Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας του δικτύου natura 2000 έχουν χωροθετηθεί οι αδειοδοτημένες ΑΠΕ στην περιοχή μας!


Χθες στο ιστολόγιο αυτό παρουσιάστηκαν οι εγκρίσεις που υπάρχουν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εγκατάσταση υβριδικών υδροηλεκτρικών σταθμών στου Φονιά το Δέτη και στη θέση "Άνω Λίμνη" κοντά στο Αζιλακόδασος.

Όμως, άγνωστο πώς, οι ΑΠΕ αυτές έχουν εγκριθεί να εγκατασταθούν μέσα σε Ζώνη Ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 και  συγκεκριμένα μέσα στη ζώνη προστασίας ορνιθοπανίδας του Φαραγγιού Σεληναρίου με κωδικό GR 4320013 που όπως φαίνεται στο χάρτη περιλαμβάνει και του Φονιά το Δέτη.


Επίσης  στη θέση "Άνα Λίμνη" κοντά στο Αζιλακόδασος όπου έχει χωροθετηθεί το άλλο υβριδικό υδροηλεκτρικό υπάρχει υψηλή ζώνη προστασίας καταφυγίου άγριας ζωής 


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού αν προχωρήσουν τα σχέδια των εταιριών που έχουν αυτές τις εγκεκριμένες άδειες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο είναι προστατευμόμενο. Ήδη από εχθές μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς συντοπίτες για το θέμα και ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει κάποια ανοιχτή συνάντηση για το θέμα αυτό. Σήμερα ενημερώθηκε και ο συντοπίτης μας Κώστας Ζουράρις, ο οποίος εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για το θέμα και ζήτησε να υπάρξει περεταίρω έρευνα για το σε ποιο σημείο βρίσκονται τα σχέδια των εταιριών.

Πρέπει να πούμε ότι οι ιδιωτικές εταιρίες δούλεψαν εν κρυπτώ, χωρίς η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τίποτα για το θέμα, πέρα από τον ιστό που είχε τοποθετηθεί πριν από 3 χρόνια στου Φονιά το Δέτη και τον οποίο τον είχαν δει πολύ λίγοι.

Τώρα πρέπει να ερευνηθεί αν οι άδεις που έχουν δοθεί μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά από φορείς της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ακύρωση τους με κύριο επιχείρημα ότι οι εγκαταστάσεις έχουν χωροθετηθεί εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου natura 2000.

Το χάρτη του δικτύου natura 2000 μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.

Πληροφορίες και χάρτες από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.