Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μια απάντηση στον Πετσαλάκη


Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου με δημοσίευση του στο Κοινόν Βραχασίου αναφέρεται προφανώς σε όσα έγραψα σε αυτό το ιστολόγιο και μιλά για «διάφορες ανοησίες και συκοφαντίες που εκτοξεύονται από γνωστό διαστρεβλωτή σκοταδιστή μιλαθιώτη» και λίγο παρακάτω γράφει ότι προκαλεί «το σχολιαστή του συκοφαντικού σχολίου αν έχει πολιτικό ανδρισμό να μου αποδείξει τα όσα συκοφαντικά αναφέρει».

Όμως ο ίδιος ο Πετσαλάκης δεν έχει τον πολιτικό ανδρισμό να γράψει το όνομα μου όταν με κατηγορεί ως σκοταδιστή και διαστρεβλωτή, για να αποφύγει τις τυχόν νομικές συνέπειες των υβριστικών χαρακτηρισμών που απευθύνει προς το πρόσωπο μου.

Όπως και στο παρελθόν δεν είχε τον πολιτικό ανδρισμό να μιλήσει με ονοματεπώνυμα όταν δημοσίευσε στο διαδίκτυο και στην τοπική εφημερίδα υβριστικά κείμενα στα οποία μιλούσε για «Μιλαθιώτες σκοταδιστές που έκαψαν το Βραχάσι» προσπαθώντας έντεχνα να δημιουργήσει διχόνοιες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ίδιος βέβαια δεν είχε τον πολιτικό ανδρισμό να δημοσιοποιήσει πριν τις δημοτικές εκλογές τις απόψεις του για την περίοδο του αγώνα, για την περίοδο της Κοινότητας Βραχασίου και για το θέμα του παραλιακού δρόμου, αλλά προεκλογικά μιλούσε για «νέα μεγάλη ενότητα» για «ανάγκη ολοκλήρωσης του παραλιακού δρόμου» και μετά τις εκλογές, αφού εξελέγη, άλλαξε άρδην τις δημόσιες τοποθετήσεις του γι΄ αυτά τα θέματα.

Αυτός είναι ο πολιτικός ανδρισμός του Πετσαλάκη….

Προσωπικά ως δημότης έχω ασκήσει δημόσια κριτική για διάφορα θέματα, τόσο στον Πετσαλάκη, όσο και στο δήμαρχο Αγ. Νικολάου Δ. Κουνενάκη, όπως και άλλοι δημότες της περιοχή μας.
Ο Πετσαλάκης για σοβαρά ζητήματα που έχω θέσει, όπως τη διαστρέβλωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας και τον εκτός νόμου χαρακτήρα των θεμάτων τα οποία εισάγονται προς συζήτηση και λαμβάνονται αποφάσεις από το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου, δεν έχει δώσει καμιά δημόσια απάντηση.
Αντίθετα επιλέγει να μιλά αόριστα για συκοφαντίες και ανοησίες χωρίς να απαντά επί της ουσίας.
Αντί να δίνει απαντήσεις στα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας επιλέγει να εμφανίζεται ως θύμα και να απειλεί συνεχώς με μηνύσεις (έχει υποβάλει ήδη μία εναντίον μου) βαδίζοντας στα βήματα του πρώην δημάρχου Νεάπολης Ν. Καστρινάκη.

Στο θέμα της εμπορίας νερού, έχει ο ίδιος ο Μ. Πετσαλάκης αποδεχθεί στην κατάθεση του στην εκδίκαση της αγωγής του Δινεράκη εναντίον του Γ. Σφυράκη στις Μαρτίου 2011 ότι με το Δινεράκη έχουν εταιρία πώλησης νερού. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει κοινό δίκτυο αγωγών που συνδέει τις γεωτρήσεις τους και ο Δινεράκης έχει αποδεχθεί στο παρελθόν σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ότι πουλάει νερό στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο (ο ίδιος και όχι η μητέρα του).



Ο Πετσαλάκης ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά εμπορική σχέση με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο (εγώ δεν έγραψα κάτι τέτοιο, έγραψα για ενδεχόμενη χρήση κοινού δικτύου), όμως εμπορική σχέση με το ξενοδοχείο έχει –κατά δήλωση του- ο Δινεράκης, ο συνέταιρος του Πετσαλάκη στην εταιρία, με τον οποίο είναι γνωστό ότι έχουν δίκτυο κοινών αγωγών και συνυπέγραψαν τη δικαστική παρέμβαση εναντίον του πολιτιστικού συλλόγου Μιλάτου και 97 κατοίκων της Μιλάτου και υπέρ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Και ας έρθουμε στο σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο ο Πετσαλάκης το υποβαθμίζει λέγοντας ότι υπέγραψε μόνο ένα «κείμενο στήριξης ενός στοχοποιημένου επιχειρηματία», ενώ πρόκειται για μια δεκαεφτασέλιδη παρέμβαση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου στην οποία αναγράφονται μια σειρά από ανακρίβειες και ψεύδη με στόχο να υποστηριχτεί η συγκεκριμένη επιχείρηση στη δικαστική της διένεξη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιλάτου και 97 κατοίκους και επιχειρηματίες του χωριού.


Στην παρέμβαση λοιπόν με ημερομηνία κατάθεσης 27.12.2011 την οποία συνυπογράφει ο Πετσαλάκης αναφέρεται:
«Η αλήθεια είναι απολύτως αντίθετη και έγκειται στο ότι η εναγόμενη εταιρία είναι θύμα μιας ομάδας ανθρώπων η οποία επιδιώκει με κάθε μέσο να διανοίξει ένα παράνομο παράλιο δρόμο.
 Τούτο το έχει εν μέρει επιτύχει πλην όμως διακόπηκαν οι προσπάθειες της με δικαστικές αποφάσεις κατά πρωτοβουλία της εναγόμενης εταιρίας , η οποία δεν επιθυμεί να διανοιχτεί ο εν λόγω παράλιος δρόμος ο οποίος πράγματι και θα έθιγε το φυσικό περιβάλλον εν τω συνόλω, τόσο το χερσαίο, όσο και τον αιγιαλό. 
 Με αφορμή αυτή τη σύγκρουση αυτή έχει γενικευτεί ένας εξουθενωτικός πόλεμος με επιτιθέμενους μόνο από την πλευρά της εν λόγω ομάδας ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν την αναχρονιστική διάνοιξη επί του παράκτιου οικοσυστήματος δρόμου εποχούμενης κυκλοφορίας.»

Δηλαδή ο Πετσαλάκης τώρα χαρακτηρίζει παράνομο τον παραλιακό δρόμο Μιλάτου –Σισίου και δηλώνει ότι η διάνοιξη του θα είναι αναχρονιστική και θα έθιγε το φυσικό περιβάλλον, τη στιγμή που κατέβηκε υποψήφιος και ζήτησε την ψήφο των δημοτών με το πρόγραμμα του «Σύγχρονου Δήμου» στο οποίο περιλαμβανόταν στον τομέα ΟΔΟΠΟΙΙΑ το έργο «Παραλιακός δρόμος που συνδέει το Σίσι με τη Μίλατο».


Και όχι μόνο αυτό, το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται και στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου με την ψήφο και του Πετσαλάκη στις 14/2/2011 όπου στην πρόταση της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου» περιλαμβάνεται και το έργο «παραλιακός δρόμος Σίσι-Μίλατος».



Ο Πετσαλάκης με την δικαστική παρέμβαση υπέρ της συγκεκριμένης επιχείρησης την οποία συνυπογράφει τώρα τάσσεται ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου και ενάντια στο προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο ζήτησε την ψήφο των δημοτών. Δημιουργείται λοιπόν σοβαρό πολιτικό θέμα σχετικά με τη στάση του ως πρόσωπο και ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, αφού λειτουργεί ενάντια στις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Ακόμη στη δικαστική παρέμβαση που συνυπογράφει ο Πετσαλάκης αναφέρεται: "Ως προς τα μπάζα στο θαλάσσιο βυθό πρόκειται για θρασύτατο χαρακτηρισμό. Υπάρχουν παρά πολλά στοιχεία, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, κα σχετικά με το ότι όλες οι εναποθέσεις στο βυθό έγιναν από την Κοινότητα όταν παρανόμως αποφάσισε και εκτέλεσε με μπουλντόζες την παράνομη διάνοιξη επί του αιγιαλού δρόμου …"
Πρόκειται για ένα ψευδέστατο ισχυρισμό, αφού όλοι στην περιοχή γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στο σημείο αυτό από την ξενοδοχειακή επιχείρηση, που εναποθέτει συνεχώς νέα μπάζα και σχετικές φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές στο διαδίκτυο, τόσο από παλιότερες, όσο και από πρόσφατες εναποθέσεις μπαζών.


Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου ψήφισε ομόφωνα απόφαση  στις 13/4/2011 με την οποία καταγγέλλεται η δράση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης εις βάρος τους περιβάλλοντος της περιοχής.


Επίσης στην παρέμβαση την οποία συνυπογράφει ο Πετσαλάκης αναφέρονται και άλλα ψεύδη όπως για παράδειγμα στο παρακάτω σημείο:
«Αξίζει να αναφερθεί ότι όλη η Μίλατος, όταν επιθυμεί να κολυμπήσει στη θάλασσα έρχεται στο χώρο της παραλίας έμπροσθεν του ξενοδοχείου, καθώς είναι ο μοναδικός χώρος σε όλη τη Μίλατο που η πρόσβαση στη θάλασσα είναι ασφαλής και ευχερής χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών από τα αιχμηρά βράχια που διαμορφώνει η πολύ μεγάλη χειμέρια διάβρωση».
Βεβαίως πρόκειται για εξόφθαλμο ψεύδος, αφού «όλη η Μίλατος» δεν πηγαίνει στην παραλία του ξενοδοχείου να κολυμπήσει, αλλά πάει στην παραλία της Μιλάτου, η οποία έχει ολοστρόγγυλα βότσαλα και όχι «αιχμηρά βράχια», ενώ υπάρχει και μια μικρή αμμώδης παραλία στο λιμάνι της Μιλάτου! Άλλωστε ακόμα και στην τουριστική σελίδα cretan beaches  αναφέρονται για τη Μίλατο τα παρακάτω :
Περίπου 1 χιλ. ανατολικά της Μιλάτου θα βρείτε μερικές μικρές απομονωμένες παραλίες με στενές λωρίδες άμμου, τα οποία περιβάλλονται από ψηλούς κάθετους βράχους. Οι όρμοι της Μιλάτου είναι ιδανικά για απομόνωση, αν και το κύμα είναι συνήθως πολύ υψηλό. 
Από εκεί, αν κατευθυνθείτε προς το χωριό, λίγο πριν το λιμάνι, θα βρείτε την παραλία της Μιλάτου . Είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία με βότσαλα και πέτρες σε μερικά σημεία. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κοντά στις ανέσεις του χωριού. Δυστυχώς, αυτή η παραλία επίσης, επηρεάζεται από τα κύματα.
 Η επόμενη παραλία  βρίσκεται μέσα στο λιμάνι (Λιμάνι) , κοντά στις ταβέρνες του χωριού. Είναι μια μικρή παραλία με άμμο, πολύ καλά οργανωμένη. Αυτή η παραλία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, καθώς τα νερά είναι πάντα ήρεμα και είναι κατάλληλη ακόμη και για τα παιδιά σας.

Ακόμη, ο φανατικός υποστηρικτής της νομιμότητας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετσαλάκης συνυπογράφει το κείμενο στο οποίο αναφέρεται:
"Τονίζουμε ότι το να επέμβει κάποιος στον αιγιαλό χωρίς προηγούμενη διοικητική άδεια, ναι μεν μπορεί να τιμωρείται ποινικά κατά το άρθρο 29 του ν 2971/2001 πλην όμως δεν ισούται με περιβαλλοντική επιβάρυνση καθώς για παράδειγμα και τα παραδοσιακά σπίτια της Μυκόνου και της Σαντορίνης έχουν κτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια και ουδείς δύναται να ισχυρισθεί ότι το γεγονός έχει επιφέρει περιβαλλοντική υποβάθμιση."

Τι να πει κανείς για ένα τέτοιο επιχείρημα που συμψηφίζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των περασμένων αιώνωνκαι δεκαετιών με τις σύγχρονες παρεμβάσεις στον αιγιαλό και παραβλέπει το γεγονός ότι στην άδεια περιβαλλοντικών όρων του ξενοδοχείου αναφερόταν ρητά ότι απαγορεύεται οποιαδ΄ποτε παρέμβαση στον αιγιαλό και στην ακτή έμπροσθεν του ξενοδοχείου.
Τα παραδοσιακά σπίτια της Μυκόνου που χρησιμοποιούνται  στην παρέμβαση που συνυπογράφει ο Πετσαλάκης ως παράδειγμα παράνομης δόμησης στον Αιγιαλό(!) Πάλι καλά που δεν έγραψαν και για τη Βενετία...
Γενικά στη συγκεκριμένη παρέμβαση περιλαμβάνονται πολλές ανακρίβειες και ψεύδη, τα οποία θα αντικρουστούν στο δικαστήριο είναι όμως αξιοσημείωτο πως ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου υιοθετεί όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και τους συνυπογράφει ερχόμενος σε αντίθεση με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας της Μιλάτου για το σοβαρό αυτό θέμα.

Και επειδή στη δημοσίευση του στο Κοινόν Βραχασίου ο Πετσαλάκης μιλά για «καρεκλοκένταυρους που παίρνουν το μηνιάτικο τους σίγουρα και δεν ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους» πρέπει να πούμε ότι την αγωγή ενάντια στην ξενοδοχειακή επιχείρηση μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο Μιλάτου την συνυπογράφουν 97 κάτοικοι της Μιλάτου, μεταξύ των οποίων και το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών των ταβερνών του χωριού, όπως επίσης και ιδιοκτήτες άλλων καταστημάτων.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου μόλις πριν από μερικές ημέρες αρνιόταν σε ιδιωτικές του συζητήσεις ότι έχει συνυπογράψει οποιοδήποτε κείμενο υπέρ του συγκεκριμένου ξενοδοχείου και τώρα (μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής παρέμβασης από εμένα) παραδέχεται ότι έχει συνυπογράψει κείμενο υποστήριξης και δηλώνει ότι είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής εφ΄ όσον βέβαια τηρούνται νόμοι και κανόνες παραβλέποντας το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει περισσότερες από 7 δικαστικές καταδίκες για «διαμόρφωση αιγιαλού», ότι έχει παραβιάσει τους περιβαλλοντικούς όρους του ξενοδοχείου και έχει εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής για τις εργασίες του στην απαλλοτριωμένη ζώνη παραλίας.

Ο Μ. Πετσαλάκης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η τοπική κοινωνία της Μιλάτου έχει κάνει σαφές ότι δεν είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας και της τουριστικής ανάπτυξης. Είναι όμως εναντίον της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικότητας που λειτουργεί εις βάρος της τουριστικής ανάπτυξης του χωριού, στερώντας του τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με την τουριστική ζώνη της βόρειας Κρήτης και καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον του τόπου με παράνομες και ιδιαίτερα επιβαρυντικές παρεμβάσεις.

Γιώργος Μανουσάκης

2 σχόλια:

  1. Είχα ετοιμάσει ένα κείμενο, για το ιστολόγιό σου σχετικό με το θέμα, αλλά δεν θα το στείλω.
    Η απάντησή σου, είναι τόσο σωστά αποτυπωμένη και τεκμηριωμένη, που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
    Δυστυχώς όμως, λείπει η αυτογνωσία και το φιλότιμο.
    Αλέκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηθελα Φίλτατε Μιχάλη να σου εκφράσω τις απορείες μου μέσα απο το άλλο ιστολόγιο που έκανε την ανάρτηση πρίν λίγες μόλις μέρες, αλλά δυστυχώς δέν πρόλαβα την ανάρτηση – δέν έμεινε και πολύ – και αναγκάζωμαι να σε ρωτήσω μέσω αυτού χωρίς να πιστέψεις ότι έχω πιθανά ταπεινά ελατήρια.

    Ετσι λοιπόν ήθελα να έρθω στην θέση ενός τυχαίου παρατηρητή ο οποίος παρακολουθεί τα τεκτενώμενα μέσα από τα ιστολόγια . Στο Κοινόν λές ότι σε κατηγορούν λάθος , δέν έχεις καμία σχέση , δέν γνωρίζεις τίποτα , δέν έχεις κάνει απολύτως τίποτα , μακριά απο μένα όλα αυτά ενοείς .

    Και άμεσα ο Ανάβλοχος ( Αναύλοχος?) βγαίνει , πρός τιμή του ενυπόγραφα , και παραθέτει ένα σωρό έγγραφα – ευτυχώς που αυτά μένουν – και σε κατηγορεί. Για μία σειρά ενεργειών και διαπιστώσεων που παραπέμπουν ένα τυχαίο παρατηρητή να γίνει αρκετά δύσπιστος για τα γραφόμενα και τούς ισχυρισμούς σου απο την μία πλευρά.
    Αλλά και να μήν μπορεί διαβάζοντας τους ισχυρισμούς του Ανάβλοχου να καταλάβει τι στο καλό τελικά συμβαίνει στην περιοχή Σίσι-Μίλατος? απο την άλλη. Υπάρχει τελικά σε αυτή την ιστορία κάτι αληθές η όλα είναι ψέματα? Και ποιόν να πιστέψω?

    Τελικά πού είναι το δίκιο?
    Διότι αυτό το δίκιο δέν είναι πολύπλευρο αλλά ένα. Και εγώ δέν μπορώ να καταλάβω
    με τόσες επιχειρήσεις για τόσα πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή , γιατί τελικά αυτή η κόντρα με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία κρατάει τόσο καιρό?
    Εσένα τελικά σαν θεσμικός παράγων δέν σε πειράζει να διώκεται άδικα η επιχείρηση
    αυτή?

    Τελικά ρε Μιχάλη εγώ περπάτησα τον συγκεκριμένο δρόμο από το Σίσι πριν 18 μήνες και το τοποίο πραγματικά σε μαγεύει. Λόγω χρόνου βέβαια δέν κατάφερα να φτάσω ούτε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ούτε σαφώς στήν Μίλατο.

    Εσύ τελικά από την θεσμική θέση πού κατέχεις μπορείς να με ενημερώσεις αν κάποια μέρα θα μπορέσω να περπατήσω ένα σαφώς σωστό και αφαλές πεζοδρόμιο – διότι τώρα έτσι όπως είναι ο “δρόμος” , δέν νομίζω οτι υπάρχει πιό επικινδυνο μονοπάτι στην περιοχή μας - και να βγώ στη Μίλατο?

    Σε ευχαριστώ πού άκουσες τις απορείες μου. Και φαντάζωμαι ότι και άλλοι ΜιλατοΒραχασιώτες που ζούμε μακριά , δέν έχουμε καταλάβει τι στο καλό συμβαίνει στην περιοχή μας.

    Μανώλης Ροβίθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.