Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θα παράγει ή θα «ξεπλένει» ρεύμα το υβριδικό στο Αζιλακόδασος;

Η εταιρία αποδέχεται ότι οι αντλιοταμιευτήρες του έργου θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ρεύμα από το δίκτυο ΔΕΗ για την άντληση του νερού στην πάνω δεξαμενή. Το σύστημα αυτό με τις δύο δεξαμενές, αναφέρεται διεθνώς ως PSH (Pumped Water System) ή Σύστημα Άντλησης .Νερού, δες http://en.wikipedia.org/wiki/Pumped-storage_hydroelectricity.

Όμως, λόγω απωλειών, η συνολική «βρώμικη» ενέργεια από την ΔΕΗ κατά την άντληση του νερού, θα είναι πάντα περισσότερη από αυτή που ο ίδιος αντλιοταμιευτήρας παράγει, κατά την καθοδική ροή του νερού και την μετατροπή του πίσω σε ηλεκτρική ή «πράσινη» πλέον ενέργεια.

Η διεθνής εμπειρία, (δες πολύ πρόσφατο άρθρο του άρθρο του Economist 3/3/2012, http://www.economist.com/node/21548495?frsc=dg%7Ca ), αναφέρει ότι, η απόδοση των συστημάτων PSH κυμαίνεται από 70%-85%. Δηλαδή επανακτάται ηλεκτρική ισχύς ύψους 70% έως το πολύ 85% της συνολικής ενέργειας που δαπανήθηκε στην όλη διαδικασία ανταλλαγής ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο αποτελούν οι απώλειες.

Δηλαδή το ισοζύγιο λειτουργίας του αντλιοταμιευτήρα θα παρουσιάζει πάντα ένα καθαρό έλλειμμα «πράσινης» ενέργειας, ίσο με τις συνολικές απώλειες. Άρα, για ονομαστική παραγωγή 100MW, πρέπει, λόγω απωλειών, το έργο αυτό να καταναλώσει αρκετά περισσότερη ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ, δηλαδή από ίσως 100 / 0.7 = 143MW έως 100 / 0.85=118MW, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και την τεχνολογία του.

Όμως, η «γαρνιτούρα» από ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος συνολικά 90.1ΜW, που το συνοδεύουν και θα συνδεθούν επίσης στο δίκτυο, αντιστοιχεί σε μέση αξιόπιστη ισχύ περίπου στο 1/3 της ονομαστικής τους, καθώς στην φύση ούτε φυσάει πάντα αρκετά, ούτε και διαρκώς. Δηλαδή, εάν υλοποιηθούν πλήρως, θα αποδίδουν μια μέση αξιόπιστη ισχύ 30MW.

Χωρίς ανεμογεννήτριες, το υβριδικό έργο στο Κράσι θα λειτουργήσει προφανώς ως "πλυντήριο" ξεπλύματος ενέργειας, από βρώμικη και φτηνή σε πράσινη και ακριβή. Ωστόσο, με ανεμογεννήτριες, θα έχει πάλι χαμηλή-περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής ΝΕΑΣ πράσινης ενέργειας, ως ποσοστό της συνολικής του κατανάλωσης, από το δίκτυο ΔΕΗ.

Θεωρώ λοιπόν ότι, οιαδήποτε μελέτη υβριδικού έργου παρουσιάζεται, οφείλει πρωτίστως να τεκμηριώνει ένα αναμφισβήτητα πλούσιο, θετικό, ισοζύγιο παραγωγής ΝΕΑΣ πράσινης ενέργειας, ώστε να δικαιολογεί και την κατασκευή του ως ΑΠΕ, αλλά και να μην αποτελεί βαρίδιο στο δίκτυο ΔΕΗ, ή σχήμα "ξεπλύματος"-απορρόφησης επιδοτήσεων ενέργειας, από τις θερμικές μονάδες ΔΕΗ ή τρίτων.

Σιγουριά μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ εάν και όλη ανεξαιρέτως η ενέργεια τροφοδοσίας ενός υβριδικού έργου προέρχεται από αποδεδειγμένα, κατηγορηματικά και αποκλειστικά, πράσινες πηγές!"


Σπύρος Βροντινός
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
22-5-2012

4 σχόλια:

  1. Ο άντλησηοταμιευτήρας είναι ουσιαστικά μια τεράστια μπαταρία. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αποθηκεύσουμε ενέργεια σε επίπεδο δικτύου. Η δουλειά του είναι σε τις στιγμές που το δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες για λόγους σταθερότητας δικτύου ο αντλησηοταμιευτήρας παίρνει αυτήν την ενέργεια και ανεβάζει νερό από την κάτω δεξαμενή στην πάνω ώστε να είναι διαθέσιμο όταν υπάρχει αιχμή ζήτησης ενέργειας.
    Ο αντλησηοταμιευτήρας δεν είναι ΑΠΕ αλλά είναι απαραίτητος ώστε να μπορέσει να συνδεθούν ΑΠΕ σε ένα αδύναμο δίκτυο όπως το δίκτυο της Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα ακόμα να προσθέσω ότι ακόμα και "βρώμικη" ενέργεια να χρησιμοποιεί βοηθάει στην εξομάλυνση του ενεργειακού ισογείου.
    Ο λόγος είναι πως σε μια περίπτωση πού ένα τέτοιο έργο χρησιμοποιούνταν χωρίς ανεμογεννήτριες θα απορροφούσε ενέργεια την νύχτα τις στιγμές που υπάρχει πλεόνασμα και θα την έδινε πίσω τις ώρες αιχμής ώστε να εξομαλυνθεί το ισοζύγιο.

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΚΑΜΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο, καλά τα γράφεις, όμως στην πράξη το σύστημα δεν φαίνεται ότι θα λειτουργήσει έτσι, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουμε διαβάσει στη ΜΠΕ.

    Επίσης δεν πρόκειται για ένα μικρό υβριδικό, της τάξης από 2,5 έως 15 mw, αλλά ένα τεράστιο της τάξης των 100 mw. Δηλαδή σίγουρα δεν έχει στόχο την εξισορρόπηση του συστήματος, αλλά υποτίθεται την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

    Πάντως Γιώργο, αυτό που όλοι παραδέχονται είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη και για την Ελλάδα, στον οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί ένα τέτοιο έργο, είτε ως μπαταρία, είτε ως παραγωγή ενέργειας.

    Κανονικά αυτό ο σχεδιασμός έπρεπε να υπάρχει από τη ΡΑΕ.

    Δεν υπάρχει όμως, οπότε τα όποια ενεργειακά έργα προχωρούν με τη λογική "όποιος προλάβει πρώτος".

    Και έτσι, την "πληρώνουν" περιοχές σαν το Αζιλακόδασος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς να έχω πρόσφατα στοιχεία όταν ήμουνα στην ομάδα που ασχολούνταν με ο πρόβλημα της αστάθειας του δικτύου μας (2007-2008) κάπου τόσο το είχαμε υπολογίσει. Η Κρήτη έχει κάπου 135MW Αιολικά τα οποία έχουν συνήθως το μέγιστο της παραγωγής τους νύχτα που σημαίνει ότι μεγάλος μέρος της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί μένει αχρησιμοποίητο και αυτή είναι ενέργεια που μπορεί να αξιοποιηθεί με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

    Όσο για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης κάποιος βασικός υπάρχει βάση του οποίου εγκρίνονται οι άδειες. Αν παρατηρήσεις στις άδειες στην μία περίπτωση για να δέσουν άδεια για ανεμογεννήτριες έβαλλαν σαν προαπαιτούμενο να γίνει το έργο με τον αντλησηοταμιευτήρα και στο άλλο έβαλλαν σαν προαπαιτούμενο την σύνδεση με την ηπειρωτική χωρά με το υποθαλάσσιο καλώδιο.
    Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν λεφτά να τον υλοποιήσουν για αυτό και παρακαλούνε τους ιδιώτες να έρθουν να κάνουνε έργα.


    Όσο αναφορά το αζιλακόδασος δεν υπάρχει άλλο μέρος να προτείνουμε να εγκατασταθεί??
    Δεν έχω καθαρή ιδέα που ακριβώς θα τοποθετηθεί. Τα νερά καλύπτουν το δάσος η απλά πλησιάζουν κοντά???

    Όσο για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.