Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κάτοικοι του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα πλαίσια του παγκρήτιου υβριδικού υδροηλεκτικού


Για το σχέδιο κατασκευής υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κρήτη, ανεμογεννήτριες του οποίου προβλέπεται να τοποθετηθούν σε βουνοκορφές του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ενημερώθηκε χθες το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, από τους μελετητές στους οποίους έχει αναθέσει η κατασκευάστρια εταιρεία την μελέτη του έργου.
Ο λόγος της παρουσίασης της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα πρέπει να γνωμοδοτήσει επί του τμήματος του έργου που αφορά το Ρέθυμνο, κάτι που βάσει χρονοδιαγράμματος θα συμβεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορά και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, καθώς προβλέπεται η κατασκευή Αιολικού Αντλητικού Υδροηλεκτρικού Συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 90,1 ΜW.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών, περισσότερες από 50, που προβλέπεται να τοποθετηθούν στα βουνά του δήμου Αγίου Βασιλείου έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στην παρουσίαση της μελέτης και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στους μελετητές του έργου.
Οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου κάνουν λόγο για αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και για οδυνηρές επιπτώσεις σε αγροτουριστικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στα νότια παράλια. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων στις οποίες προβλέπεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, δεν έχουν ενημερωθεί.
Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η άδεια που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στην εταιρεία «Υδροαιολική Αιγαίου Α.Ε.», προβλέπει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό σταθμό ισχύος 90,1 ΜW την εγκατάσταση 47 ανεμογεννητριών στη θέση «Καλή Συκιά», ισχύος 39,95 MW και την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών στην θέση «Λαμπινή»του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ισχύος 9,35 MW.
Σημειώνεται ότι επειδή το έργο είναι μεγάλης ισχύος κατατάσσεται στην κατηγορία «Α1» επομένως μετά τη γνωμοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με τη σειρά του και την απόφαση για την τύχη του έργου θα πάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Χθες, στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος και οι μελετητές πραγματοποίησαν αυτοψία στις περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ενώ σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα με τον δήμαρχο Γιάννη Πιπεράκη και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της μελέτης του έργου.
Αρμόδιος στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου είναι ο μηχανικός περιβάλλοντος, Μάνος Νικολουδάκης, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Πρόκειται για Αιολικό Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 90,1 ΜW. Οι μελετητές μας παρουσίασαν τη μελέτη που μας διαβιβάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να γνωμοδοτήσουμε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό με τη σειρά του να γνωμοδοτήσει στο ΥΠΕΚΑ. Προχωρήσαμε σε αυτοψία και τις επόμενες μέρες η υπηρεσία μας θα κρίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα αποφασιστεί ποιο θα είναι το περιεχόμενο της γνωμοδότησής μας. Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, διότι την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και θα πρέπει να έχει την απόφασή μας».
Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας βρέθηκαν κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου, για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε βουνοκορφές της περιοχής.
Ο κ. Νίκος Δασκαλάκης τόνισε: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να στήσει ανεμογεννήτριες στον δικό μου τόπο. Αυτή η ιστορία στην περιοχή μας διαρκεί επτά-οκτώ χρόνια κι εγώ αντιλήφθηκα τυχαία τους σκοπούς της εταιρείας. Δεν είναι σωστό πρώτα να γίνονται μελέτες και μετά να ερωτώνται οι ιδιοκτήτες. Δεν θα περάσει αυτό το έργο».
Η κυρία Στέλλα Στεφανάκη ανέφερε: «Ενημερωθήκαμε μόλις χθες για ένα θέμα που θα κλείσει έως τη Δευτέρα. Γίνονται όλα πολύ γρήγορα και τελευταία στιγμή. Δεν ζητάει κανένας τη γνώμη των ιδιοκτητών των εκτάσεων, από την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν ανεπτυγμένες δραστηριότητες στην περιοχή, αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, πολλοί άνθρωποι έχουν τα ζώα τους εκεί. Δεν γίνεται να σου παίρνουν έτσι το χωράφι που έχεις αγοράσει, που έχεις πληρώσει, που έχεις αναπτύξει δραστηριότητα, από το οποίο έχεις πόρους και ζεις».
Ο κ. Γιάννης δήλωσε: «Είτε είναι ολοκληρωμένες οι μελέτες είτε όχι, ο κόσμος αντιδρά γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν για να κάνουν τα έργα είναι ανορθόδοξος. Παίρνουν τις εγκρίσεις, φτάνουν στο παραπέντε να στήσουν τις ανεμογεννήτριες και μετά ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες. Αυτό που πάει να γίνει είναι μεγάλη καταστροφή για τον Άγιο Βασίλειο. Έρχονται κάποιες εταιρείες από το πουθενά να στήσουν ανεμογεννήτριες για να βγάλουν λεφτά, αγνοώντας τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων και τον τρόπο ζωής τους».
Ο κ. Μιχάλης Βαβουράκης επεσήμανε: «Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες αυτές να μην λογαριάζουν τους υπόλοιπους. Ούτε ρωτάνε ούτε ενημερώνουν κανέναν. Στην περιοχή μας υπάρχουν επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες, τι θα γίνει; Θα πρέπει οι τοπικοί βουλευτές και οι υποψήφιοι βουλευτές να πάρουν θέση για το θέμα αυτό».

Αναδημοσίευση από ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.