Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η μεγάλη πορεία, η μεγάλη πορεία της Άρτας... και οι δημοσιογραφικές εμμονές...


Στην ιστορία του κόσμου αλλά και της Ελλάδας, υπάρχουν πορείες και πορείες…
Η ιστορικά πιο γνωστή πορεία μετά την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο, είναι η «Μεγάλη Πορεία», του μεγάλου Τιμονιέρη Μαο Tσε Τούγκ (για να μην ξεχνάμε το πλήρες όνομα, επειδή υπήρξαν και οι Μάο Μάο).
Υπήρξαν όμως και υπάρχουν και στην Ελλάδα πορείες.. Πορείες στο λαό, πορείες ειρήνης, κλπ κλπ.
Υπήρξε όμως και μια πορεία, η πορεία της Άρτας στα τέλη της δεκαετίας του 70, που τείνει να ξεχαστεί.
Η πιο πάνω αναφορά φαίνεται ξεκάρφωτη, όμως έχει σημαντική σημειολογία για όσους δεν ξεχνούν…..
Και τώρα στην ουσία…
Στον δημόσιο χώρο, υπάρχουν πολιτικοί επιστήμονες αναλυτές, δημοσιογράφοι εξαιρετικά αξιόλογοι, που όμως για ορισμένα πρόσωπα η γεγονότα, είναι κολλημένοι, έχουν εμμονές… Δεν αναφέρομαι στο παρελθόν αλλά στο παρόν.
Είναι προφανές ότι στο σημερινό δημόσιο χώρο, αλλά και δημόσιο λόγο, το πολιτικό πρόσωπο με το οποίο ορισμένοι έχουν κολλήσει είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος… βρέξει χιονίσει αυτός φταίει για όλα!!
Δεν είμαι βέβαια εγώ που θα τον υπερασπιστώ, εξάλλου τέτοια ανάγκη δεν έχει, ούτε από αυτόκλητους προστάτες, ούτε απολογητές, ούτε από κεκράκτες.
Όμως υπάρχουν και ορισμένες αλήθειες… ο Βενιζέλος, πριν γίνει Βουλευτής, Υπουργός, αρχηγός κόμματος, ήταν καθηγητής Α βαθμίδας του Συνταγματικού δικαίου, υψηλού κύρους σε μικρή ηλικία.
Ο Βενιζέλος, ουδέποτε διεκδίκησε το ρόλο του θύματος, ούτε αυτοθυματοποιήθηκε  στην υπόθεση Λαγκάρντ.

Άλλοι είναι που προσπάθησαν και προσπαθούν ως κακέκτυπα, να παραστήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας στο απυρόβλητο της «μιντιακής αυτοκρατορίας» με  την απέραντη ημιμάθεια αλλά και αλαζονεία που τους διακρίνει. 


Είναι εκείνοι, που επιχειρούν από καιρό, να βγάλουν έξω από το πραγματικό της μέγεθος το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, για να καλύψουν την ανυπαρξία τους σε πολιτικά προτάγματα που έχει ανάγκη η χώρα, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος είναι αγκιστρωμένοι στο θέμα, έχουν καταπιεί δηλαδή το αγκίστρι και έτσι, καθιστούν όμηρο το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο, προκαλώντας τους την μέγιστη δυνατή φθορά.
Κι ένα σχόλιο για το DNA του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε υπήρξε ρατσιστικό για να επικαλείται το DNA του, όμως δεν μπορούν κάποιοι, την μια να γράφουν για «ιδρυτικό  DNA του ΠΑΣΟΚ» και την άλλη, για «το βαθύ ΠΑΣΟΚ» που κατέστρεψε την χώρα, όταν στην ουσία, ονομάζουν βαθύ ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, άντε του Νοέμβρη του 1977.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσδιόρισε το ΠΑΣΟΚ, ως τον πολιτικό φορέα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της ευρείας κεντροαριστεράς, ως ένα πολυσυλλεκτικό κίνημα.
Ο Βενιζέλος, ποτέ δεν έκρυψε την πολιτική του πορεία στο παρελθόν, μέχρι και  σήμερα στον χώρο της ευρείας δημοκρατικής παράταξης…
Και κάτι άλλο… 
Όταν όλο και περισσότερο κατηγορούνται οι πολιτικοί ως ανεπάγγελτοι, ως προϊόντα του κομματικού σωλήνα, ότι δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στην ζωή τους, ούτε ένα μεροκάματο, ο Βενιζέλος και ένσημα έχει και μεροκάματα έχει κάνει…
Όμως με πολύ ευκολία, ξαποστέλλεται στο πυρ το εξώτερο από κάποιους και συγχρόνως οι ίδιοι είναι αυτοί, που εκθειάζουν το αριστερό παιδί τον Τσίπρα, χωρίς όμως να  ασχολούνται ούτε με τα ένσημά του, ούτε με τα μεροκάματά του, ούτε με τους κομματικούς σωλήνες, ούτε φυσικά με την μετάλλαξή του σε νεομερκελιστή και προσκυνητή του Σόιμπλε…. Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά….
Για το περίφημο τώρα δημοσκοπικό 6 η 8 % του ΠΑΣΟΚ, που ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως ιστορική επιβεβαίωση της διαχρονικής πολεμικής που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να αγνοούν, ότι στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις διαδικασίες που προηγήθηκαν, δεν αποτυπώθηκε οργανωτικά η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ του ρεύματος ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δυο εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι μόνοι που εμφανίστηκαν, ήσαν οι προ πολλού Συριζοποιημένοι και καθαρμένοι ακόλουθοι του έγκλειστου στον Κορυδαλλό, αφού έγιναν «Χατζήδες», βαπτισμένοι στον Ιορδάνη ποταμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ρεύμα αυτό του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ, παραμένει μετέωρο, παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, προβληματίζεται και αναμένει…
Αυτό το ρεύμα της πιθανής επιστροφής, επιχειρούν οι ιστορικά άσπονδοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτρέψουν.
Παρόλα αυτά, η δημοσκοπικά καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει, τους προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό, που ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος….
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και  η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί. ‘
Τελειώνοντας, για τους οδοιπόρους της Άρτας με την όποια σημειολογία, αφιερώνω τους πρώτους στίχους του Ερωτόκριτου του Β. Κορνάρου κ ένα ποίημα του Καβάφη…..

-Ερωτόκριτος, πρόλογος του ποιητή…..
Του κύκλου τα γυρίσματα, π΄ ανεβοκατεβαίνου
και του τροχού, π΄ ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηγαίνου
με του καιρού τ΄ αλλάμματα, π΄ αναπαιμό δεν έχου,
μα στο καλό και εις το κακό περιπατούν και τρέχου….

-Καβάφης, Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ώσπερ ου Βασιλεύς, αλλ΄ υποκριτής,
μεταμφυέννυται χλαμύδα φαιάν αντί
της τραγικής εκείνης, και διαλαθών
υπεχώρησεν.
                        Πλούταρχος, Βίος Δημητρίου
Σαν τον παραίτησαν οι Μακεδόνες
Κι απέδειξαν πως προτιμούν τον Πύρρο
Ο Βασιλεύς Δημήτριος (μεγάλην
είχε ψυχή) καθόλου- έτσι είπαν –
δεν φέρθηκε σαν Βασιλεύς. Επήγε
κ΄ έβγαλε τα χρυσά φορέματά του,
και τα ποδήματά του πέταξε
τα ολοπόρφυρα. Με ρούχ΄ απλά
ντύθηκε γρήγορα και ξέφυγε.
Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός
Που όταν η παράστασις τελειώσει,
Αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται.
                                                                       Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.