Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ Μ. ΠΕΤΣΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΠΕ


Στο φύλλο της Ανατολής 23/2/12 δημοσιεύεται κείμενο του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου Μ. Πετσαλάκη σχετικά με τη χωροθέτηση  Βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή Βραχασίου στο οποίο ο πρόεδρος ξεκινώντας γράφει ότι τοποθετείται «επειδή κάποιοι θεωρούν εαυτούς μοναδικούς υπερασπιστές των βουνών μας  όσον αφορά την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ»

Είναι η πολλοστή φορά που ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βραχασίου Μ.Πετσαλάκης χρησιμοποιεί την τοπική εφημερίδα για να ειρωνευτεί και να κατηγορήσει δημότες της περιοχής. Αυτό δείχνει τη μισαλλοδοξία με την οποία κινείται εδώ και ένα χρόνο, συμπεριφερόμενος με τρόπο εντελώς αντίθετο από αυτόν που ακολουθούσε στις προεκλογικές δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ήμουν ένας από τα μέλη των συλλόγων που αποφασίσαμε από κοινού να οργανώσουμε την ενημερωτική εκδήλωση για την εγκατάσταση των βιομηχανικών ΑΠΕ στο Βραχάσι και ποτέ δεν μας πέρασε η ιδέα και η εμμονή να προωθήσουμε τους εαυτούς μας ως μοναδικούς υπερασπιστές των βραχασώτικων βουνών. Το αντίθετο μάλιστα, ζητήσαμε και ζητάμε από την Τοπική Κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών και για την λήψη αποφάσεων σχετικά με αυτό το θέμα με τη σύγκληση μιας Λαϊκής Συνέλευσης. Όπως φαίνεται όμως, ο πρόεδρος Μ. Πετσαλάκης δεν σε θέση να συνεργαστεί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μ. Κερούλη για να ορίσουν (όπως προβλέπει η νομοθεσία) ημερομηνία Λαϊκής Συνέλευσης, με αποτέλεσμα η Τοπική μας Κοινότητα να είναι η μόνη στο Δήμο Αγ. Νικολάου στην οποία δεν έχει γίνει Λαϊκή Συνέλευση εδώ και ένα χρόνο.
Αντί λοιπόν ο πρόεδρος να κατηγορεί και να ειρωνεύεται μέσω του τύπου, ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν από το νόμο και ας συγκαλέσει άμεσα Λαϊκή Συνέλευση σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για να ενημερωθούν αναλυτικά οι πολίτες της περιοχής και να λάβουν αποφάσεις για το σοβαρό αυτό θέμα.

Στο κείμενο του ο Μ. Πετσαλάκης αναφέρει και μια σειρά από ανακρίβειες που χρήζουν απάντησης για να είναι σωστά ενημερωμένοι οι πολίτες της περιοχής.
Γράφει ότι οι άδειες των ΑΠΕ έχουν εκδοθεί το 2010, «κάτι που σημαίνει ότι έγινε όλη η διαδικασία ιδιοκτησιακό-δασαρχείο-επιτροπή περιβάλλοντος χωρίς να υποβάλει κανείς ένσταση  τουλάχιστον από την τέως κοινότητα.»
Αυτό που γράφει ο Πετσαλάκης είναι πλήρως ψευδές και ανακριβές αφού η ΡΑΕ έχει εκδώσει μόνο άδειες παραγωγής και όχι άδειες εγκατάστασης για τις  βιομηχανικές ΑΠΕ στην περιοχή μας.  Για να εκδοθούν οι άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ  δεν ακολουθείται η διαδικασία που αναφέρει ο Πετσαλάκης(ιδιοκτησιακό-δασαρχείο-επιτροπή περιβάλλοντος), αφού δεν απαιτούνται εγκρίσεις από την επιτροπή περιβάλλοντος και τη διεύθυνση δασών, ούτε χαρακτηρισμοί των εκτάσεων, ούτε διευθέτηση του ιδιοκτησιακού. Οι άδειες παραγωγής δίνονται  από τη ΡΑΕ χωρίς να ζητείται η γνώμη καμιάς υπηρεσίας,  χωρίς  να απαιτείται έγκριση από την επιτροπή περιβάλλοντος και χωρίς να ενημερώνεται ούτε η τοπική, ούτε η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και έτσι δεν υπάρχουν ουσιαστικά  περιθώρια ενστάσεων. Η  διαδικασία που αναφέρει ο Πετσαλάκης  ακολουθείται  για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης, άδειες οι οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στην περιοχή Βραχασίου.

Αυτή την περίοδο οι εταιρίες είναι σε διαδικασία να ζητήσουν την έγκριση των αδειών εγκατάστασης, κάτι που απαιτεί χαρακτηρισμούς των εκτάσεων από τη διεύθυνση δασών (βρίσκονται σε εξέλιξη) και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της  Περιφέρειας Κρήτης (δεν έχει γίνει ακόμα).
Αν ο πρόεδρος Μ. Πετσαλάκης είχε ενδιαφερθεί πραγματικά για το θέμα θα γνώριζε αυτές τις λεπτομέρειες και δεν θα έγραφε τις ανακρίβειες που γράφει.  Θα γνώριζε ότι όσες  αποφάσεις  χαρακτηρισμού εκτάσεων έχουν γίνει για τις ΒΑΠΕ στην περιοχή μας,  έχουν εκδοθεί όλες το 2011, έχουν αναρτηθεί από το Δήμο Αγ. Νικολάου και καμιά δεν έχει αναρτηθεί από την τέως Κοινότητα Βραχασίου, ώστε να υπήρχε δυνατότητα ενημέρωσης και  υποβολής  ένστασης.
Όμως ο Μ. Πετσαλάκης γράφει αυτές τις ανακρίβειες και τα ψέματα  από μισαλλοδοξία ενάντια στο τέως πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Σφυράκη, λόγω της στάσης που είχε κρατήσει ο πρώην πρόεδρος ενάντια στην υπερεκμετάλλευση του υδάτινου αποθέματος της περιοχής μας από την εταιρία που διατηρεί ο Πετσαλάκης με τον Ζ. Δινεράκη, εταιρεία η οποία επίσης αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του Δήμου πουλώντας νερό σε ξενοδοχεία. Δεν είναι τυχαία και   η αναφορά του Πετσαλάκη  στη σχετική ένσταση που είχε κάνει η πρώην Κοινότητα Βραχασίου για χαρακτηρισμό έκτασης του συνεταίρου του Ζ. Δινεράκη.

Αντί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου να προσπαθεί συνεχώς να κατηγορήσει και να απαξιώσει την πρώην Κοινότητα Βραχασίου επειδή έθιξε τα εταιρικά του συμφέροντα, ας ασχοληθεί με τα κοινά συμφέροντα  και ας προσπαθήσει να βοηθήσει ουσιαστικά τον τόπο, συγκαλώντας μια Λαϊκή Συνέλευση για το σοβαρό θέμα της εγκατάστασης των βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή μας, ώστε να γίνει ενημέρωση, να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος  και στο Υπουργείο.

Ας ξέρει όμως ,ότι αν δεν το κάνει αυτός όπως έχει υποχρέωση, θα βρεθούν υπερασπιστές των βουνών μας για να το κάνουν.

Γιώργος Μανουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.