Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

"'Έλλειμμα Νεάπολης και 'Έλλειμμα πληροφόρησης…" - Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου

Σε σχόλιο αναγνώστη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας "ΑΝΑΤΟΛΗ" στις 4-8-2013, δόθηκε η παρακάτω απάντηση από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου.

'Έλλειμμα Νεάπολης και 'Έλλειμμα πληροφόρησης…

'Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε και διαχειρίζεται η Δημοτική Αρχή μετά την ενοποίηση με το σχέδιο "Καλλικράτης", είναι το έλλειμμα που διαπιστώθηκε στο ταμείο της Νεάπολης. Μετά τους ελέγχους που έγιναν το ποσό προσδιορίζεται στο 1.480.000 ευρώ. Ποσό τεράστιο για τα μεγέθη του Δήμου Νεάπολης.
Το θέμα βεβαίως έχει ευρύτερες διαστάσεις, λέγονται διάφορα και γινόμαστε δυστυχώς στόχος ως Δήμος σε πανελλήνιες αναφορές. Προσπαθούμε να κρατούμε το θέμα χαμηλά, δεδομένου ότι εξελίσσεται ελεγκτική και δικαστική διαδικασία και όλοι επιθυμούμε τη γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Όμως από το σημείο αυτό μέχρι να συσχετίζεται το θέμα με το υπόλοιπο του Δήμου Νεάπολης στην τράπεζα έχει μεγάλη διαφορά. Το υπόλοιπο, ύψους 1.735.064€ έχει κατανεμηθεί πλήρως και η οικονομική υπηρεσία γνωρίζει αναλυτικά τα ποσά. Για να γίνει κατανοητό το θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική πορεία και διαχείριση των οικονομικών, το συνολικό υπόλοιπο του Δήμου Αγίου Νικολάου ήταν 3.724.582€, προερχόμενο από τους πρώην Δήμους Αγίου Νικολάου, Νεάπολης και την Κοινότητα Βραχασίου.
'Όσον αφορά το θέμα των έργων και των συντηρήσεων, καλό θα είναι να περιμένουμε τη λήξη της θητείας για να κάνουμε απολογισμό. Να μην ξεχνούμε επίσης ότι ωρίμασε η μελέτη και υπογράφηκε σύμβαση με τον εργολάβο για την αποχέτευση της Νεάπολης, το μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αγίου Νικολάου, ενώ έχουν ενταχθεί για αναπλάσεις πέντε χωριά του πρώην Δήμου Νεάπολης, ύψους το καθένα από 250.000 έως 300.000 ευρώ.
Για την αποχέτευση της Νεάπολης, ήδη συντάσσεται μελέτη εφαρμογής από τον εργολάβο και δεδομένου ότι η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε δίκτυο ύδρευσης και ομβρίων θα υπογραφεί το πιθανότερο, συμπληρωματική σύμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και το κόστος θα αναλάβει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.
'Όσον αφορά το έλλειμμα, το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και αποτελεί μια τραγωδία για το Δήμο μας, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν διαθέσει ατέλειωτες ώρες με τεράστιο λειτουργικό κόστος, στο οποίο πρέπει να προστεθεί και η απώλεια από την καθημερινή δουλειά στο Δήμο. Για να στηριχθεί η έρευνα, έχουν διεξαχθεί ΕΔΕ, ανακρίσεις, καταθέσεις, συνεδριάσεις κ.λ.π., διαδικασίες που δυστυχώς είναι ατέλειωτες και συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα. Επίσης παρέχονται συνεχώς στοιχεία στους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών, στα Δικαστήρια, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Ταλαιπωρούνται πολίτες που συμμετείχαν σε όργανα, σε Διοικητικά Συμβούλια, σε επιτροπές του πρώην Δήμου Νεάπολης. Από τον Ιούλιο του 2011 που ξεκίνησε τον έλεγχο το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι και σήμερα, τρείς έως πέντε υπάλληλοι του Δήμου διατίθενται σχεδόν καθημερινά με τεράστιο κόστος για το Δήμο. Και όλα αυτά σε μια περίοδο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους.
Το κόστος από το έλλειμμα είναι μεγάλο για Δήμο, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι ένα σημαντικό μέρος αφορούσε υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τρίτους και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εξοφλούνται συνεχώς.
Αυτό που επιθυμούμε είναι να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση γρήγορα και να εισπραχθούν όσα μπορούν να εισπραχθούν, καθώς και να καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί που θα καταλήξει η δικαιοσύνη και τα ελεγκτικά όργανα.
Το θέμα είναι δύσκολο, λεπτό, αποτελεί τη μεγαλύτερη ατυχία της παρούσης δημοτικής αρχής και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα θέματα οικονομικά, διαχειριστικά και αναπτυξιακά.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.