Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ο Γιάννης Σουλαδάκης υπέρ του Ευ.Βενιζέλου


Δήλωση στήριξης της Υποψηφιότητας Ευάγγελου Βενιζέλου ως Προέδρου ΠΑΣΟΚ έκανε σήμερα και ο πρώην υπουργός Γιάννης Σουλαδάκης που μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η Ελλάδα διέρχεται μια εξελισσόμενη και διαρκώς εντεινόμενη, πρωτοφανούς έντασης και έκτασης κρίση με ευρύτατα προβλέψιμα και απρόβλεπτα χαρακτηριστικά.

Η κρίση, πρώτιστα, είναι ηθική, κρίση αξιών και εκτείνεται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής έκφρασης της χώρας.

Η μέχρι σήμερα προσέγγιση, γίνεται με όρους επικοινωνίας, δεν ασχολείται με τα αίτια, αλλά μόνο με τα επιφαινόμενα και τους χειρισμούς της τελευταίας στιγμής, έχει αποφύγει συστηματικά να ακουμπήσει και να θίξει τα πραγματικά αίτια.

Είναι εξόφθαλμο, σε όσους έχουν την εμπειρία, την γνώση, αλλά και την θέληση να αναλύσουν το τι διακυβεύεται, το τι διεκδικείται, ότι δηλαδή, στην πραγματικότητα, εκείνο που διεκδικείται, είναι η επιβίωση εκείνου του συστήματος προσώπων και πρακτικών, στην πολιτική, στην οικονομία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, που με τις πρακτικές τους, οδήγησαν στην σημερινή τραγική πραγματικότητα.

Το σύστημα αυτών των προσώπων και πρακτικών, διαχέεται, έχει πλοκάμια και παρουσία, σε όλο το φάσμα της πολιτικής έκφρασης, στην οικονομία, στους θεσμούς του κράτους, στην Δικαιοσύνη, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αλλού.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τρία χρόνια που η χώρα, οι πολίτες, υφίστανται μια συνεχή εξελισσόμενη ανοιχτή κρίση (διότι η κρίση προϋπήρχε), ουδείς ασχολήθηκε να ερμηνεύσει, το γιατί υπερχρεώθηκε η χώρα, πως δημιουργήθηκε το χρέος, ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν, να γίνει τελικά μια ανάλυση κόστους απόδοσης, για να ακουμπήσει σε κάθε πτυχή, να αποκαλύψει τις κρυμμένες πτυχές της διαπλοκής, της διαφθοράς.

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έλυσε προβλήματα, αλλά και δυστυχώς ανέχτηκε η και συντήρησε καταστάσεις, στον πολύ χρόνο που λειτούργησε και λειτουργεί. Έδωσε και δικαίωσε ελπίδες, αλλά και διέψευσε ελπίδες, όμως το ισοζύγιο διαχρονικά εξεταζόμενο, είναι θετικό .

Το μέγεθος της κρίσης που περνά ο τόπος είναι τέτοιο, που δεν αρκούν απλοί χειρισμοί η μεταλλάξεις η οποιαδήποτε αυτοκριτική, για να αντιμετωπισθεί.

Aπαιτείται μια νέα αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή, από μηδενική βάση.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει ακριβώς, με αυτά τα κριτήρια να ανανεωθεί και σε ανθρώπους και σε πολιτικές, να επανεκκινήσει, να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και για τον εαυτό του αλλά και για την χώρα, ώστε να εγγράψει μια νέα προοπτική επιτυχίας, μια πρόταση νέα, για τον λαό και για τον τόπο.

Πρέπει να αποφασίσει, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει…

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να «πάμε όλοι μαζί» και αυτοί που κακοποίησαν την διαχείριση του κράτους και των θεσμών και αυτοί που έδωσαν με πίστη και αρχές, τις καθημερινές μάχες.

Πρέπει να αποφασίσει στο χώρο της οικονομίας και της κοινωνίας, να συγκρουσθεί με την γάγγραινα της διαπλοκής και να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Πρέπει να συγκρουσθεί, με όλα τα παρακμιακά φαινόμενα, στους θεσμούς, στην Δικαιοσύνη, στην Αυτοδιοίκηση, στο Κράτος, στο συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να συγκρουσθεί, με τμήματα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να προχωρήσει για μια νέα Ελλάδα, της ικανότητας, της γνώσης, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, πρέπει να οδηγήσει την χώρα, σε ένα νέο πατριωτισμό για το κοινό μας σπίτι, για την κοινή μας πορεία, για ένα νέο πατριωτισμό, που ο κάθε πολίτης να αισθάνεται την ασφάλεια αλλά και την εμπιστοσύνη, ότι και ο συμπολίτης του, έχει ένα κοινό με αυτόν σκοπό, για μια καλύτερη χώρα, μια άλλη θετική προοπτική.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει όλες τις ικανότητες να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ήμουν από τους λίγους από την λεγόμενη «ιστορική ηγεσία» του ΠΑΣΟΚ, που στήριξα ανοικτά την υποψηφιότητά του και το 2007 και είναι προφανές, ότι το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Επέλεξα να κάνω μια προσωπική δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Βενιζέλου, όχι για να ξεχωρίσω η να μην ταυτισθώ με άλλους που στηρίζουν την ίδια υποψηφιότητα, εξάλλου δεν πάσχω, ούτε έπασχα από την αγωνία της διαφοροποίησης, για «δυο λεπτά δημοσιότητας».

Η στάση μου, τα πολλά αυτά χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας σε όλα τα επίπεδα, εχει δώσει σταθερό και φανερό δείγμα γραφής και στίγμα, οσον αφορά την αντίληψή μου, σε σχέση με την πολιτική .

Την δήλωση αυτή ακριβώς την κάνω, διότι στον χώρο της κοινωνίας και της πολιτικής, ο κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να έχει άποψη , να έχει την δική του ατομικότητα και στην πορεία να συλλογικοποιείται με άλλους , είτε με κοινές η και συγκλίνουσες απόψεις, για να συγκροτούνται σύνολα είτε πολιτικά είτε κοινωνικά, με συγκλίνουσες απόψεις και με κοινούς στρατηγικούς στόχους.

Πιστεύω δηλαδή ότι η ατομικότητα και η ελευθερία της άποψης, είναι εκείνη που βοηθά, για νέες συλλογικότητες για νέες προοπτικές.

Στηρίζω την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου, τον οποίο εκτιμώ και προσωπικά, άλλωστε είχαμε συνυπάρξει ως μέλη στο πάλαι ποτέ εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζω πολύ καλά τις ικανότητές του.

Του εύχομαι καλή δύναμη, καλό κουράγιο, να μην συμβιβαστεί, να δώσει όρθιος τις αναγκαίες και χρήσιμες μάχες που χρειάζεται η χώρα.

Βαγγέλη, φιλικά και ανθρώπινα, είσαι συνεπώνυμος, με ένα βαρύ όνομα για την ιστορία του τόπου μας, που όμως πολιτικά και ατομικά δεν το κληρονόμησες, είσαι επαγγελματικά κοινωνικά πολιτικά αυτοδημιούργητος, που είναι μια σημαντικά θετική αφετηρία και για σένα και για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα.

Είμαι σίγουρος, ότι με όλες τις καθαρές δυνάμεις, με την στήριξη όλων, όσοι οραματίζονται μια νέα Ελλάδα, θα συγκροτήσουμε το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, την μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που περισσότερο από ποτέ, έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος, χωρίς μεταλλαγμένους από το παρελθόν, χωρίς ριψάσπιδες, χωρίς αυτούς που επιχειρούν να περάσουν ως νέο και ελπιδοφόρο, ενώ εκφράζουν ένα πολύ κακό παρελθόν.

Γιάννης Σουλαδάκης

Υ.Γ. Σε άλλες εποχές, που οι ενεργοί πολίτες και η νεολαία, προβληματίζονταν και είχαν πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες, ένα κλασσικό έργο, που πολλοί αν όχι το διάβαζαν, τουλάχιστον το ήξεραν, το «με ανοιχτά χαρτιά», του Λουί Αραγκόν, τώρα όσο ποτέ, είναι επίκαιρο γιατί τώρα χρειάζεται πορεία, με ανοιχτά χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.