Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι διάλογοι και η ορολογία της μαφίας, Πώς έλεγαν τους αστυνομικούς, τα περιπολικά και το ελικόπτερο



Στοιχεία «φωτιά» που προκύπτουν όμως μονάχα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των συλληφθέντων μελών των εγκληματικών οργανώσεων υπάρχουν στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Αγίου Νικόλαου.

Στο δικόγραφο αναγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές χαρακτηριστικοί διάλογοι μεταξύ των εμπλεκομένων χασισοκαλλιεργητών, των

αστυνομικών που φέρονται να τους βοηθούσαν, υπάρχει ακόμη  η «ορολογία» που χρησιμοποιούνταν για να μην γίνονται κατανοητοί οι ιδιοκτήτες των φυτειών , καταγράφονται   οι αρνητικές  αναφορές που έκαναν σε βάρος κάποιων αστυνομικών , ενώ υπάρχουν και επικοινωνίες για την αγορά ναρκωτικών και όπλων. Μέσα από τις σελίδες του δικαστικού εγγράφου φαίνεται ότι άτομα για τα οποία γίνεται αναφορά στη δικογραφία  ταξίδεψαν στην Ολλανδία και στην Αλβανία για την αγορά σπόρων κάνναβης, αλλά υπάρχουν και συνομιλίες μέσα από τις οποίες οι επικεφαλής καλλιεργητές  δίνουν οδηγίες στους φύλακες συνεργούς τους για το  τι να φοράνε όταν βρίσκονται στις φυτείες και πως να ενεργήσουν όταν δουν στον ουρανό το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. 


Ήξεραν από τον Ιούλιο τη δράση τους

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία οι αστυνομικοί από ανώνυμη πληροφορία γνώριζαν ότι ένας 40χρονος κάτοικος Ηρακλείου κι ένας επίσης 42χρονος κάτοικος Καστελίου την τελευταία τριετία καλλιεργούσαν και εμπορεύονταν ινδική κάνναβη. Κατά την ίδια πληροφορία ο 42χρονος από το Καστέλι έκανε επίσης εμπόριο όπλων. Οι προαναφερθέντες εντόπιζαν τα σημεία ανάπτυξης χασισοκαλλιεργειών, προσλάμβαναν αλλοδαπούς εργάτες κοκ. Πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ, όπως μας είπε αστυνομικός,  έδωσε στην αστυνομία τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων των δύο 42χρονων κι έτσι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης με τη χρήση του «κοριού» της Αντιτρομοκρατικής. Τα δύο αυτά άτομα ήταν το «όχημα» που οδήγησαν και σε άλλα άτομα που εμπλέκονταν σε υποθέσεις καλλιέργειας κάνναβης. 

Το «νησί» των Ποταμιών 

Στη δικογραφία στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για τη χασισοφυτεία στη θέση «νησί» στις Ποτάμιες. Για τη φυτεία αυτή κατηγορούνται οχτώ άτομα που είχαν πιάσει δουλειά από την άνοιξη του 2011. Προκύπτει ο ρόλος του καθενός ξεχωριστά, όπως ποιοι πότιζαν τα δενδρύλλια, ποιοι έμεναν στη φυτεία και ποιοι ενημέρωναν για τις κινήσεις της αστυνομίας. «Ο 40χρονος που γεννήθηκε στο Ηράκλειο έλεγε διαρκώς στο τηλέφωνο προς τους φύλακες να έχουν επάνω τους συνεχώς τα κινητά τηλέφωνα και ότι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει πειστήριο στις αστυνομικές αρχές, αλλά και να φοράει συνεχώς τα ρούχα και τα υποδήματά του, ώστε αν χρειαστεί να φύγει γρήγορα». Από τις συνομιλίες φαίνεται επίσης ότι δύο ανήλικοι, γιοι δύο 42χρονων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Καστελίου δρούσαν μετά από εντολές των γονιών τους, για τη φύλαξη της φυτείας, αλλά και ως προπομποί. Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι ο 48χρονος «είχε αρχηγικό- καθοδηγητικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση και βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας αυτής. Επίσης ο ίδιος είχε επιβάλει πειθαρχία στα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης» φέρεται να αναγράφεται στη δικογραφία. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι κατηγορούμενοι ως χασισοκαλλιεργητές συνομιλούσαν μεταξύ τους, οι αστυνομικοί τους άκουγαν κι έτσι έβρισκαν τους χώρους όπου αναπτύσσονταν τα δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. 

Μάλωσαν μετά τον εντοπισμό της φυτείας 

Σε μια από τις συνομιλίες τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ ενός 40χρονου από την ευρύτερη περιοχή του Καστελίου κι ενός Αλβανού αγνώστων στοιχείων, ο αλλοδαπός φέρεται να λέει ότι εάν είχε καλάσνικοφ θα πυροβολούσε το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ για να το ρίξει, ώστε να μην βρει τη χασισοφυτεία που είχαν στις Ποτάμιες.

Όταν η φυτεία στις Ποτάμιες βρέθηκε από την αστυνομία ο 48χρονος από τα Ζωνιανά εκνευρισμένος όπως ήταν επέπληξε τον 42χρονο συνεργό του λέγοντάς του ότι εκείνος και ο 40χρονος  κτηνοτρόφος από το Ηράκλειο όταν μεθάνε ... μιλάνε κι έτσι προκύπτουν οι διαρροές. Ο 42χρονος όμως του είπε ότι και στο παρελθόν κατανάλωναν αλκοόλ, έκαναν παρέες, αλλά η αστυνομία δεν έβρισκε τις φυτείες τους!


Η φυτεία στο μοναστήρι της Κεράς 

Η συγκεκριμένη φυτεία είχε βρεθεί στις 21 του περασμένου Αυγούστου. Μια ημέρα πριν είχε σημειωθεί εμπρησμός στην περιοχή. Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι ιδιοκτήτες και φροντιστές της φυτείας αυτής ήταν τα μέλη της α εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, μετά τον εντοπισμό της ένας 44χρονος από το Μυλοπόταμο φρόντισε για την καλλιέργεια των φυλάκων - καλλιεργητών της φυτείας σε άγνωστη περιοχή. Προκύπτει επίσης ότι τρία άτομα της ίδιας εγκληματικής ομάδας που διασκέδαζαν σε χωριό του Οροπεδίου Λασιθίου έβαλαν φωτιά στην κεντρική οδό Κεράς- Οροπεδίου Λασιθίου (κοντά στη φυτεία) με αποτέλεσμα να καούν 4 στρέμματα γης. 

Αστρίτσι

Για τη χασισοφυτεία που βρέθηκε στο Αστρίτσι κατηγορούνται από την αστυνομία 7 άτομα, ενώ έχουν προφυλακιστεί τέσσερις. Η φυτεία επιλέχτηκε να αναπτυχθεί κοντά στο ποιμνιοστάσιο δύο προφυλακισμένων αδερφών καθώς είχαν άμεση οπτική και ακουστική επαφή. Όταν η φυτεία εντοπίστηκε από την ΟΕΑ ο 48χρονος φερόμενος και ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης έκρυψε στο σπίτι του που βρίσκεται μεταξύ των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου τον ανήλικο γιο ενός εκ των συλληφθέντων, ο οποίος είχε διαφύγει της σύλληψης εκείνη την ημέρα. Οι αστυνομικοί στο σκέλος της δικογραφίας που αφορά στη φυτεία του Αστριτσίου και τους συλληφθέντες τονίζουν ότι δεν προκύπτει από καμία συνομιλία των εμπλεκομένων η χρήση κάνναβης ή άλλης ναρκωτικής ουσίας από τους κατηγορούμενους. 

Χωνιανά- Άμστερνταμ

Το Σεπτέμβριο του 2012 οι αστυνομικοί είχαν βρει τη φυτεία στα Χωνιανά Ρεθύμνου για την οποία κατηγορούνται 12 άτομα, μετά την νόμιμη υποκλοπή των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ένας 44χρονος Ρεθυμνιώτης και ο 48χρονος φερόμενος ως Αρχηγός είχαν προμηθευτεί χωριστά σπόρους κάνναβης, ενώ ο 44χρονος φέρεται να είχε δαπανήσει 3000 ευρώ ώστε οικείο του πρόσωπο να πάει στην Ολλανδία για την προμήθεια και εισαγωγή καλύτερης ποιότητας σπόρων κάνναβης.

Αστυνομικές πήγες μας είπαν ότι ο 48χρονος προκύπτει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ότι ήταν γνώστης ειδικών καλλιεργητικών τεχνικών και των λιπασμάτων που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, ενώ προμήθευε τα μέλη της οργάνωσης με κάρτες κινητής τηλεφωνίας που ανήκαν σε αλλοδαπούς και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν. Προκύπτει επίσης ότι μετά τον εντοπισμό της συγκεκριμένης φυτείας τα άτομα που τη φυλούσαν έλαβαν χρήματα ώστε να διαφύγουν στην Ιταλία για να μην εντοπιστούν. 

Έφερε κάνναβη από την Αλβανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος από χωριό του Ρεθύμνου ο οποίος εμπλέκεται στην πρώτη εγκληματική οργάνωση μετά τον εντοπισμό των προηγούμενων χασισοκαλλιεργειών από τις Αρχές φέρεται να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή από την Αλβανία ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης βάρους 50 κιλών. Εάν η παράδοση των 50 κιλών γινόταν στην Κρήτη θα την αγόραζε προς 1000 με 1200 ευρώ το κιλό, ενώ εάν ήταν στην Αθήνα προς 800 ευρώ 

Ορολογία και διάλογοι 

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν λέξεις από το λεξιλόγιο των κτηνοτρόφων ώστε να μην τους καταλαβαίνουν τι λένε, σε περίπτωση που παρακολουθούνταν τα τηλεφωνά τους.

Ο διοικητής της ΟΕΑ αναφέρονταν ως «μεγάλο θεριό», οι αστυνομικοί της ΟΕΑ «μαύροι σκύλοι», τα δενδρύλλια κάνναβης ως «λαμπάδες», το ελικόπτερο ως «σκάρα», η φυτεία ως «κοπέλι», ο χώρος απόκρυψης ως «κοτέτσι», τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ ως «ομορφότραγοι» κοκ.

Σε επικοινωνίες των κατηγορούμενων γίνεται λόγος και για μια φυτεία που δεν είχαν βρει οι αστυνομικοί και οι συλληφθέντες τους ... κορόιδευαν.  Συγκεκριμένα ο 48χρονος «εγκέφαλος» και ο 40χρονος κτηνοτρόφος από το Ηράκλειο και συνεργός του χλεύαζαν τους αστυνομικούς που δεν είχαν βρει μία φυτεία στο Σισι, αν και ερευνούσαν την περιοχή. Με το διάλογό τους όμως έδωσαν την ευκαιρία στους αστυνομικούς να εντοπίσουν τελικώς που ήταν η χασισοκαλλιέργεια

Ο 48χρονος φέρεται να είπε προς το φίλο και συνεργό του: «Στη Σελένα είναι και δεν τη βρίχνουν ανε χτυπούνε τον κ... τονε χαμέ». Ενώ ο 44χρονος φέρεται να του λέει όπως μας είπαν αστυνομικές πήγες: «Αν δεν πιάσουν αυτοί λακάκια, θα βρουν τα αρχ... μου» Σε άλλη προσπάθειά της ΕΛ.ΑΣ να βρει φυτεία στην περιοχή που δεν ήταν επιτυχημένη ο 48χρονος λέει «να τα πιάσουνε θέλει τα φυτά στο Σεληνάρι», ενώ ο δεύτερος του απαντά «στ' αρχ... μου τσι γράφω, ανέ τα πιάσουνε και αν δεν τα πιάσουνε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.