Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Βιομηχανικές ΑΠΕ και τουριστική ανάπτυξη


Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι οι βιομηχανικές ΑΠΕ με το νομικό πλαίο που έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή αλλοιώνουν (ίσως και ανεπανόρθωτα) το Κρητικό τοπίο και βλάπτουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ανάμεσα στο Σίσι και στη Μίλατο, απέναντι ακριβώς από την τουριστική ζώνη του Σισίου και πάνω από μεγάλα ξενοδοχεία όπως το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΡΗΤΗ, έχουν τοποθετηθεί σώματα φωτοβολταϊκών σε ένα σημείο της χαμηλής κορυφογραμής προς τη μεριά της Μιλάτου με αποτέλεσμα μια πρωτόγνωρη αισθητική υποβάθμιση της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο που άλλες χώρες στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας έχουν πάρα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την τοποθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ σε σημείο που είναι ελάχιστες οι σχετικές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Άλπεις, όπου δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε καμιά από τις χώρες στις οποίες βρίσκεται η κεντρική οροσειρά και οι πρόποδες της.

Στον παρακάτω χάρτη  με τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών στη Γερμανία φαίνεται ξεκάθαρα ότι στη νότια Γερμανία με τις οροσειρές και το τουριστικό ενδιαφέρον (πχ Μέλανας Δρημός, Βαυαρία, γερμανικές Άλπεις) δεν έχει επιτραπεί από το Γερμανικό κράτος να εγκατασταθούν μεγάλης ισχύος αιολικοί σταθμοί.


Στην Ελλάδα όμως όπως φαίνεται το νομικό πλαίσιο συντάχθηκε και ψηφίστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εταιριών που εμπορεύονται και εγκαθιστούν βιομηχανικές ΑΠΕ και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες τις χώρας μας, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται σχεδόν παντού η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, ακόμα και σε περιοχές που αποτελούν την καρδιά του τουρισμού στη χώρα, όπως τα νησιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Αυτό που χρειάζεται και που προτείνεται από πολλές πλευρές, είναι η ριζική αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ στη χώρα μας στην κατεύθυνση της κάλυψης κυρίως των τοπικών αναγκών, με προτεραιότητα στις οικιακές μορφές εναλλακτικής ενέργειας (οικιακά φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογγεννήτριες), στην εξοικονόμηση ενέργειας και με βασικό γνώμονα την προστασία του φυσικού τοπίου και της τουριστικής ανάπτυξης.


2 σχόλια:

  1. Σωστές επισημάνσεις μόνο που ο τόπος υποφέρει αισθητικά όχι μόνο από τα "μεγάλα" αλλά από πλήθος "μικρών" καθημερινών προβλημάτων που επί χρόνια όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά αντίθετα μεγενθύνονται αποτελώντας αποτρεπτικό λόγο για τους επισκέπτες.
    Στραβός δρόμος χωρίς επιστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρος Βροντινός, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός9 Σεπτεμβρίου 2012 στις 4:39 μ.μ.

    Τα Φ/Β αυτά πάνελ φαίνονται καθαρά και από μακρινές παραλίες όπως από τα Μάλια ή την Σταλίδα, αλλοιώνουν βαθιά το παραδοσιακό φυσικό τοπίο και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας περιβάλλον.

    Πρέπει οπωσδήποτε να ετοιμαστούμε να αποτάξουμε παρόμοιες, νομιμοφανείς μεν αλλά ουσιαστικά αυθαίρετες, κατασκευές στο μέλλον.

    Δυστυχώς, η τρέχουσα κυβερνητική λαμογιο-μόδα υπηρετώντας ολοσχερώς ξένα συμφέροντα (με το αζημίωτο για τους δοσίλογους πολιτικούς), ξεπουλά και υποβαθμίζει συστηματικά τον τόπο, δρομολογώντας απεριόριστο αριθμό Βιομηχανικών ΑΠΕ Φαραωνικών Διαστάσεων, όμοιες των οποίων δεν έχει ξαναδεί, ούτε καν ονειρευτεί ποτέ ο τόπος, με μόνο σκοπό την εξαγωγή ενέργειας προς το εξωτερικό με καθαρή ζημιά για τον τόπο.

    Έτσι, αντί για έργα ΑΠΕ, μικρής όχλησης, αισθητικά και ταιριαστά με το περιβάλλον και αποδεκτά από την τοπική κοινωνία, ακολουθούνται ασύδοτες, ανεπίτρεπτες, μη αναστρεπτές και άκρως καταστροφικές δοτές πολιτικές, που θα μετατρέψουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ το νησί και την χώρα μας σε ένα απέραντο βιομηχανικό 'σκουπιδότοπο', ένα γκρίζο, παγωμένο και άψυχο Βιομηχανικό Τοπίο.

    Δυστυχώς, το παραπάνω έργο είναι μόλις ένα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ δείγμα της πλημμυρίδας πολύ μεγαλύτερων έργων που έρχονται ακάθεκτα μέσω των φαστ τράκ και το εθνοπροδοτικό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ με την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση έργων που οι ξένοι επενδυτές δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν καν στην χώρα τους, λογω των ισχυρών εκεί περιβαλλοντικών περιορισμών.

    Εδώ όμως ισχύει διαχρονικά το μπάτε σκύλοι αλέστε………

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.