Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ανέβαλε ξανά ο κ. Καλογερής τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για το υβριδικό υδροηλεκτρικό


Ούτε σήμερα πήρε απόφαση για το θέμα του Παγκρήτιου υβριδικού υδροηλεκτρικού η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Με πρόσχημα (εμφανέστατα) μία ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε κατοίκους από το Αποπηγάδι Χανίων και τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Καλογερής διέκοψε τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και παρέπεμψε τη λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος στην οποία συζητιέται το θέμα, αφού στην πρώτη συνεδρίαση ο πρόεδρος επικαλέστηκε την απουσία πλήρων εισηγήσεων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να αναβάλει τη λήψη απόφασης.

Στη σημερινή συνεδρίαση ήλθαν οι πλήρεις εισηγήσεις των υπηρεσιών περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων από τις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου, οι οποίες ήταν αρνητικές για τη Μ.Π.Ε. του συγκεκριμένου έργου.

Έτσι ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Καλογερής αυτή τη φορά επικαλέστηκε μια μικρής έντασης αντιπαράθεση για να διακόψει τη συνεδρίαση και να αποφύγει τη λήψη αρνητικής απόφασης από την Επιτροπή.

Το γεγονός των αρνητικών εισηγήσεων από τις υπηρεσίες των Π.Ε. Λασιθίου και Ηρακλείου είναι πολύ σημαντικό, αφού εκεί χωροθετείται το κύριο και βασικό τμήμα του έργου, οι αντλησιοταμιευτήρες.

Η παράταξη του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη είναι ήδη έκθετη από τους χειρισμούς της σε αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση, που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες και στους 4 νομούς του νησιού. Όμως απ΄ότι φαίνεται οι πιέσεις από την κατασκευαστική εταιρία και από κομματικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρές και γι΄ αυτό η λήψη απόφασης αναβάλλεται συνεχώς.

Πρόκειται για μια στάση ανευθυνότητας που υποβαθμίζει πλήρως το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης και της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Είναι φανερό ότι όλοι αυτοί οι αναβλητικοί χειρισμοί από την πλευρά του κ. Καλογερή και της παράταξης του Στ. Αρναουτάκη γίνονται με προφανή στόχο να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των κοινωνιών και οι αρνητικές εισηγήσεις των υπηρεσιών, με στόχο να βρεθεί κάποια πρόφαση κάποια στιγμή για να εγκριθεί η ΜΠΕ. Όμως σε αυτή την περίπτωση η πολιτική ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά όσους προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ας το κάνουν (αν μπορούν και αν θέλουν) τουλάχιστον γρήγορα, γιατί όσο περνά ο καιρός εκτίθενται περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.