Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Για το θέμα της δεκαεξάμηνης (και να δούμε) καθυστέρησης της αποκατάστασης της ζημιάς του λιμενοβραχίονα Σισίου


Η ζημιά στο λιμενοβραχίονα Σισίου έγινε στις 11/12/2010. Δεκαέξι μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό για την επισκευή του, δεν έχει καν συνταχθεί μελέτη επισκευής.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/10 η αρμοδιότητα συντήρησης των λιμενικών έργων ανήκει στις (αιρετές) Περιφέρειες.
 Το άρθρο 186 "αρμοδιότητες Περιφερειών" αναφέρει:
Οι αρμοδιότητες των περιφερειών, αφορούν τους τομείς:
...ΣΤ. Έργων - Χωροταξίας - Περιβάλλοντος, στους οποίους περιλαμβάνονται, ιδίως:
...3. Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων.


Όμως 16 μήνες μετά η αιρετή περιφέρεια δεν έχει καταφέρει ούτε καν να έχει συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης της ζημιάς, με κύρια ευθύνη στις υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας  Λασιθίου, στις οποίες προϊσταται ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καστρινάκης. Ακόμα και αν ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκύρηξης της ανάθεσης της σύνταξης της μελέτης αποκατάστασης, το έργο δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Οκτώβριο του 2012!

Επίσης οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο αντιπεριφερειάρχης Καστρινάκης θα έπρεπε να φροντίσουν πέρυσι να απομακρυνθούν τα βράχια από την είσοδο για να έχει αποκατασταθεί τουλάχιστον η βατότητα του λιμανιού. Δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα να αναλάβει ο εργολάβος του ευεργέτη, με τα γνωστά αρνητικά αποτέλεσματα....

Πέρυσι όμως δεν ήταν προεκλογική περίοδος!

Φέτος που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο Καστρινάκης δείχνουν (κάποιο) ενδιαφέρον για το θέμα. 
Οι εκλογές είναι το κίνητρο των όποιων ενεργειών, και όχι οι υποτιθέμενες πιέσεις από το "σύντροφο" τους πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου (δηλαδή πέρυσι που δεν έκαναν τίποτα, ο Πετσαλάκης δεν πίεζε;).

Είναι πάντως ειρωνικό και τραγικό να προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποιοι ως επιτυχία το ότι θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανάθεσης της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών του λιμανιού δεκαέξι μήνες μετά τη ζημιά. Τόσους μήνες τί έκαναν;

Θα απαντήσει άραγε κανείς γιατί χρειάστηκαν δεκαέξι μήνες για να ασκήσει η Περιφέρεια Κρήτης τις προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητες της;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το θέμα της αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα Σισίου έχει υπάρξει ενδιαφέρον και αρθρογραφία από πολλούς συντοπίτες μας, όπως ο Γιάννης και η Αλέκα Σουλαδάκη που έκαναν συνεχείς προσπάθειες από πέρυσι για να υπάρξει χρηματοδότηση της αποκατάστασης από  Υπουργεία, όμως δυστυχώς συνεχώς οι όποιες προσπάθειες προσέκρουαν στην αδιαφορία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για σύνταξη ή παρουσίαση σχετικής μελέτης.

Επίσης το πρόσφατο έγγραφο του Δήμου Αγ. Νικολάου περί επικινδυνότητας του μώλου βάζει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, όμως θα έπρεπε να έχει συνταχθεί και αποσταλεί από πέρυσι, για να πιεστούν άμεσα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της πολύμηνης καθυστέρησης αποκατάστασης της ζημιάς στο λιμάνι του Σισίου είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη σημερινή (πασοκοκρατούμενη) δημόσια διοίκηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και των λογικών  των στελεχών του κόμματος αυτού, που αφού καθυστερήσουν τραγικά να λύσουν ένα πρόβλημα, μετά προσπαθούν να μας παρουσιάσουν την όποια κίνηση προς την επίλυση του ως τεράστια επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ιστολόγιο "Ανάβλοχος" δημοσιεύονται μόνο επώνυμα σχόλια, δηλαδή σχόλια τα οποία, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φέρουν το ονοματεπώνυμο του συντάκτη.