Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Δωρεάν λήψη και έλεγχος ΤΕΣΤ ΠΑΠ αύριο από 10.00 πμ έως 2.00 μ.μ. στο Ιατρείο Σισίου

To Υπουργείο Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης προκειμένου να βοηθήσει να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες ολοκληρωμένη και σύγχρονη στρατηγική πρόληψης και προαγωγής υγείας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας, ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Δημόσια Υγεία.

Σε επίπεδο Κρήτης, η 7η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Γ.Ν. Αγ Νικολάου μαζί με το Γ.Ν. –ΚΥ Νεάπολης και τα Π.Ι. Ελούντας, Κριτσάς, Βραχασίου, Καλού Χωριού- Πρίνας συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο με δράσεις τόσο ενημέρωσης όσο και ελέγχου του πληθυσμού για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο του Καρκίνου της Μήτρας.
Η εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου της μήτρας, ξεκινάει από 12 έως 16 Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Νικολάου.

Απευθύνεται στο γυναικείο πληθυσμό που δεν έχει πρόσβαση για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς σε υπηρεσίες υγείας. Μία ομάδα επιστημόνων υπο την ευθύνη του κ. Νικολάου Μαρίνου, θα προβαίνει σε δωρεάν τεστ Παπανικολάου.

Στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου ο δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο της μήτρας με λήψη ΠΑΠ ΤΕΣΤ θα δειξαχθεί αύριο ΠΕΜΠΤΗ 15/3/12 από 10.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. στο ιατρείο Σισίου


Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;
Το τεστ Παπανικολάου εφευρέθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1928 και αφορά τη λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και την εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε πιθανές προκαρκινικές αλλλοιώσεις στον τράχηλο.

Πώς γίνεται το τεστ;
Κατά τη γυναικολογική εξέταση ρουτίνας, ο γυναικολόγος αποσπά με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό ξύσιμο και τίποτε περισσότερο. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη.

Πώς εξετάζονται τα κύτταρα;
Τα κύτταρα απλώνονται σε μικρά γυάλινα πλακάκια και μετά από μια μικρή επεξεργασία, ελέγχονται από τον κυτταρολόγο στο μικροσκόπιο για πιθανές ανωμαλίες.

Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο και πόσο συχνά;
Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο μαζί με τη γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Οι γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωσθεί πρόβλημα ελέγχονται κάθε 6 μήνες ή καμιά φορά και κάθε 4 μήνες. Ο ετήσιος έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση.

Πόσο αναγκαίο είναι;
Το τεστ Παπ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ανιχνεύει πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα και μπορούμε να προβούμε σε κατάλληλη θεραπεία πριν ακόμα εμφανιστεί ο καρκίνος. Ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό μέσο που αφορά πρόληψη και όχι αντιμετώπιση του καρκίνου. Κατά συνέπεια σώζει χιλιάδες ζωές και είναι σοβαρό λάθος να μην εκμεταλλεύονται οι γυναίκες το εξαιρετικό αυτό πλεονέκτημα.

Οι πληροφορίες σχετικά με το τεστ παπ προέρχονται από τη σελίδα iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.