Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Διασπαστής και ο πρ. πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας;


Είναι γνωστή η κακόπιστη κριτική που δεχθήκαμε όσοι αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το σύλλογο "Φορέας Ενεργών Πολιτών Βραχασίου Μιλάτου", αφού ο Πετσαλάκης, ο Μαμαλούκος, ο Βλάχος και ο κύκλος τους προσπάθησαν να παρουσιάσουν την προσπάθεια μας ως απόπειρα διάσπασης του Καλλικρατικού Δήμου Αγ. Νικολάου, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου ήταν να βοηθήσουμε στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη της περιοχής και στη διεκδίκηση της επίλυσης των βασικών προβλημάτων της, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, μετα από την κατλάργηση της Κοινότητας Βραχασίου και την υπαγωγή της στο Δήμο Αγ. Νικολάου
Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν και γίνονται και σε άλλες περιοχές που συνενώθηκαν με μεγαλύτερους δήμους, όπως στην περίπτωση του Βελβεντού.
Ένα αντίστοιχο φορέα, με τη μορφή όμως αστικής μη κεδροσκοπικής εταιρίας, ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας-πρότυπο, της Ανάβρας Μαγνησίας, ο Χρ. Τσουκαλάς που σε συνεργασία με άλλα 6 πρόσωπα ίδρυσε την «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ».
Ας δούμε τί αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους για την ίδρυση της οργάνωσης τους:


Η Ανάβρα για κάποιους και κάποιες από μας υπήρξε έργο ζωής. Το 1990 όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και την καθημερινότητα της Ανάβρας, το χωριό βρισκόταν σε μια κατάσταση λίγο πριν την ερήμωση. Σήμερα η Ανάβρα είναι από τα ελάχιστα –δυστυχώς- παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα που δίνουν ελπίδα. Τα τελευταία δύο χρόνια κανάλια τηλεόρασης, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και διαδίκτυο καθημερινά ασχολούνται με το «θαύμα» που έχει επιτελεστεί εδώ. Τι θα περίμενε λοιπόν κανείς από την Πολιτεία; Το αυτονόητο: Να αναδείξει και να επιβραβεύσει το επίτευγμα, να δώσει ώθηση και κίνητρα ώστε να γίνουν και άλλες, πολλές Ανάβρες.
Όμως τα αυτονόητα είναι αυτά που λείπουν από την Ελλάδα. Ετσι ο νέος νόμος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» την κατήργησε και την ενσωμάτωσε στο νέο διευρημένο Δήμο Αλμυρού, ένα δήμο που καλείται να λύσει πολλά προβλήματα. Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, εμείς που τις δύο προηγούμενες δεκαετίες δουλέψαμε σκληρά για τη δημιουργία «του φαινομένου της Ανάβρας», δεν μπορούσαμε να μείνουμε ανενεργοί. Ως πολίτες πια, χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο, από τη θέση του απλού δημότη, δίνουμε μια υπόσχεση και βάζουμε ένα στοίχημα:

Η Ανάβρα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, θα ζει και θα προοδεύει. Δεν θα την αφήσουμε να σβήσει, να γυρίσει πίσω στην κατάσταση που ήταν.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού, αλλά και ένα ανυπολόγιστο πλήθος από φίλους και φίλες, θαυμαστές και θαυμάστριες του χωριού από όλη την Ελλάδα, που το γνωρίζουν από επιτόπιες επισκέψεις ή από το σερφάρισμα στο internet. Ολοι μαζί, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ανάβρας και το Δήμο Αλμυρού, θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε ένα ακόμη ακατόρθωτο -από πρώτη ματιά- εγχείρημα: Ένα μικρό χωριό που κατάφερε το «θαύμα», να συνεχίσει να ευημερεί και να εξελίσσεται σε πείσμα νομικών και φυσικών προσώπων, και κόντρα σε δύσκολους καιρούς και κρίσεις κάθε είδους.
Μέσα από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» που ιδρύσαμε, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχει και αυτό το στοίχημα έτσι ώστε να συνεχίσει η Ανάβρα να δίνει το παράδειγμα και το κίνητρο για να ξεπεταχτούν και άλλες πολλές Ανάβρες. Είμαστε εδώ για να δώσουμε, όχι να πάρουμε. Ηρθε η ώρα, στη συγκυρία που περνάμε, να δράσουν και οι πολίτες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με εθελοντισμό και αλληλεγγύη, με μεράκι και ξεκάθαρους στόχους, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, πάντα με διάθεση προσφοράς


ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ» ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2010 (αρ. καταχώρησης 3865/2010 Πρωτοδικείου Βόλου) από επτά μέλη-εταίρους, που είναι οι ακόλουθοι:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Γεννήθηκε στην Ανάβρα. Εφυγε μετά το Δημοτικό για σπουδές και δουλειά σε Λαμία και Αθήνα, και ξαναγύρισε αρκετά χρόνια μετά, (1990) με στόχο και όραμα να βοηθήσει στην αναγέννηση του χωριού του. Υπήρξε για 4 τετραετίες (1991-1994, 1999-2010) Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας μέχρι την κατάργησή της το 2010 από το νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Με δική του απόφαση δεν έλαβε μέρος στις τελευταίες εκλογές για τον α' και β' βαθμό Τοπ. Αυτοδιοίκησης, παρά τις πολλές πιέσεις που δέχτηκε. Είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ και κατοικεί μόνιμα στην Ανάβρα.
.

...

Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι η οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ ΖΩ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το Δήμο Αλμυρού στον οποίο ανήκει η Ανάβρα μετά τον Καλλικράτη, ας διαβάσουν την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της οργάνωσης:

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ, ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ»
Υπάρχουν κι άλλες παροιμίες, όπως π.χ. «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», για να χαρακτηρίσουν το δελτίο τύπου του Δήμου Αλμυρού (http://www.almyrosinfo.gr) σχετικά με γεγονότα (εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων) που συνέβησαν σχεδόν δύο μήνες πριν. Εντύπωση μας προκάλεσε όχι τόσο η βραδυφλεγής αντίδραση του Δήμου, όσο το ύφος της απάντησης και το ήθος που αναδύεται από αυτή. Απαντά σε ένα απλό γεγονός κάνοντας επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς στον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Δημ. Χρ. Τσουκαλά καταλήγοντας «ότι ο δρόμος θα είναι μοναχικός…».
Όχι κ. Δήμαρχε! Ο δρόμος δεν θα είναι μοναχικός. Οσον αφορά το δικό μας ρόλο απάντηση θα πάρετε στο τέλος της ανακοίνωσης αυτής. Οσο για σας, με τη στάση σας ως Δήμαρχος -και στο βαθμό που υιοθετείτε παρόμοιες πρακτικές- θα βρίσκεστε πάντα απέναντι στη δημόσια κριτική.
Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα στην Ανάβρα δεν πάνε καλά, δεν είναι όπως πριν, τότε που ήταν Κοινότητα. Το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλμυρού θα ήταν μια καλή αφορμή για μας να τα «πούμε έξω από τα δόντια», όσον αφορά τη διοίκηση και λειτουργία του Δήμου, -και με την έννοια αυτή θα το χαρακτήριζε κανείς ολίσθημα. Ομως σ’ αυτή τη φάση δεν θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες. Μια μόνο απάντηση για το συγκεκριμένο γεγονός:
Είναι άλλο πράγμα η εκδήλωση που έκανε ο Δήμος 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα στο χωριό –είναι καλό πράγμα να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα αν αφορούν στα παιδιά- και άλλο αυτό που έκανε η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. Η Εθελοντική μας Οργάνωση ήρθε να καλύψει –το επαναλαμβάνουμε- το κενό σε μια συνήθεια που υπάρχει εδώ και χρόνια και που την περιμένουν με αδημονία τα παιδιά του χωριού: το μοίρασμα δώρων (παιχνίδια ή βιβλία) στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής την τελευταία μέρα των μαθημάτων.

Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε στην αντίδραση του Δήμου είναι ότι η ενέργειά μας αυτή έδωσε στο Δήμαρχο κ. Χατζηκυριάκο την ευκαιρία να επιτεθεί προσωπικά στον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας με αήθεις και ψευδείς χαρακτηρισμούς. (Μια μικρή απόδειξη της έλλειψης ψυχραιμίας (!) είναι ότι στο απόσπασμα από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας που παρατίθεται σε εισαγωγικά, έγινε παραποίηση και έχει αντικατασταθεί ή φράση «τα μέλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Δημ. Χρ. Τσουκαλά και Μάχη Καραλή» με το «από τον ίδιο και την σύζυγό του»). Είναι προφανής η εμπάθεια που αποπνέει από το δελτίο τύπου για το πρόσωπο του Προέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. Όμως εμείς δεν μπλέκουμε τα προσωπικά ζητήματα με τους θεσμικούς μας ρόλους (Δήμαρχος – πολίτες). Την απάντησή του ο Δημ. Χρ. Τσουκαλάς στον Βαγ. Χατζηκυριάκο θα τη δώσει σε άλλο τόπο και χρόνο. Τώρα απαντά η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, η οποία είναι μια Εθελοντική Οργάνωση που δεν έχει ανάγκη από ψήφους, άρα δεν χρειάζεται να δημιουργεί «εντυπώσεις».
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και παρακολουθούν τα γεγονότα, καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η ύπαρξη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και το έργο που επιτελεί –ως συνέχεια του έργου που έχει επιτελεσθεί εδώ τα προηγούμενα χρόνια- είναι ίσως αυτό που ενοχλεί αφάνταστα το Δήμαρχο και κάποιους γύρω από αυτόν. Και ας είναι από τη φύση της η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ως Εθελοντική Οργάνωση και σύμφωνα με το καταστατικό της, αρωγός στο έργο της Τοπικής Κοινότητας Ανάβρας, αλλά και του Δήμου γενικότερα, ειδικά σε δύσκολους καιρούς σαν τους σημερινούς.

Γιατί τι άλλο κάνει από το να βοηθά –και να υποκαθιστά σε ορισμένα σημεία, αυτό ίσως είναι που ενοχλεί) το Δήμο στη λειτουργία του; Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας (http://www.anavra-zo.gr ) θα δώσει σε όλους να καταλάβουν τι εννοούμε.

Ισως ο Δήμαρχος επικαλεσθεί την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για κάποια πράγματα που δεν γίνονται. Όμως είναι άλλο πράγμα η οικονομική δυσπραγία και άλλο η αδιαφορία και η εγκατάλειψη, -για να μην αναφερθούμε σε εκδικητικότητα- που βιώνουμε εδώ στην Ανάβρα. Είναι μερικά πράγματα που δεν κοστίζει τίποτα η υλοποίηση τους, αλλά σημαίνει πολλά η παράλειψή τους. Είπαμε πιο πάνω ότι αυτή τη στιγμή δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, και παρόλο που έχουμε πολλά να πούμε δεν θα το κάνουμε. Σε ένα μόνο σημείο θα αναφερθούμε γιατί είναι βασικής σημασίας για μας. Πρόκειται για τη συμπεριφορά ορισμένων αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων απέναντι στο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας και τον Πρόεδρό της, με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία. Είναι μια συμπεριφορά προσβλητική που θίγει και εμάς, από τη στιγμή που μας εκπροσωπούν, είτε τους ψηφίσαμε, είτε όχι. Οφείλουν όλοι σεβασμό και στα πρόσωπα, αλλά και στο θεσμό.
Εμείς, ως Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, με το έργο μας και τη στάση μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Μια απορία μόνο μας μένει, που είναι και απορία που μας έχουν εκφράσει και πολλοί που παρακολουθούν ως απλοί παρατηρητές τα τεκταινόμενα:
Αλήθεια, θα είχε να «χάσει» ο Δήμαρχος αν ήταν στο πλευρό μας και στήριζε το έργο μας; Ολοι γνωρίζουν στην περιοχή μας –και όχι μόνο- τι έχει γίνει στην Ανάβρα τα τελευταία 20 χρόνια και από ποιούς. Τι κερδίζει ο Δήμαρχος Αλμυρού πηγαίνοντας κόντρα σ’ αυτό το έργο;
Η άποψή μας είναι ότι «χάνει», αλλά κοντά σ’ αυτόν χάνουν και οι δημότες Αλμυρού, και αυτό είναι το δυσάρεστο!
Ανάβρα 20-02-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.