Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

"Στη σκιά του Μινώταυρου" - παρουσίαση του Μινωϊκού αρχαιολογικού χώρου Σισίου στην Αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Βραχασίου, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 και ώρα 20.00


Στη σκιά του Μινώταυρου
Ανασκαφές του Μινωϊκού αρχαιολογικού χώρου  στο Σίσι (2007-2011)

Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Μπούφος ανατολικά του Σισίου, έγινε γνωστός για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα από μέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στα 1920. Η στρατηγική του θέση καθώς και οι απότομες πλευρές του λόφου καθιστούσαν τη θέση σημαντική κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού (2600-1200 π.Χ.). Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο γνωστός Έλληνας αρχαιολόγος Κωστής Δαβάρας εξερεύνησε το χώρο.

Από το 2007 η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή ανασκάπτει το χώρο από κοινού με τα γαλλόφωνα και ολλανδόφωνα πανεπιστήμια της Louvain και Leuven του Βελγίου,  υπό την ηγεσία του κ. Jan Driessen, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε τα μέχρι τότε αποτελέσματα της έρευνάς του, στις 18 Απριλίου 2013 κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας των μνημείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Jan Driessen είναι καθηγητής Ελληνικής αρχαιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν του Βελγίου και διευθυντής της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Από το 1981, εξειδικεύεται στη Μινωική αρχαιολογία, καθώς έχει εργαστεί σε ανασκαφές στην Κνωσσό, το Παλαίκαστρο, τα Μάλια, το Μοναστηράκι, το Μύρτο και σε άλλες κρητικές θέσεις. Από το 1989, οι έρευνές του επικεντρώνονται την περιοχή γύρω από τα Μάλια και το Βραχάσι.

Ο κ. Driessen θα παρουσιάσει τα εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέροντα αποτελέσματα των μέχρι τώρα αρχαιολογικών ανασκαφών, που φωτίζουν ανεξερεύνητες πτυχές αυτής της σπουδαίας ιστορικής περιόδου του τόπου μας, θέτοντας μια σειρά καίριων επιστημονικών ερωτημάτων, σχετικά με τον ρόλο που είχαν στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Mινωιτών τα ανάκτορα και το εκτεταμένο νεκροταφείο που ήδη έχουν ανακαλυφθεί και ανασκαφεί.


Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στην Αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Βραχασίου και ώρα 20.00 με είσοδο ελεύθερη, να παρακολουθήσετε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της θέσης Μπούφος ανατολικά του Σισίου με θέμα:

“ Στη σκιά του Μινώταυρου ”
Ανασκαφές του Μινωικού αρχαιολογικού χώρου στο Σίσι (2007 - 2011)

Ομιλητής:

Jan Driessen
Καθηγητής Ελληνικής αρχαιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν του Βελγίου
Διευθυντής της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

Συνδιοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Βραχασίου

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.
Δημήτρης Ι. Κουνενάκης
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.