Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ο «Καλλικράτης» μάλλον για αλλού πήγαινε και …αλλού κατέληξε!

Σε πλήρη αμφισβήτηση θέτουν οι πολίτες τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης διακρίνοντας πως εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης ανταποκρίνονται όλο και πιο δύσκολα στα αιτήματά τους. Εύκολα άλλωστε προκύπτει και το παραπάνω συμπέρασμα για την χρονιά που πέρασε αφού σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κατεγράφη αύξηση κατά 8,5% στα περιστατικά κακοδιαχείρισης… Κυρίαρχα προβλήματα για τα οποία προσέφυγαν οι πολίτες στον Συνήγορο είναι η κοινωνική ασφάλιση, η φορολογία, θέματα διοικητικής διαδικασίας και ζητήματα που αφορούν παροχές κοινής ωφέλειας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με δεδομένο δε ότι στη διάρκεια του 2011 τέθηκε σε εφαρμογή ο “Καλλικράτης” και υπήρξαν αρκετές καταγγελίες πολιτών που αφορούσαν στην οργάνωση και τη λειτουργία της διοίκησης, τα οποία σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη νέα κατάσταση που δημιουργεί η μεταρρύθμιση αυτή. «Οι πολίτες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν. Η ίδια η διοίκηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και τα στελέχη της τελούν σε διαρκή αβεβαιότητα την ώρα που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας” τονίζει στα σχετικά της σχόλια η Συνήγορος του Πολίτη Κ. Σπανού, η οποία επισημαίνει την άμεση ανάγκη ενός “νέου κοινωνικού συμβολαίου”.

Καλός και κακός Καλλικράτης…

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ήταν η λειτουργική και χωρική αναδιοργάνωση των επιπέδων διακυβέρνησης, δηλαδή η λειτουργία των δήμων, των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιχειρήθηκε η αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων και η γεωγραφική οριοθέτηση των νέων διοικητικών οντοτήτων φαίνεται να μην είναι λειτουργικά καθώς οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν όξυναν την αδυναμία των ήδη αναποτελεσματικών διοικητικών δομών να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τους πολίτες όπως οι αδειοδοτήσεις, η κοινωνική πρόνοια, η λειτουργία επιχειρήσεων κλπ.

Αλλιώς τα υπολόγιζαν!

Σημαντικό ρόλο στο …μπάχαλο φαίνεται πως παίζει σύμφωνα επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Παγγαίου Γιάννη Φιλόσογλου και το γεγονός πως η μεταβατική φάση στην οποία βρίσκονται οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι συμπίπτει και με την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο πρώην δήμαρχος μάλιστα συνδέει τις αλλαγές που συντελούνται σε επίπεδο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών με το νέο δήμο Παγγαίου και όχι μόνο. «Ο Καλλικράτης ήταν ένα βήμα. Εγώ ήμουν και παραμένω υπέρ του Καλλικράτη αλλά με σωστή λειτουργία. Δεν είμαι υπέρ της λειτουργίας που σήμερα έχει για παράδειγμα ο δήμος Παγγαίου. Το περίεργο είναι ότι όταν κάναμε Καλλικράτη, συζητούσαμε μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι για τους φορείς. Εδώ ο Καλλικράτης …επεκτείνεται», επισημαίνει ο κ. Φιλόσογλου λέγοντας πως αν υπήρχε ένας ισχυρός δήμος κανείς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε απομάκρυνση, υποβάθμιση ή κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών… «Επειδή έγινε ο Καλλικράτης λες και έβαλαν στόχο να αποδυναμώσουν την έδρα του δήμου… Λάθος μεγάλο. Δεν ξέρω αν θα εισακουστούμε κάποια στιγμή. Θα δούμε στη διαδρομή, τι θα κάνει για παράδειγμα η επόμενη Κυβέρνηση…», σημειώνει ο πρώην δήμαρχος. Όλα αυτά βέβαια την ώρα που ο Συνήγορος στις σχετικές παρεμβάσεις του επισημαίνει την υποχρέωση πω πρέπει να τηρείται η χρονική προτεραιότητα στην ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των δήμων ως έκφραση της αρχής της χρηστής διοίκησης!

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων

Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων ζητά η ΚΕΔΕ με προκειμένου να τους παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και ενόψει της διαμόρφωσης των εκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. Για παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση και τεράστιες περικοπές που φέρνουν τους δήμους σε αδιέξοδο κάνει λόγο στην σχετική επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. «Οι πολύ μεγάλες οικονομικές περικοπές και τα δύσκολα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες, είναι καθοριστικές παράμετροι που αν δεν αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα, οι Δήμοι απειλούνται με κατάρρευση.
Παρ΄ όλα αυτά, οι Δήμοι δηλώνουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες με τις εκατοντάδες κοινωνικές δομές τους, με τις πρωτοβουλίες τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας (κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ.) και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης (κοινωφελής εργασία, αυτεπιστασία και το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ), τα οποία αποτελούν ανάχωμα στην ανεργία και διέξοδο για δεκάδες χιλιάδες ανέργους σε όλη την χώρα» καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αυτή τη φορά διαφαίνεται πως το θέμα δεν θα κλείσει με …ανταλλαγές επιστολών διαμαρτυρίας καθώς ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας οι δήμαρχοι μέσω των ΠΕΔ δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και για «λουκέτα» στα δημαρχεία σε περίπτωση που συνεχιστούν οι περικοπές στα έσοδα τους. Ηδη σχετική εισήγηση έχει υποβάλει η ΠΕΔ Αττικής ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο θέμα και η ΠΕΔ ΑΜ-Θ, η επόμενη συνεδρίαση της οποίας δεν αποκλείεται να γίνει πριν το Πάσχα.

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας του ν. Καβάλας "ΕΒΔΟΜΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.