Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τέτοιες μέρες ...έπαιρναν οι τσόχες φωτιά!


Παλαιότερα τέτοιες ημέρες έπαιρναν φωτιά οι τσόχες και στην περιοχή μας. Μπαρμπούτι (ζάρια), θανάσης, κουμ καν και εικοσιένα είχαν την τιμητική τους την περίοδο των γιορτών.

Πρόκειται για μια βλαπτική και επικίνδυνη συνήθεια που από τους περισσότερους θεωρούνταν ως έθιμο για το καλό του χρόνου. Ένα έθιμο όμως που είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε οικογένειες, αφού πολλές φορές τα ποσά που παιζόντουσαν ξέφευγαν από τις δυνατότητες των παικτών.

Η αστυνομία κυνηγούσε (όσο μπορούσε) τον παράνομο τζόγο ακόμα και την περίοδο των γιορτών.
Στην ιστορία θα μείνει η έφοδοςσε κάποιο γνωστό παλιό μαγαζί στο Σίσι, που ανάγκασε κάποιο θαμώνα για να γλιτώσει απο την αστυνομία να μπει σε μια κρεβατοκάμαρα και να παραστήσει τον ...παράνομο εραστη!
Ακόμη παλιότερα στη Μίλατο η αστυνομία έκανε έφοδο σε κάποιο μαγαζί και πήρε τους χαρτοπαίκτες στο τμήμα μαζί με το ...τραπέζι και τις καρέκλες (ως τεκμήρια) και το μικρό μαγαζί απέμεινε σχεδόν άδειο στο εσωτερικό του!

Η οικονομική κρίση και η πολιτική του μνημονίου έκαναν τις εικόνες του εορταστικού τζόγου των ημερών να υπάρχουν μόνο ως αναμνήσεις παλαιότερων εποχών. Σήμερα ή δεν γίνονται καθόλου τραπέζια σε μαγαζιά, ή γίνονται ελάχιστα με πολύ λίγους συμμετέχοντες και με μικρά ποσά. Είναι κι΄αυτό ένα σημείο των καιρών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.