Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Άδεια για 13 ερευνητικές γεωτρήσεις πήρε η εταιρία που θέλει να κατασκευάσει το υβριδικό υδροηλεκτρικό, μια εβδομάδα μετά την αερομεταφορά του εξοπλισμού!

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κρήτης που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης Αθ. Καρούντζος, δόθηκε άδεια στην εταιρία που θέλει να κατασκευάσει το υβριδικό υδροηλεκτρικό στο Αζιλακόδασος, να προχωρήσει σε διάνοιξη 13 ερευνητικών γεωτρήσεων. Η άδεια εκδόθηκε στις 22-2-2012, μία εβδομάδα μετά τη αερομεταφορά του εξοπλισμού από την εταιρία στην περιοχή (15-2-2012) και τη δημοσιοποίηση του θέματος. Δηλαδή η εταιρία ξεκίνησε χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα η άδεια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις από τη Διεύθυνση Δασών... Αυτό μια πρώτη γεύση για το τί θα ακολουθήσει!
Επίσης αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην άδεια είναι το σημείο 15 του σκεπτικού της, όπου ουσιαστικά διατυπώνεται και δικαιολογείται η σαφής άποψη ότι οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές θεωρούνται πλέον δημόσιες , κάτι που ισχύει πλέον για τα 2.000 στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί ΔΑΣΟΣ στην περιοχή, από τα οποία τα 610 στρέμματα εντός των ορίων της Τοπ. Κοινότητας Βραχασίου (εκτός και αν υπάρχουν υπουργικές και δικαστικές πράξεις παραχώρησης από το δημόσιο και αναγνώρισης ιδιοκτησίας ιδιωτών ).

Ακόμη στην απόφαση αναφέρεται ότι η ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν σε περιοχή
α) τμήμα της περιοχής επέμβασης οριοθετείται εντός περιοχής προστασίας Οικοτόπων και Ειδών (άρθρο 19 του Ν. 1650/1986 «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος», ΦΕΚ 160/Α’, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», ΦΕΚ 60/Α’/2011) και, ειδικότερα, αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης καθώς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Περιοχών Κοινοτικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό αριθμό GR 4320002 «Δίκτη: οροπέδιο Λασιθίου, Καθαρό, Σελένα, Κράσι, Σελάκανο, Χαλασμένη Κορυφή»
β) τμήμα της περιοχής επέμβασης βρίσκεται εντός ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Άνω Λιμνίων» Μαλίων (ΦΕΚ 763/Β’/18-6-2001)
γ) στην ευρύτερη δασική περιοχή ευδοκιμεί δάσος αριάς (Quercus ilex), υψηλής οικολογικής αξίας, γνωστό ως «αζιλακόδασος»,

Είναι λοιπόν εμφανές ότι δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της εταιρίας ότι το έργο δεν έχει καμιά σχέση με το Αζιλακόδασος, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει ζώνη ειδικής προστασίας του δικτύου Νatura 2000 και καταφύγιο άγριας ζωής. Να δούμε τώρα τι θα λέει ο ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου Μιχάλης Πετσαλάκης που εξέφρασε στην πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου την άποψη ότι οι όποιες επενδύσεις αυτής της μορφής θα πρέπει να γίνονται με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και με σεβασμό στις περιοχές που διέπονται από ειδικό καθεστώς NATURA.

Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Κρήτης είναι η παρακάτω:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.