό αυτό θέμα στο διαδίκτυο ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει γιατί έβαλε τον τίτλο της του συμβουλίου τοπικής κοινότητας Βραχασίου σε ένα κείμενο που δεν αποτέλεσε ποτέ απόφαση του. Το ίδιο βέβαια είχε κάνει μερικούς μήνες πριν με τις παρατηρήσεις επί του επιχειρησιακου σχεδίου του δήμου που τις παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ως παρατηρήσεις του συμβουλίου τοπικής κοινότητας Βραχασίου ενώ δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση.

Αυτή είναι η διαφάνεια και η τήρηση των κανονισμών και της νομιμότητας που εφάρμοσαν στο σκέλος των δικών τους αρμοδιοτήτων όσοι σήμερα εμφανίζονται ως προσασπιστές της διαφάνειας στο δημόσιο βίο της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.