Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μια επίκαιρη μαντινάδα για τον Άη Γιώργη!


Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς.
Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας.
Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας το δράκο.

Έτσι ο Άη Γιώργης θεωρείται και προστάτης των υδάτων, από τα κάθε μορφής ...τέρατα.
Δεν είναι τυχαίο που και οι μονές του Άγιου Γεώργιου στην περιοχή μας έχουν θεμελιωθεί σε σημεία δίπλα σε πηγές και τρεχούμενα νερά.

Στο πνεύμα του μύθου της λαϊκής παράδοσης για τον Άη Γιώργη που σκοτώνει το δράκο που είχε αρπάξει το νερό μιας πηγής, η φίλη Κική Αλεξάκη μας έστειλε την παρακάτω επίκαιρη μαντινάδα σε σχέση και με την προσπάθεια κατασκευής του υβριδικού υδροηλεκτρικού στον τόπο μας:

Άη Γιώργη μας βοήθησε
στα μέρη μας μη φτάξει
το τέρας το υβριδικό
νερό και γη ν΄αρπάξει

Χρόνια Πολλά σε όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.