Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Μια απάντηση από τον Αριστείδη Παπαδάκη

Αγαπητέ Γιώργο,

επειδή δε μου επιτρέπει η φόρμα σχολίων να υπερβώ ένα αριθμό λέξεων, παρακαλώ να δημοσιέψεις, αν είναι εύκολο, το παρακάτω κείμενο ως συνέχεια στη συζήτηση στο άρθρο «Μια απάντηση από την Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα (Αποπηγάδι) σχετικά με τις θέσεις υποψηφίων και κομμάτων για τις Β. ΑΠΕ».

Ευχαριστώ

Αγαπητοί φίλοι,

ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, ακόμα και μέσα στο αρνητικό κλίμα και την πόλωση των εκλογών. Δεν επιδιώκω να πείσω κανένα αλλά μόνο να γίνει λίγο κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας και διαμόρφωσης θέσεων μέσα στους Οικολόγους Πράσινους διότι δεν είναι ένα τυπικό συγκεντρωτικό κόμμα ούτε αριστερού ούτε δεξιού τύπου. Έχετε δίκιο όταν αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις στις θέσεις τους τοπικά, εφόσον σε κάθε περιφέρεια δεν υπάρχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν είσασταν κάτοικοι της Κοζάνης ή της Μεγαλόπολης μπορεί να συμφωνούσατε με τους Οικολόγους Πράσινους εκεί οι οποίοι προτείνουν να σταματήσει η εξόρυξη του λιγνίτη, να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια και να εφαρμοστεί μια μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση με στροφή στις ΑΠΕ για να απαντήσουν και στο πρόβλημα της απασχόλησης. Ως κάτοικοι Κρήτης ή της Ικαρίας ή αλλού μάλλον θα συμφωνούσατε αρκετά μαζί τους όταν θέτουν το ζήτημα από την άποψη της προστασίας του τόπου τους από την επέλαση των βΑΠΕ. Όλοι τους βέβαια προσπαθούν να μένουν μέσα στο γενικό πλαίσιο των θέσεων του κόμματος για τις ΑΠΕ και το ενεργειακό ζήτημα.

Όταν πήραν θέση οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Κρήτη για το ζήτημα των βΑΠΕ ή άλλα εξίσου κρίσιμα τοπικά ζητήματα όπως ο διαμετακομιστικός σταθμός στον κόλπο της Μεσαράς, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, το Κάβο Σίδερο, ο Αποσελέμης, η διαχείριση των σκουπιδιών κ.λπ. κανείς δε τους εμπόδισε ποτέ να έχουν και να υπερασπίζονται τις θέσεις αυτές που εκφράσανε. Άνοιξαν όμως πολλές συζητήσεις με ενδιαφέρουσες εξελίξεις μέσα στο κόμμα. Και βέβαια οι οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να έχουν τους συναγωνιστές τους στα κινήματα στην Κρήτη συμμάχους σε αυτές τις συζητήσεις. Διότι υπάρχουν αντιθέσεις μέσα στους Οικολόγους Πράσινους -που ευτυχώς είναι υγιείς και δημιουργικές- και οι οποίες βρίσκονται διαρκώς υπό συζήτηση ενώ οι θέσεις διαμορφώνονται σε ένα διαρκώς μεταβαλόμενο τοπίο. Γίνονται δύο ή και περισσότερα συνέδρια κάθε χρόνο ενώ κάθε μήνα συνεδριάζει ένα πανελλαδικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα λειτουργεί, όπως για κάθε μεγάλο ζήτημα, μια καταστατικά θεσμοθετημένη Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή στην οποία συμμετέχουν μέλη και μη μέλη και η οποία έχει την υποχρέωση να επεξεργάζεται και να προτείνει θέσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να είναι ένα βαθειά δημοκρατικό κόμμα με αυστηρές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες έτσι ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση ο χαρακτήρας τους με ό,τι προτείνουν για την κοινωνία. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται πάντα επαγρύπνηση και αγώνας. Υπάρχει, για παράδειγμα στο θέμα μας, μια διαβούλευση σε εξέλιξη για το αν η χώρα πρέπει ή όχι να παράγει από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγή ή όχι. Δεν είναι απλή η απάντηση όταν έχεις την ευθύνη να απαντήσεις σε επίπεδο επικράτειας. Για τα σχέδια τύπου «ήλιος» και για κάθε ανάλογο σχέδιο μεγάλης κλίμακας, υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ή όχι. Και βέβαια δε θα πρέπει να συγχέει κανείς τις προτάσεις τους για γενικευμένη στροφή σε μια πράσινη οικονομία με την δήθεν «πράσινη ανάπτυξη» που δεν είναι παρά μια νέα επιχειρηματική φούσκα. Σε κάθε περίπτωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι βάζουν τις προτεραιότητές τους, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, του τοπίου, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, η έμφαση στα έργα μικρής κλίμακας, η έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο σεβασμός στην άποψη των τοπικών κοινωνιών, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.

Σε σχέση με το Δίκτυο κατά των βΑΠΕ, θα ήθελα να θέσω μερικά κρίσιμα ζητήματα για μια δημιουργική συζήτηση. Μερικά από αυτά είναι:

α) Υφίσταται ζήτημα κλιματικής κρίσης ή όχι; Κατά την άποψή μας υπάρχουν σαφείς και ανησυχητικές εκτιμήσεις για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και απαιτούμε συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή σε κάθε κατηγορία απειλής.

β) Συμφωνούμε ότι η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει ως η πιο σπάταλη και ρυπογόνος μεταξύ των «παλιών» χωρών της ΕΕ; Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια μετα-λιγνιτική εποχή με σχέδιο, με εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση των ΑΠΕ με εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου και του συστήματος στήριξης τους με αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και έμφαση στον κτιριακό τομέα; Είναι εφικτό ένα σύστημα ηλεκτρισμού μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050; Πως αντιμετωπίζεται μια τέτοια προοπτική για την Κρήτη; Θα «βολευτούμε» με τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς ή θα σχεδιάσουμε το κλείσιμό τους;

γ) Θα συμφωνούσαμε με τις (πραγματικές, όχι τύπου Λεμπιδάκη) πολυμετοχικές εταιρειες ΑΠΕ τοπικής κλίμακας, με συμμετοχή των ΟΤΑ, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων και πολιτών;

δ) Συμφωνούμε ότι η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε; Δεν πρέπει να μιλήσουμε για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και τους κινδύνους; Οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού ατυχήματος δε θα ήταν καταστροφικές στις κλειστές μας θάλασσες και στις τουριστικές ακτές μας;

Ελπίζω να είμαστε κάποια στιγμή ώριμοι να ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση στο Δίκτυο. Ελπίζω το Δίκτυο να μπορέσει να απαντήσει στις απειλές όχι μόνο αρνητικά αλλά και με προτάσεις. Ελπίζω να μη φτάσουμε ποτέ να επιλέξουμε τη δαιμονοποίηση και το λαϊκισμό χάριν της αποτελεσματικότητας.

Φιλικά,

Αριστείδης Παπαδάκης

3 σχόλια:

  1. Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
    αναφέρεται και στα μνημόνια της τρόικας. Ίσως και όλες οι πολυάριθμες, 10πλάσιες από τις ενεργειακές ανάγκες του τόπου, εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, στοχεύουν στην αποκλειστική εξαγωγή ενέργειας και κερδών πώλησης της, εκτός Ελλάδος.

    Το πρόγραμμα αυτό, όπως και τα μνημόνια «αξιοποίησης» της κρατικής περιουσίας, ισοδυναμεί λοιπόν απόλυτα με την καταλήστευση των φυσικών πόρων της χώρας, που θα καταλήξουν στους ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥΣ δανειστές και τους ντόπιους παρατρεχάμενους τους, με ασήμαντα για εμάς μακροχρόνια οφέλη.

    Μακροχρόνια, μετά την κατασκευή των ΒΑΠΕ, ο τόπος δεν ωφελείται ούτε οικονομικά αφού μας δίνουν μόλις το 3% του τζίρου παραγωγής και ανάξιες λόγου μόνιμες θέσεις εργασίας.

    Αν και οι Φαραωνικού μεγέθους ΒΑΠΕ θα φέρουν με σιγουριά ανεκτίμητες μέχρι σήμερα βλάβες σε φυσικό τοπίο, τουρισμό, γεωργία, δυστυχώς, για καμιά από τις βλάβες αυτές δεν θα υποχρεούνται σε αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες-Πολυεθνικές, αλλά ούτε και είναι δυνατόν να αντισταθμιστούν με οιοδήποτε μέτρα.

    Επιπλέον, οι ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ μεγέθους αυτές ΒΑΠΕ, θα απορροφήσουν ΟΛΑ τα δάνεια και επιδοτήσεις για την πράσινη ανάπτυξη, εις βάρος των μικρότερων, μεγάλης διασποράς, εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν από ιδιώτες-πολίτες, σε στέγες, μικρές ανεμογεννήτριες, κλπ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ αντί για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ: Η παραγωγή ΑΠΕ, οφείλει να γίνει, ΜΟΝΟ για τις ΑΝΑΓΚΕΣ της ΧΩΡΑΣ, μετά από χωροταξική μελέτη και πλήρη συναίνεση από τις ντόπιες κοινωνίες, στηριζόμενη κατά απόλυτη προτεραιότητα σε μικρούς πολυάριθμους ντόπιους παραγωγούς.

    Έτσι ΛΥΝΟΝΤΑΙ σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα:
    1. της αναγκαιότητας κατασκευής των ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΒΑΠΕ, που δεν προορίζονται, ούτε είναι αναγκαίες για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας,
    2. της ανάγκης κατασκευής νέων δικτύων μεταφοράς για να «περάσει» ο «συγκεντρωμένος» όγκος του ρεύματος από τις παραπάνω ΒΑΠΕ προς την κατανάλωση, αφού η παραγωγή θα είναι πλέον διεσπαρμένη, μέσα και γύρω από τις πόλεις, δίπλα στην κατανάλωση,
    3. της Φαραωνικού μεγέθους περιβαλλοντικής όχλησης, καθώς οι πολύ μικρότερες κατασκευές εντός και γύρω από τον αστικό ιστό, σε δομημένες περιοχές, δεν καταστρέφουν-αλλοιώνουν παρθένες φυσικές περιοχές όπως οι ΒΑΠΕ, ενώ θα παραμένουν αναστρεπτές λόγω του μικρού μεγέθους,
    4. της διαφυγής πολύτιμου εισοδήματος από την εκμετάλλευση τους προς το εξωτερικό, καθώς πλέον το 100% της ωφέλειας παραδίδεται στην δοκιμαζόμενη ντόπια οικονομία-κοινωνία, όπου θα συμμετέχουν ευρύτατοι αριθμοί συμπολιτών μας, που θα επιδοτούνται και θα δανειοδοτούνται αυτοί, αντί για τις ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ.

    Σπύρος Βροντινός, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Επιτροπής Αγώνα Βραχασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σας κε Βροντινέ σε όσα προτείνετε. Θα ήθελα να διάβαζα τη γνώμη σας και στα ζητήματα α και δ που διατύπωσα.

    Φιλικά, Αριστείδης Παπαδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Αριστείδη,
      Σας στέλνω την γνώμη μου για τα δύο ζητήματα (α και δ) που μου θέσατε:

      Στο ζήτημα (α).
      Σαφέστατα υπάρχει σε εξέλιξη κλιματική αλλαγή που συνοδεύεται με μεγάλη αύξηση ή μείωση, που ξεπερνούν άμεσα και κατά ±50% , τα εκάστοτε καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κατεύθυνση που η αλλαγή αυτή παίρνει σε κάθε τόπο, όπως νέα ακραία όρια και διάρκεια σε μέρες κατ’ έτος των υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών ενός τόπου, της βροχής, της ξηρασίας, άνεμοι, κλπ.

      Αν και παλαιότερα πολλοί αρνούνταν ή αμφέβαλαν, τελικά, από τις αρχές-μέσα της δεκαετίας του ’90, οι επιστήμονες αναγνώρισαν γενικά και επισήμως την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σήμερα μιλούν για ουσιαστική σταδιακή παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, ήδη κατά μισό βαθμό κελσίου, αύξηση της μέσης στάθμης της κατά 1μ μέχρι το 2100. Επίσης, ερημοποίηση στην περιοχή μας λόγω σταδιακής μείωσης των βροχοπτώσεων…..

      Το πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί, αλλά οι λύσεις του είναι μάλλον αργές και θα απασχολούν πολλές γενεές, ακόμα και πολύ μετά από εμάς……Βέβαια, πριν 3 χρόνια, μας λάνσαραν σαν πράσινη ενέργεια την πυρηνική. Σήμερα φαίνεται ότι ευτυχώς απομακρυνόμαστε από εκεί………

      Επειδή ωστόσο η τεχνολογία προοδεύει διαρκώς, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Αναμένεται όμως ότι, εάν στις επόμενες δεκαετίες, χειραγωγηθεί η τεχνολογία τήξης που εξετάζει σήμερα το κέντρο Cern, θα αποκτήσουμε παντού άφθονη και φτηνή ενέργεια, χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου……….


      Στο ζήτημα (δ).
      Σαφέστατα υπάρχουν, ποτέ δεν θα εξαφανιστούν, οι κίνδυνοι εξόρυξης πετρελαίων, ειδικά από μεγάλο βάθος (το είδαμε στον κόλπο του Μεξικού), αλλά και αυτοί της ασφαλούς μεταφοράς του.

      Πρέπει λοιπόν να υπάρξει απόλυτη προσοχή στις παραμέτρους εκμετάλλευσης. Εάν τα οφέλη για την χώρα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, τότε ίσως δεν αξίζει καν να αναλάβουμε το μεγάλο αυτό ρίσκο……Επιπλέον, εάν η τεχνολογία δεν είναι αρκετά αξιόπιστη ακόμα, θα πρέπει να αναβληθεί η εξόρυξη των κοιτασμάτων έως ότου ωριμάσει-γίνει αξιόπιστη. Από την άποψη αυτή, όσο αργότερα γίνει, τόσο με πιο εξελιγμένη τεχνολογία θα γίνει….

      Επίσης, οι εταιρίες που θα αναλάβουν την εξόρυξη πρέπει να δώσουν ΑΠΟΛΥΤΕΣ εμπράγματες εγγυήσεις ότι έχουν πλήρως ΟΛΗ την ευθύνη, περιβαλλοντικά, ποινικά και οικονομικά, σε κάθε περίπτωση.

      Το κράτος πρέπει να δαιτηρεί επίσης ενεργό ελεγκτικό ρόλο στα θέματα της ασφάλειας αλλά και θεραπείας. Ως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση, η πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει νέες αδιάφθορες και πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες με τεχνογνωσία και πρωτόκολλα, ώστε να ελέγχει διαρκώς ΟΛΕΣ τις σχετικές εγκαταστάσεις, να προλαμβάνει πιθανές αδυναμίες, αλλά και να μπορεί, πέραν αμφιβολίας, να αναλάβει οργανωμένα, ενεργά, άμεσα και αποτελεσματικά, την συνολική διαχείριση των όποιων περιβαλλοντικών προβλημάτων παρουσιαστούν.

      Θα ήταν αφελές και δεν μπορούμε να αφεθούμε αποκλειστικά είτε στην καλή θέληση, ή σε μια μονομερή δυνατότητα κινητοποίησης - άμεσης επέμβασης των εταιριών, εάν υπάρξει περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το απέδειξε τραγικά η εμπειρία στον Κόλπο του Μεξικού…..

      Βέβαια, είναι γνωστό ότι ως άνθρωποι, όσα και αν κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο, παραμένουν δυστυχώς παντοτινά υπαρκτοί διάφοροι άλλοι, μόνιμα αστάθμητοι, παράγοντες κινδύνου………

      Σε χαιρετώ,
      Σπύρος Βροντινός

      Διαγραφή

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.